Shunmyo Masuno: Nyugalom

Ennek a könyvnek a szerzője egy olyan világot, életszemléletet és életstílust mutat be könyvében, ami az európai ember számára, elsőre idegennek vagy érthetetlennek tűnhet.

Annak ellenére, hogy mindannyian vágyunk egy boldog, kiegyensúlyozott és nyugodt életre, mégis nehéz ezt a mindennapok során kivitelezni.

Shunmyo Masuno, a japán szerző, szerzetes és zen kerttervező, az egyszerű élet recepjét adja meg ebben a könyvben, rövid, kézzel fogható és érthető tanításokon keresztül.

Ez a könyv a szerző előbbi könyvének az újragondolása vagy kiegészítése, ami sok hasonló gondolatot tartalmaz, néhány új gondolattal kiegészítve.

A könyv különlegességét mindenképp ezek a rövid, frappáns és lényegre törő mondatok adják, amiket csodálatos illusztrációk egészítenek ki.

A Japánban élő buddhista szerzetes könnyed és egyszerű megfogalmazásokon keresztül, csupán néhány mondattal emeli ki a kiegyensúlyozott, nyugodt és boldog élet titkát.

Ezek a néhány soros bölcsességek vagy tanítások olyan alappilérek, amelyekre építeni lehet, amelyek segítenek eligazodni a munka, család, barátok, gyereknevelés vagy egyéb területek nehézségeiben.

Ez a színes és szemet gyönyörködtető kötet, 48 olyan rövid tanítást tartalmaz, aminek célja a nyugalom és béke elérése. Nem csak a külső nyugalom megteremtését szolgálják ezek a tanítások, hanem azt a lelki békét is, ami segít nem csak önmagunkból, de másokból is a legjobbat kihozni.

A könyv szerzője különböző területekre és életszakaszokra kitér könyvében, legyen szó a múltbeli traumák feldolgozásáról, a család egyensúlyáról, az otthon kényelméről vagy a munkahelyi stresszről, minden területre vagy egy-egy jó tanács vagy tipp ebben a könyvben.

Bármelyik területről is legyen szó, a kulcs a harmónia és a nyugalom megteremtése, ami nem a tárgyak felhalmozásából vagy a dolgok megszerzéséből áll, hanem egy hálás és önazonos hozzáállásból és életmódból.

Ez az életmód pedig csakis kellő önismerettel és belső munkával érhető el, aminek eredménye egy olyan nyugodt és kiegyensúlyozott élet, amiben nem másnak kell megfelelni, hanem saját értékrendünknek és elvárásainknak.

Bármennyire közhelynek vagy klisének is tűnhetnek elsőre ezek a tanítások ebben a könyvben, mégis megállják helyüket, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy az igazán boldog és kiegyensúlyozott emberek egy olyan életmódot választanak, amiben nincs folyamatos versengés, megfelelés, küzdelem vagy egyéb olyan dolog, ami másokról, és nem önmagunkról szól.

Egy felgyorsult, inpulzusokkal teli és énközpontú társadalomban, szinte már lehetetlennek tűnik egy ilyen életmód megélése vagy egy ilyen könyv jogosultsága.

De szerintem sosem volt aktuálisabb az ilyen könyvek olvasása és jogosultsága, mint napjainkban, amikor annyira nehéz a nyugalom szigetét megtalálni és egy olyan életet élni, ami nem árt másoknak és önazonos tud lenni saját értékrendjével.

Mindazoknak akik szeretnének egy filozofikus és életmódebli könyvben olyan életmorzsákra találni, amelyek átsegítenek a hétköznapi nehézségeken, ajánlott ezt a könyvet elolvasni, ami gyakorlatias tanácsaival és hétköznapi példáival, sokat tud segíteni a nyugalom és az egyszerű élet megteremtésében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Fordítsd hát a figyelmed a kintről a bentre, és a győzelem és vereség kérdése menten lényegtelenné válik.

Nyugalom Book Cover Nyugalom
Shunmyo Masuno
21. Század Kiadó
2022
Keménytábla
207