Lucinda Riley: Napnővér

A hét nővér sorozat legújabb könyve megint csak izgalmas és rejtélyes. Ahogyan az eddig is megszokott volt a könyv szerzőjétől, most is titokzatos és sejtelmes a regény cselekménye, ahol ezúttal a hatodik nővér múltjáról tudunk meg többet.

A hét nővér sorozat eddig is izgalmas és érdekes volt, minden egyes újabb könyv azonban valamilyen szinten közelebb visz a rejtély megoldásához. A sorozat első könyvében egyértelműen kiderül, hogy minden egyes könyv egy-egy testvér életét mutatja be nekünk, akikben úgy tűnik nem sok a közös tulajdonság. A hét nővér sorsa azonban szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis mindannyiuk életét összeköti közös gyermekkoruk a Genfi-tó partján. Nevelőapjuk, Pa Salt, egy milliárdos, aki a nővéreket még gyerekkorukban örökbe fogadta és nevelte fel. Ez a gazdag és titokzatos nevelőapa halála után végrendeletében egy különleges ajándékkal lepi meg nevelőlányait. Egy-egy titokzatos levelet kapnak ajándékba, mely szorosan kapcsolódik múltjukhoz, valamint apjuk másik hagyatéka egy földgömb, melyről leolvashatják származásuk helyének koordinátáit.

A sorozat előző öt könyvében már elég sok mindenre fény derül a nővérek életével kapcsolatban, ez a könyv az utolsó nővér, a legkisebb lány életét meséli el. Még mindig rejtélyes és kérdéses marad az a tény, hogy ki is valójában a hetedik nővér, ugyanis a Napnővér, vagyis Electra az utolsó örökbefogadott lány, akit a sorozat megemlít. A könyv vége viszont annyira nyitottan ér véget, hogy sejteni lehet a sorozat folytatását, tulajdonképpen a lezárását, ugyanis már csak a hetedik nővér története hiányzik.

A szerzőre jellemzően itt is egy családregényt olvashatunk, ezúttal a legfiatalabb lány élete kerül középpontba, aki akárcsak nővérei arra az elhatározásra jut, hogy felkutatja felmenőit és megpróbál válaszokat találni arra a kérdésre, hogy miért is fogadták őt örökbe. Electra, a híres és sikeres szupermodell élete New Yorkban kezdődik, a regény cselekménye azonban Afrikáig vezeti el az olvasókat, pontosabban Kenyába, ahonnan elindult Electra története. Nagyon izgalmas végigolvasni több generáció történetét, betekintést nyerni különböző kultúrákba, valamint történelmi eseményekbe, mindaddig míg a múltbéli szálak a jelenben összekapcsolódnak. Electra története a nagymamájával kezdődik, azonban a regényben több olyan erős és határozott nőre lehet rábukkanni, akik küzdöttek és megharcoltak boldogságukért. Egyértelműen a női sorsok alakulásán van a hangsúly ebben a regényben is, olyan nők élete kerül megvilágításba, akik különbözően élik meg a nőiességüket és az anyaságot.

Lucinda Riley ezúttal is fokozatosan építi fel a regény cselekményét, ahol egyszerre találkozik a történelem, a szerelem, a szenvedés és az egzotikus táj. Erre a könyvre is jellemző egy könnyed és olvasmányos stílus, és bár terjedelmileg elég hosszú ez a könyv, mégis gyorsan lehet haladni vele, köszönhetően a cselekmény izgalmas és érdekes részeinek. A sorozat minden egyes újabb kötete csak növeli az olvasóban a kíváncsiságot afelől, hogy ki is volt ez a titokzatos ember, aki hét nővért fogadott örökbe. Bár ebben a könyvben Electra életén van a hangsúly, azért a szerző röviden a többi nővér sorsának az alakulására is kitér, ezúttal is felelevenítve a regény kiinduló cselekményét.

Az a legjobb ebben a sorozatban, akárcsak ebben a könyvben is, hogy bár a nővérek nagyon különbözőek, mégis összeköti őket közös gyerekkoruk, valamint az a fajta szeretet és biztonság, amit mindannyian megtapasztaltak nevelőapjuk mellett. Minden egyes nővér története már önmagában is elég izgalmas, az a tény azonban, hogy minden könyv cselekménye egy újabb izgalmas földrajzi részen játszódik, csak még érdekesebbé teszi ezt az olvasmányt.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ahol a regény cselekménye több szálon fut, egyszerre több ember életébe is betekintést nyerünk, a könyv végére ezek azonban szépen összekapcsolódnak és egy rendkívül különleges történetet eredményeznek.

Az írónőre jellemzően nem csak az izgalmas történeten van a hangsúly, hanem aktuális társadalmi problémák is górcső alá kerülnek, akárcsak ebben a könyvben a drog- és alkoholfüggőség kérdése. Lucinda Riley-ra jellemzően egy nagyon alapos és valósághű képet kapunk vissza a különböző kultúrák és emberek szokásairól és életviteléről, ami még színesebbé teszi a történetet.

Ez az érzelemdús és különleges történet rengeteg meglepetést és izgalmat tartogat, remek kikapcsolódást és szórakozást tud nyújtani. Akárcsak a sorozat előző könyveiben, ebben is érdemes elmerülni és kiélvezni azt a fajta exotikumot és izgalmat, aminek Lucinda Riley nagy mestere.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nincs határa annak, amivé lehetsz – azok hangjává, akiknek nincs hangjuk.

Napnővér Book Cover Napnővér
Lucinda Riley
General Press Kiadó
2020
Füles, Kartonált
704