Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

A szerző dr. Jakob Jakobi sorozatának a harmadik könyvében egy újabb kalandos és vicces történetet mesél el. A humoros és elképesztően szimpatikus pszichológus ezúttal arra szánja rá magát ebben a kötetben, hogy bizony ő megmenti a világot. Egy szerencsétlen karácsonyi eset során Jakobot egy Mikulásnak és krampusznak öltözött figurák rabolják ki, mikor ő eldönti, hogy segíteni fog az embereknek, és ezt a rossznak gondolt világot egy kicsit jobb hellyé teszi.

Ebben maga Isten, aki Abel Baumann szerepében tér vissza lesz segítségére, aki az egykori terapeutát megváltónak kiáltja ki.

Mint minden megváltó esetén, Jakobnak is szüksége lesz apostolokra, akik segítik munkájában. Így kerülnek hozzá egészen különös és kétes jellemű segítők, akikkel együtt sikerül Isten munkáját véghez vinni.

Ebben a kötetben sajnos Jakob már nem mint pszichológus jelenik meg, hanem mint egy elveszett, útját kereső középkorú ember, aki elég komoly életválságokkal küzd. Munkájában nem igazán sikeres, házassága tönkre ment, családja távol van tőle, ezért magányában egészen különös emberekhez szegeződik. Ezáltal a férfi főszereplőn olyan kalandokba keveredik, ami már súrolja a mágikus realizmust, valahol ég és föld között lebeg. Néha kicsit túlságosan is elrugaszkodik a valóságtól és olyan bonyodalmakba és megfejtésekbe keveredik, amihez erős fantázia kell, hogy olvasóként az ember bele tudja magát élni.

Jakob és apostolai mindent megtesznek azért, hogy jobb hellyé varázsolják ezt a világot, állatokat szabadítanak ki, bajba került családokon segítenek és még egy alapítványt is kitalálnak az emberek megsegítésére.

A sorok között olvasva, elmerülve ezekben a humoros, vicces és könnyed kis történetekben, valahogy megjön az embernek a kedve ahhoz, hogy higgyen a csodákban, az isteni gondviselésben, az emberek jóságában.

Egy elég éles társadalomkritika is felfedezhető benne, tükröt tart ez a könyv az olvasó elég, megmutatva azt, hogy mindannyiunk feladata és kötelessége egy szebb és jobb hellyé tenni világunkat.

Ebben a kötetben a tízparancsolat helyett megszületik egy új parancsolat, ami minden embernek szól: ne légy közömbös! Figyelj oda másokra is, mások gondjaira, nehézségeire és sérelmeire.

Habár a könyv szerzője vicces karakteren, abszurd történeteken és kalandos eseményeken keresztül vezeti szereplőit, mindvégig olyan fontos társadalmi gócpontokra világít rá, amelyeken nem árt elgondolkodni.

Amennyire bájos és humoros ez a könyv, és az egész sorozat amúgy, pont annyira tanulságos és elgondolkodtató. Olvasmányos és szórakoztató módokon van benne minden fontos üzenet elrejtve.

Poénjaival és ütős mondataival sok mindent elindít az olvasóban ez a sorozat.

A sorozat mindegyik kötete akár önmagában is teljesen érthető, de az igazi olvasásélményt a kötetek egymás utáni olvasása adja. Ezek a humoros és filozofikus könyvek roppant érdekes és aktuális témákat boncolgatnak, miközben indirekten az olvasóhoz szólnak kérdéseikkel.

Az emberi felelősség, a környezetünk megóvása és a mások iránti tisztelet elég fontos szerepet kapnak ebben a könyvsorozatban.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ami meg az elméd épségét illeti, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olykor-olykor kételkedjen egy kicsit.

Kell egy kis segítség, mondta Isten Book Cover Kell egy kis segítség, mondta Isten
Hans Rath
Animus Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
256