Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Paula Hawkins könyvei a feszültségkeltésről és az izgalmas történetekről szólnak. Legújabb könyve is egy olyan csavaros bűnügyi történetet mutat be, amiben több gyanúsított és egy izgalmas cselekmény is helyet kap.

A könyv egy olyan bűnügyi esettel indul, aminek rejtélyes és titokzatos körülményei, egyből beindítják a regényben azt a fajta cselekményt, ami eleinte kicsit döcögősen indul el, de utána a cselekményszálak szépen egybefonódnak és a rejtély különböző oldalaira fény derül.

A könyvben a bűncselekmény körül több olyan szereplői is fontos szerepet kap, akik mind kötődnek valamilyen szinten ahhoz a fiatal fiúhoz, akinek hirtelen halála mindenkit gyanúsítottá tett.

Főleg Laura, a fiatal, különc és vadóc lány kerül középpontba ebben a regényben, de mellette nagyon sok mindent megtudunk a többi szereplő életéről is.

Laura, a fiatal lány, szülei válása és fiatalkori balesete miatt, egy egyéjszakás kaland miatt, lesz gyanúsított.

Carla, a fiú nagynénje, szintén gyanúsított lehet, mert egy múltbéli sérülés miatt, neki is oka lehetne unokaöccse brutális meggyilkolására.

Theo, a fiú nagybátyja, szintén konfliktusos kapcsolata miatt a családdal, ugyanúgy gyanúsított lehet.

Az a közös ezekben a szereplőkben, hogy mindannyiuknak lett volna rá oka arra, hogy kioltsa a fiatal fiú életét, ugyanis egyéni traumájuk és titokzatos múltjuk, gyanúsítottá teszi őket.

Mindannyian sérültek, mindannyian hordanak titkokat és ártatlanságuk messziről nem annyira egyértelmű, mint amennyire ezt mutatni próbálják.

Ebben a krimiben nem a nyomozás kapja a legnagyobb szerepet, hanem az, ahogyan a szereplők története kibontakozik. Olyan ez, mintha maguk a szereplők lennének a nyomozók, akik sajátos módszereikkel megpróbálják kideríteni a bűncselekmény körülményeit.

Maga a bűncselekmény is érdekes benne, de a szereplők személyes története és kötődési pontja az áldozattal, teszi érdekessé ezt a könyvet.

Mindegyik szereplő története érdekes és izgalmas, és a könyv végén ezek a történetek szépen egymásba fonódnak és az elvarratlan szálak értelmet kapnak.

Ez nem egy olyan krimi, amiben a véres és brutál erőszakos részek túlnyomóan jelen lennének a könyvben, hanem itt az emberi sorsokon van a hangsúly, azokon az egyéni döntéseken, amelyek a későbbiekben sorsokat rombolnak.

A könyv feszültséggel teli hangulatát a családtagok közötti dinamika teszi ki. A családtagok személyisége és saját történetük mindig egy másik megvilágításba helyezi az események alakulását.

A különböző szemszögek által csak még inkább érdekessé válik a regény története.

A szereplők mind érdekes karakterek, mindannyian hozzátesznek valamit a történet alakulásához.

Ami még nagyon érdekes ebben a krimi-thrillerben, hogy ahogyan a múlt és jelen eseményeit végigkövetjük, úgy egy könyv a könyvben történet is kibontakozik előttünk. A jelenbeli bűncselekmény összefonódik egy múltbeli szállal, aminek részletei szintén izgalmasak és csavarosak.

Ebben a könyvben semmi sem egyszerű vagy egyértelmű, nem is egy tipikus krimi, mert a nyomozás csak mellékszál, de a szereplők múltja és az egymáshoz fűződő kapcsolatuk miatt, a végén egy összetett thriller alakul ki belőle, aminek olvasása kellően izgalmas és szórakoztató.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Sérült portéka, furabogár – ki tudja, mi zajlik azok mögött a szép szemek mögött?

Lassan izzó tűz Book Cover Lassan izzó tűz
Paula Hawkins
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
303