Fábián Janka: Virágszál

Meglepett Fábián Janka könyve, annak ellenére hogy már nagyon jól ismerem stílusát és könyveit, ez a könyv mégis valahogy nagyon belopta magát a szívembe. Ez a regény egy ízig-vérig romantikus könyv, ahol a szerelmi szál az egyetlen fontos szál benne. A történelmi háttér már csak díszlet, mivel csak alig kerülnek említésre ezek az események, csak arra szolgálnak, hogy alátámasszák a kerettörténetet.

A történet az 1900-as évek elején játszódik, egy apró kis bepillantást kapunk egy alig egy éves kislány életébe, aki árvaként kerül egy kolostorba. A történet jó néhány évet ugrik vissza az idő és megismerjük az előzményeket, egy fiatal és karakán lányt, aki egy szegény boltossegédbe szeret bele. A lány apja, a híres és gazdag budai ügyvéd mindent elkövet, hogy megakadályozza ezt a szerelmet, és terve úgy tűnik be is jön neki. A fiatal Flóra próbálja elkerülni apja haragját, ugyanakkor küzd szerelméért, de ez egy olyan láncsorozatot indít el, ami rengeteg tragédiát von maga után. Ezek után a történet megint ugrik egy jó nagyot a jövőbe és akkor már Flóra újabb szerelmét és nevelt fiát ismerjük meg, valamint fény derül az árva kislány életére is, akiből idővel már felnőtt nő lett.

A regénynek valójában két fontos része van, az első a fiatal Flóra szerelmi küzdelmeit mutatja be, a második rész középpontjában is ő áll, de itt már jóval idősebb és mellette más szereplők is fontos szerepet töltenek be a könyvben. A két rész szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis a múlt eseményei befolyásolják a jelent. Mindkét részben két erős nő áll egymással szemben, az elsőben Flóra karaktere a meghatározó, a másodikban pedig Nelli sorsa kerül középpontba.

Én most kivételesen nem hiányoltam a történelmi háttérinformációkat, szerintem a családi bonyodalmak és viszonyok épp elég izgalmat és fordulatot tartogatnak ebben a könyvben. És az biztos, hogy ebben a könyvben van bőven mindezekből, ugyanis egy percig sem unalmas vagy lapos. Az írónő folyamatosan adagolja az információmorzsákat, ami által nagyon élvezetessé válik a regény olvasása. Nekem nagyon tetszett ennek a történetnek a felépítése, ugyanis nagyon izgalmasan és érdekesen épülnek egymásra az események. A könyv első fele után már előre látható az események alakulása, de ez nem megy az olvasás kárára, sőt csak fokozza a kíváncsiságot.

Mivel ez egy romantikus regény, ezért sok benne a túlzott és hatványozottan fokozott érzelmi megnyilvánulás, de pont ettől olyan bájos és könnyed. Számomra most megnyerő volt a regény érzelmi szála, valamint a karakterek felépítése. A szerelem, szenvedély és romantika erősen rányomják bélyegüket erre a könyvre.

Ami egy kicsit zavaró volt benne, az a hirtelen váltás a könyv utolsó oldalain. A könyv első része szerintem amúgy is élvezetesebb, mint a második fele, de az ahogyan szinte már felgyorsítva egyszerre mindenre fény derül, az kicsit rontott az olvasási élményen. Mivel az első részben csak lassan csordogálnak az események és az írónő minden apró részletre kitér, ezért kicsit zavaró a túl gyorsan megoldódott helyzet. Itt elmaradt az izgalom és a feszültség, túl hamar és hirtelen derült ki minden.

Ettől eltekintve ez egy tipikus könnyed és lágy romantikus lányregény, ami inkább kikapcsol és szórakoztat, mint gondolkodtat. Meseszerű benne az egész cselekmény, idillikus világot ábrázol és boldogan véget érő történetet mutat be.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Bekövetkezett a csoda, amire mások egész életükben hiába várnak: megtalálta az élete párját, a lelki társát. Első látásra felismerte, és azóta nem volt visszaút. Meg kell szereznie magának!

Virágszál Book Cover Virágszál
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2019
Keménytábla
396