Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt az emlékeid elhalványulnak

A könyvsorozat első két része nagyon tetszett, magával ragadónak tartottam a rövid kis történeteket, amelyek könnyen belopták magukat a szívembe. Azonban a sorozat harmadik része már nem igazán tudta lekötni a figyelmemet, annak ellenére, hogy ebben a kötetben megint megjelennek a már jól ismert és kedvelt szereplők.

Ez a rész már kissé unalmasnak és laposnak tűnt nekem, nem igazán tudta lekötni figyelmemet az a sok szenvedés és szomorú történet, ami ebben a részben megjelenik.

Ezúttal a Hakodate-hegy oldalában elhelyezkedő Donna Kávézó szolgáltatja a helyszínt az időutazások számára. Az új helyszín egy új lendületet adott ennek a sorozatnak, de a szabályok a régiek maradtak. Az új kávézóban új szereplők és új történetek jelennek meg.

Ebben a kávézóban is van egy különleges szék, amire ha ráül valaki, akkor annak időutazásban lehet része, de csak olyannal találkozhat, aki már megfordult ebben a kávézóban. A székre ülve a múltba vagy a jövőbe lehet utazni, de a jelent sosem lehet megváltoztatni. Az időutazás addig tart, amíg a kávé ki nem hűl.

Négy különböző történettel ismerkedünk meg ebben a kötetben, mindegyikben van valami szomorú vagy negatív élmény, ami miatt kissé nyomasztónak tűnhet a könyv olvasása. Ugyanakkor ezekben a lélektani kis életszösszenetekben olyan életigazságok és életbölcsességek jelennek meg, amelyek enyhítenek ezen a búskomor hangulaton.

Még akkor is ha a történetekben jelen van a halál, a veszteség, a gyász és a szomorúság témája, azért minden történetben van egy kis reménysugár, ami akárcsak egy finom kávé, fel tudja az olvasó lelkét melegíteni.

Ez egy amolyan bekuckózós, enyhén melankolikus könyv, ami borús és nyirkos sötét napokon egy kis csendességet és nyugalmat tud nyújtani.

Gyakran ismétlődnek benne az időutazás szabályai, valamint nehéz ennyi nevet és kapcsolati rendszert észben tartani, ennek ellenére mélyen elgondolkodtat ez a kötet. A könyv elején lévő kis rövid összefoglaló segít abban, hogy jobban be tudjuk azonosítani a szereplőket és a köztük lévő kapcsolati rendszert.

Minden egyes történet tele van érzelmekkel, emiatt gyakran csal könnyeket vagy épp mosolyt az ember arcára egy-egy ilyen magható életmorzsa, ami által olyan emberi sorsokat ismerünk meg, amelyek egyfajta önreflexióra ösztönöznek.

Aki, rövid és gyorsan olvasható történetekre vágyik, amelyek ugyanakkor tanulságosak és elgondolkodtatóak is, az a sorozat eme három kötetében, rátalálhat erre.

A Mielőtt a kávé kihűl sorozat három kötete több olyan történetet is tartalmaz, ami könnyen be tudja lopni magát az ember szívébe és gondolataiba.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha megsérül egy lélek a gyermekkorban, az visszafordíthatatlan torzulásokat okozhat a felnőtt személyiségén (…)

Mielőtt az emlékeid elhalványulnak Book Cover Mielőtt az emlékeid elhalványulnak
Kavagucsi Tosikadzu
Kossuth Kiadó
2023
Puhatáblás
304
Erdős Veronika