Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

Nehéz helyzetben érzem magam, mikor egy olyan könyvet veszek kezembe, amiről a legtöbben csak pozitívan vélekednek. Ilyenkor akarva-akaratlanul is úgy érzem, hogy rám nehezedik egyfajta külső elvárás, miszerint ez csakis jó könyv lehet, ha már oly sokan toplistás könyvnek tekintik.

Ebben az esetben én egyáltalán nem csalódtam ebben a könyvben, sőt most már megértem azon olvasók véleményét, akik oly jó véleménnyel vélekednek erről a könyvről.

Nekem ez volt az első Kepes András könyvem, bevallom nem sokat tudtam mindeddig András előéletéről, ezzel a könyvvel azonban úgy érzem sikerült a könyv mögött álló személynek is kicsit jobban belelátni személyes életébe.

Ez a könnyed és gyorsan olvasható önfejlesztő könyv, egyszerre szórakoztat, kikapcsol és inspirál is. A könyv tele van több évnyi élettapasztalat bölcsességeivel és gondolatébresztő mondataival, amelyek sokat segíthetnek egy-egy életszakaszban.

Van a könyvnek egyfajta filozofikus hangulata, de nem az a fajta „tuti megmondós” stílus, hanem teret ad saját gondolatok és következtetések levonására.

Én szinte megállás nélkül végigolvastam ezt a könyvet, mert nagy hatással voltak rám azok a mondatok, amelyek újabb gondolatokat indítottak el bennem. A könyv hol humoros, hol komoly, hol pedig sokkoló mondatai segítenek az élet különböző területeire kicsit objektívebben rálátni.

Van ennek a könyvnek egyfajta interaktív jellege. Olvasás közben úgy éreztem mintha egy olyan beszélgetőpartnerrel állnák szemben, aki olyan kérdéseket tesz fel nekem ebben a könyvben, amelyek arra kényszerítenek, hogy górcső alá vegyem mindazokat a tévhiteket vagy előítéleteket, amelyek egy hamis képet adnak arról, hogy mi a boldogság alapja.

Ez a könyv remek kiindulópontot jelenthet mindazoknak, akik szeretnék tudatosan megismerni önmagukat és saját kezükbe venni életük alakulását.

Ez a könyv nem fog konkrét és egyértelmű válaszokat adni arra, hogy mi a boldogság vagy mi az élet célja, de sokat tud segíteni az odavezető úton.

Már az nagyon sokat tud segíteni, ha egy-egy gondolatot vagy gyakorlatot kiemelünk ebből a könyvből, és azt megpróbáljuk saját életünkre rávetíteni, és abból a maximumot kihozni.

Kepes András egyszerre szubjektív és tudományos szempontból, saját életéből kiindulva, olyan gondolatfoszlányokat oszt meg ebben a könyvben, amelyekkel talán sokan tudunk azonosulni, mert hasonló élmények érnek minket nap mint nap.

Ez a rövidke könyv lehetőséget nyújt a változásra és a fejlődésre. Nem arra fogja megadni a választ, hogy hogyan legyünk boldogak, hanem olyan mankókat és gyakorlatias praktikákat ad a kezünkbe, amelyek által sikerülhet szembenézni önmagunkkal és embertársainkkal.

Nehéz feladat előtt áll a mai ember előtt, ha meg akarja válaszolni azt, hogy számára egyénileg mit is jelent a boldogság. Nem is biztos, hogy ez egyből sikerülni fog, de egy ilyen könyv elolvasása talán elindíthat bennünk egy olyan szikrát, ami segít, kellő távolságból másképp nézni családunkra, munkánkra, gyerekeinkre vagy az élet további területeire.

Azt hiszem kicsit sem túlzok ha azt mondom, hogy ez a könyv a nagybetűs életről szól, kiragadva belőle olyan dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.

Ezek az egyedi pillanatok, sikerek, érzések mindannyiunk számára más és másfajta boldogságot jelentenek, ebben áll a mi feladtunk, hogy egyénenként megpróbáljuk megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Ez a humoros, laza és könnyed könyv egy olyan olvasmányt tud nyújtani, amiben különböző szemszögből megvilágításra kerül a boldogság kérdése, valamint az, hogy mi az élet értelme.

Azok az életbölcsességek, amelyek ebben a könyvben elhangzanak szerencsére nem konkrét és egyértelmű válaszokat adnak arra, hogy hogyan legyünk boldogak, hanem irányt és kiutat mutatnak azokból a tévhitekből, amelyekre egy téves valóságot építünk.

Ez az elgondolkodtató olvasmány, saját élettapasztalatokon és tudományos információk segítségével elmélkedésre és tudatosabb önvizsgálatra hívja olvasóit, azzal a céllal, hogy ki-ki maga válaszolja meg, először is boldogságának akadályát, utána pedig annak megvalósulását.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Kétféle boldog ember van. Az egyik, aki azt csinálhatja, amit szeret, a másik pedig, aki szereti azt, amit csinál!

A boldog hülye és az okos depressziós Book Cover A boldog hülye és az okos depressziós
Kepes András
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
244