Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Ennél a könyvnél érzem azt, hogy nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem. Eleinte úgy éreztem, hogy azonnal beszippant és valahogy teljesen a hatása alá kerülök. Aztán ahogy haladtam vele úgy lankadt a kedvem és az érdeklődésem, a végére pedig valahogy megint megjött a kedvem hozzá. Nagyon ambivalens érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, és bár ez a könyv sokak számára nagy kedvenc lett, én nem vagyok annyira elragadtatva tőle. Lehet pont nem egy megfelelő pillanatban vagy hangulatban olvastam, de csak bizonyos részei a könyvnek tudtak úgy igazán megfogni. Összességében ezt egy jó könyvnek tartom, de nem adta meg azt a katartikus élményt, amit vártam tőle.

Leginkább azzal gyűlt meg a bajom, hogy úgy tűnt nekem, mintha két különálló részből állt volt ez a könyv. A Lente Bálint története számomra nagyon élvezetes volt, bár itt is sok olyan rész van ami hiányos, ugyanis időben sokat ugrik a történet és csak egy-egy mozzanatot olvashatunk a férfi életéről. Bálint történetéhez kapcsolódik valamilyen szinten egy tüdőbénult beteg férfi története, ami kicsit olyan mintha egy különálló kisregény lenne és csak a történet végén derül ki az, hogy hogyan is kapcsolódik ez a rész a regényhez.

A történet térben és időben sokat ugrándozik, több generációt is átkarol ez a regény. Az elején még nagyon rejtélyesnek tűnik a titokzatos férfi halálos balesete, utána a történet már Bálinttal folytatódik aki, hol a múltbeli eseményeket idézi fel, hol a jelenbeli életén van a hangsúly. Aztán a könyv végén a sok mozaikkocka összeáll, és értelmet nyernek a különböző kis szerteágazó történetek.

Ezek az apró kis szösszenetek, amelyek egy-egy kis darabkát mutatnak meg a magyar személyes és társadalmi életből, az élet kisebb nagyobb harcairól, kudarcairól és sikereiről szólnak. A több szálon futó történet hasonló sorsmintákat mutat be, amelyek több generáción keresztül is megismétlődnek.

Gyakran olyan érzésem volt mintha egy családi regényt tartanék a kezemben, ahol az egyéni és a társadalmi minták, sorsok és hibák szinte már önmagukat ismétlik, anélkül hogy ez bármilyen változást idézne elő az emberekben.

Lente Bálint útkeresése tele van rengeteg rejtéllyel, kalanddal és kudarccal. Miközben ő csukott szemmel is képes élni, olyan dolgok történnek vele és körülötte, aminek úgy tűnik ő csak külső szemlélője, de ezek akarva-akaratlanul is alakítják az ő sorsát.

Amennyire döcögősen és nehezen indult be számomra ez a könyv, és sok ideig nem tudtam a magaménak érezni, a vége, vagyis azok az utolsó mozzanatok és mondatok, egy elég erős érzelmi lavinát indítottak el bennem.

Az hogy a múlt, a család titkai vagy hibái hogyan hatnak a jelenre, valamint az útkeresés során mennyire vagyunk önmagunkra utalva, az ilyen jellegű kérdések a könyv befejezése óta is foglalkoztatnak. Az egyéni felelősség számomra vitathatatlan, ugyanakkor az is elgondolkodtat, hogy mennyire alakítjuk mi a sorsunkat, ha bizonyos dolgokat akár sejtszinten örököltünk felmenőinktől.

Amennyire sok részével a könyvnek meggyűlt a bajom, pont annyira meg is kedveltem. Ha górcső alá veszem a könyv sok apró részletét, akkor rengeteg olyan dolgot találok ami tetszett benne.

Tetszett a Lente Bálint karaktere, az a lehetőség ami benne rejlett, de valami miatt sosem tudott úgy igazán a felszínre törni. Tetszett az elmúlás, az elszalasztott lehetőségek és a félresiklott életek gondolata, amivel könnyedén tudtam én is azonosulni.

Tetszett a könyv elbeszélőjének karaktere, a fiatal útkereső férfi, aki szembenézve a múlttal próbálja jelenét másképp élni. A regény lassan folydogáló és melankolikus hangulata is kedvemre való volt, ugyanis ez nagyon illet a történethez.

A regény mellékszereplői is nagyon élethűek, kicsit olyanok mintha karikatúrák lennének, de pont ettől olyan különlegesek.

Emellett a regény sok szarkasztikus, ironikus és mély értelmű gondolatát is könnyedén a magamévá tettem, de mégsem tudom azt mondani, hogy ez lenne számomra a nagybetűs könyv vagy a legjobb olvasási élmény.

Magammal viszem azt a rengeteg gondolatot és tanulságot, amit ebből a könyvből leszűrtem, és bár nem lett kedvencem, mégis úgy érzem megérte elolvasni ezt a nagyregényt.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Sokszor gondolok arra, hogy én mit csinálhattam volna másképp. Nyilván sok mindent, de hát néha olyan apróságokon múlnak a dolgok. Észre se vesszük őket, ha nem figyelünk. És általában nem figyelünk…

Akik már nem leszünk sosem Book Cover Akik már nem leszünk sosem
Krusovszky Dénes
Magvető Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
540