Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

A #metoo mozgalomnak egy újabb feldolgozása és megközelítése ez a könyv. Kőkeményen őszinte, nyitott és kitárulkozó ez a könyv. Az a tény, hogy a szexuális bántalmazás egy gyermeki szemszögön keresztül kerül megvilágításba, csak még bensőségesebbé, ugyanakkor fájdalmasabbá teszi ezt a történetet.

A gyermekkori szexuális bántalmazás kiemelkedő és megrázó története ez.

Ennek a történetnek nagyon sok oldala van, és az a különelges benne, hogy a legnagyobb mélységekig bevezeti olvasóját, megmutatva azt, hogy milyen sok démon lakozhat egy emberi lélekben.

Olyan sok mély értelmű gondolat és téma bontakozik ki ebben a könyvben, hogy emiatt nem csak a gyerekkori szexuális bántalmazás fontos ebben az olvasmányban, hanem a hatalom, a depresszió, a kiszolgáltatottság, a manipuláció és az érzelmi érettség.

Túl ezeken a nehéz és súlyos témákon, egy igazi irodalmi csemegével is állunk szemben, amiben a költészet és a lírai megfogalmazások egy olyan történetet eredményeznek, ami pont annyira kellemes, mint amennyire fájdalmas elmerülni benne.

A könyv főszereplője a tizenöt éves Vanessa, aki egy bonyolult szerelmi kapcsolatba keveredik, huszonhét évvel idősebb irodalomtanárjába. Az érzelmileg és értelmileg éretlen fiatal kamasz lány, csak jó sok évvel később kezd el elgondolkodni azon, hogy vajon ez a kapcsolat szerelem vagy erőszak volt.

Vanessa felnőtt fejjel teljesen összezavarodik, mikor egyre több egykori diáklány, szexuális zaklatással vádolja meg az egykori karizmatikus irodalomtanárt.

Ez őt is válaszút elé állítja, rákényszerítve arra, hogy újraértékelje és újraélje a múlt eseményeit.

Vanessa terápiás beszélgetések és visszaemlékezések során, döntés elé kerül és kegyetlen kérdések megválaszolása vár rá.

Lehet, hogy ez nem is szerelem, hanem erőszak volt? Hol a határ a beleegyezés és az erőszak között? Lehet valaki áldozat, ha nem kényszerítették rá?

Számtalan hasonlóan fájdalmas, megrázó és gyomorforgató kérdés merül fel ebben a könyvben. Szó szerint az ember elevenébe vág ez a könyv, kendőzetlen őszinteséggel beszél a gyermeki lélek törékenységéről és tisztaságáról, amit oly könnyű kihasználni és megsebesíteni, ha nincs aki megvédje a gyereket.

Vanessa érzelmileg és értelmileg annyira értetlenül áll első szerelme előtt, hogy sajnos beleesik egy olyan csapdába, ahonnan úgy tűnik nincs kiút. Cserben hagyják a felnőttek, senkire sem tud számítani, saját hangját pedig nem tudja hallatni. Megsebezve, kihasználva és manipulálva, összetéveszti a szerelmet a manipulációval. Nem érzi magát áldozatnak, mert elméje képtelen felfogni ezt a fajta valóságot, ezért egy torzított világképet alkot meg magának, ami egy védekezési mechanizmus.

Érzelmileg nagyon megható ez a könyv, sokszor belehal az ember olvasva azokat a fájdalmas részeket, amelyek egy magányos és kiszolgáltatott gyermek, traumatikus történetét mesélik el.

Felnőttként olvasva ezt a könyvet, rengeteg mély érzelmet vált ki az olvasóból ez a könyv.

A pedofília és az efebofília, két fontos témája ennek a könyvnek, ami mögött egy olyan szexuális irányultság áll, mikor valaki érzelmileg és testileg, fiatal 15-19 évesekhez vonzódik, ő maga azonban jóval idősebb ezeknél a kamaszoknál.

Vanessa is egy ilyen kapcsolatnak kerül a csapdájába, és hiába önkéntesen megy bele, érzelmileg és értelmileg nem érett meg arra, hogy felmérje ennek a kapcsolatnak a manipulatív és erőszakos részeit.

A könyv szerzője briliánsan mutatja meg ezeknek az ártatlan áldozatoknak a keserves kínszenvedésüket és azt a harcot, amit nap mint nap vívnak meg, annak reményében, hogy valamikor maguk mögött tudják hagyni, mindazt amit átéltek.

De a tettes elméjébe is ugyanilyen mélyen beleláthatunk, megismerve azokat a beteges és minden normalitástól eltérő mechanizmusokat, amivel behálóznak ártatlan gyerekeket és egy életre megsebzik őket.

Őszinte, hiteles, bensőséges, mélységes és hiánypótló könyv! Érdemes elolvasni!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Kezdek rájönni, hogy nem az a lényeg, tetszenek-e nekem a könyvek, vagy sem; inkább mintha különböző lencséket kínálna nekem, hogy azokon keresztül lássam magam.

Szép sötét Vanessám Book Cover Szép sötét Vanessám
Kate Elizabeth Russell
Libri Könyvkiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
456