Finy Petra: Marlenka

A hangulat, a történelmi szál, a borító, a főszereplő, a történet és még sorolhatnám mennyi minden miatt, de én nagyon szerettem ezt a könyvet.

Összes üzenetével, szívfájdító történetével és megannyi gondosan és szépen megalkotott karakterével együtt, nálam ez a könyv nagy kedvenc lett.

Egy élet összes fájdalma, gyötrelme, nehézsége, és terhe van benne ebben a könyvben, de van benne remény és hit, ugyanis minden trauma és veszteség ellenére, az élet és az élni akarás győz mindenek felett.

A könyv főszereplője Marlenka, aki hetvenhét évesen számot vet élete nehéz pillanataival, családja örökölt mintáit újraéli és ezen az önismereti úton, mindazt a sok örökölt negatív és rossz példát megpróbálja elengedni és ezáltal szabaddá tenni magát és gyerekeit.

Ebben a búskomor, borongós és melankolikus hangulatú könyvben, visszaemlékezések, múltbeli foszlányok és olyan sorsfordító történetek kelnek életre, amelyek több generáció sorsát határozzák meg.

Marlenka nem csak saját történetét meséli el ebben a könyvben, hanem összes felmenője történetét, mindazokét, aki mély lelki sebeket hordoznak magukban.

Ő az a nő, aki magában hordozza több generáció fájdalmát és veszteségét.

Neki kell megküzdeni édesanyja emlékének súlyával, akit túl korán veszített el tragikus körülmények között, de akinek jelenléte végigkíséri egész életét.

Egy elveszett szerelem súlya gyötri egy egész életen át, miközben ugyanolyan narcisztikus férj mellett köt ki, mint amilyen az apja volt.

Önmagát nem meri felvállalni, nem meri saját hangját hallatni, miközben az örökölt családminták nem csak rá, hanem három gyermeke életére is kihatással vannak.

Ez az identitástörténet több emberi sorson keresztül egy olyan utat mutat meg, amit a regény főszereplői különböző módokon járnak be, és aminek célja a szabadság.

Szabadság az önpusztító gondolatoktól, az örökölt családminták romboló hatásától, a múlt súlyától és egy bizonytalan jövő terhétől.

Amennyire nehéz és megterhelő bejárni ezt az utat, pont annyira törékeny és bizonytalan a cél. De a regény főszereplői nem adják fel, megküzdenek belső démonjaikkal és a végén egy kis reménysugár járja át a család összes tagját.

Szerintem ez egy nagyon jól megírt könyv, engem azonnal beszippantott, tetszett a melankolikus hangulata és szereplőinek valóságos és mély élettörténete.

Mint egy gyógyír és reménysugár olyan ez a könyv, ami lírai megfogalmazásaival és szereplőinek élettörténetével lelki sebeket gyógyít be.

Ez a család- és fejlődésregény segít megérteni és feldolgozni felmenőink traumáit, megértve azt, hogy sorsunk alakulására nem csak felmenőink története hat, hanem mindaz, amit egy életen át megtapasztalunk.

Színes, összetett, nyomasztó és szomorú ez a történet, de mégis rendkívül szép, egyedi és különleges.

Nehéz témája ellenére, nagyon könnyen és gyorsan lehet haladni ezzel a kötettel, köszönhetően a csodálatos megfogalmazásoknak, a rövid mondatoknak és fejezeteknek, valamint azoknak a különleges hasonlatoknak, amelyek már önmagukban is kész irodalmi alkotások.

A múlt sebei, a gyász, az elengedés és a transzgenerációs minták végül is nem egy negatív hangvételű történetet szülnek, hanem egy olyan könyvet, amiben a különböző idősíkokon keresztül olyan emberi sorsokat ismerünk meg, amiknek szereplői nagy és nehéz önismereti utat tesznek meg, mindaddig míg sikerül nekik a múltat feldolgozni és nyitni a jövő felé.

Sok ideig úgy tűnik, hogy az emberi önzés és ego kiolt minden életet és csak áldozatokat szül ebben a regényben, de a könyv végén a szereplőknek sikerül kiszabadulni a múlt rabságából, ami akár egy új élet kezdete is lehet.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a mélyen megható, érzelemdús és lélektani családtörténetet, aminek üzenete kortalan: Merj kiállni önmagadért, küzdj álmaidért és ne hagyd, hogy a múlt hibái megfosszanak mindattól a szépségtől, ami a jelenben és a jövőben rád vár.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha felhő lennék, néha bukfenceznék az égen, hogy megnevettessem a gyerekeket, és olyan gyakran készítenék szivárványt, hogy abba a sok szép színbe belesajdulna a szív.

Marlenka Book Cover Marlenka
Finy Petra
Athenaeum Kiadó
2019
Keménytábla, Védőborító
304