Hannah Beckerman: Bárcsak elmondhatnám

Nem gondoltam volna, hogy egy szórakoztató irodalom ilyen nagy hatással lesz rám, valamint azt, hogy ez a megrázó történet több olyan témát is fog felölelni, ami a legtöbbünk számára oly ismerős.

Ez a történet egyszerre szól a megbocsátásról, az újrakezdésről, a családi titkokról és az örökölt családi sebekről.

A történet egy édesanyáról, annak két lányáról és két lányunokájáról szól, akiknek életüket egy sötét múltbeli titok árnyékolja be. A két lánytestvér évek óta nem beszél egymással, édesanyjuk gyógyíthatatlan betegsége hozza őket össze, ami egyúttal azzal is jár, hogy felszínre kerülnek a múltbeli traumák és sérelmek.

A regény cselekménye folyamatosan ugrándozik a múltbeli és a jelenbeli események között, ami összességében harmonikus hatást kelt a könyvben, mert ezáltal lépésről lépésre oldódik meg a regény rejtélye.

A könyv szerzője tudatosan lassan adagolja az információkat, ezáltal is fent tartva az olvasó figyelmét. A regény cselekménye ezáltal izgalmas és mivel egyre csak fokozódik az izgalom a könyvben, ezért sikerül jobban elmélyülni azokban a témákban, amelyek elgondolkodtatóak.

Történetét illetve kicsit sem egyszerű, sőt szívszorító, mivel anyaságról, bűntudatról, fájdalomról, halálról és megbocsátásról szól.

Érdekes végigolvasni három olyan nő történetét, akik olyan titkokat és múltbeli sérelmeket hordoznak magukban, amelyek meggátolják őket a sebek begyógyulásában. A szégyen, a bűntudat, a felelősség, a megbánás alakítja ezeknek a nőknek a személyiségét és a sorsát.

Ez az érzelmileg túlfűtött könyv több olyan üzenetet is tartalmaz, amelyek segítenek kicsit jobban megérteni az élet hullámait és mélységeit.

Ez a nőkről nőknek szóló regény különböző idősíkokban, különböző szemszögből világítja meg az élet fontosabb területeit.

Nagyon érzékeny, ugyanakkor felemelő kérdések és témák hangzanak el ebben a könyvben, de mindez nagyon érzékeny és tapintatos módokon. Ezek a témák különböző személyek, argumentumok és nézőpontok szerint kerülnek megvitatásra, ami csak még inkább megerősíti az olvasót abban, hogy saját álláspontot foglaljon.

Nincs jó vagy rossz oldal, nincs helyes vagy helytelen döntés ebben a könyvben, csak a nagybetűs élet van, ami tele van különböző eseményekkel, amelyek szüntelen formálnak és újabb döntések elé állítanak mindet.

Úgy gondolom, hogy a könyv célközönsége elsősorban mindenképp a női körben keresendő, ugyanis a női sors alakulásán van a legnagyobb hangsúly ebben a regényben.

Ezen belül is a romantikus műfaj kedvelői nagy örömüket lelhetik ebben a könyvben, mert az érzelmek, az izgalmas cselekmény és váratlan befejezés, mindenképp le tudják kötni az olvasó figyelmét.

Érzelemdús, szívszaggató és romantikus regény, ami egyszerre szórakoztat és kikapcsol, közben pedig felemelő üzeneteket közvetít.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mások viselkedésén nem tudsz változtatni. Csak a saját reakcióidat tudod befolyásolni.

Bárcsak elmondhatnám Book Cover Bárcsak elmondhatnám
Hannah Beckerman
Álomgyár Kiadó
2020
Keménytábla
398