Laura Barnett: Ajándékok

Egy bekuckózós könyv, aminek télies hangulata egyből a karácsonyt idézi elő az olvasóból.

Ez egy olyan olvasmány, amiben több különböző történet kap benne helyet. Szereplői mind hétköznapi átlagos emberek, akik az élet mindennapi gondjaival és feladataival küzdenek. Mindannyian életük egy-egy szegmensét mesélik el. Ezekben az életmorzsákban benne van az öröm és a boldogság, ugyanakkor a küzdés és a tenni akarás is.

Kreatív módokon fonódik össze ebben a könyvben több ember története. Minden szereplő küzd valamilyen elakadással és erre keresi a megoldást. Sajnos túl keveset ismerünk meg a szereplők történetéből, ezért számomra nehéz volt ráhangolódni a könyv struktúrájára.

Olyan mintha minden történet elkezdődne, de pont mire kezdene érdekessé válni, addigra megszakad a fonal és olvasóként belecsöppenünk egy másik történeti szálba.

Ilyen módokon nehéz közelebbi kapcsolatot kialakítani a szereplőkkel, mert sajnos eléggé felszínes a karakterük és az életük bemutatása.

Felnőttek, anyák és apák, barátok, testvérek, szülők és gyermekei, egykori szerelmesek azon töprengenek, hogy mivel tudnák a másikat meglepni, milyen ajándéknak örülne a szerettük.

Az egész könyv ezt a folyamatot járja be, megismerteti velünk röviden az adott szereplőt, hogy utána könnyebb legyen megérteni, miért azt az ajándékot kapta az illető.

Ez a könyv az ajándékozás öröméről, magáról az örömszerzésről és az emberi kapcsolatok fontosságáról szól.

A karácsonyi hangulat, az ünnepi készülődés és az ajándékozás a legfontosabb témák ebben a kötetben, ahol emberi sorsok fonódnak össze. Olyan történetek elevenednek meg ebben a kötetben, amelyek hol meghatnak, hol megnevettetnek, hol pedig könnyekre fakasztanak.

Egy kedves kis történet, ami pont annyit ad, amennyit ígér. Az emberi kapcsolatok, a közeledő karácsony és maga az ajándékozás az alapja mindennek ebben a kötetben.

Ez nem egy klasszikus karácsonyi történet, sokkal inkább egy formabontó regény, ami megannyi történetszösszenetből áll össze, akárcsak egy kirakó.

Nem a tárgyi ajándékokon van a hangsúly ebben a könyvben, hanem azon, hogy nem csak karácsonykor, hanem mindig fontos odafigyelni egymásra és nyitottan állni a másikhoz. A megbocsátás, az újrakezdés és a szeretet fontossága körbeöleli ezt a kötetet.

12 szereplő, 12 történet és egy ünnep, a karácsony. Egy olyan karácsony, amiben helye van az ünneplésnek és az ujjongásnak, de ugyanúgy a melankóliának és a bánatnak is. A múltbeli sérelmek és elszenvedett traumák ugyanúgy jelen vannak ebben a történetben, mint a karácsony csillagszórós és fényfüzéres hangulata, ennek ellenére legfontosabb üzenete az emberi kapcsolatok értékelése és a szeretet fontossága.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szertartások vigaszt nyújtanak. Megállunk. Levegőt veszünk. Egy pillanatra elcsendesedünk a szüntelenül rohanó világban.

Ajándékok Book Cover Ajándékok
Laura Barnett
Park Könyvkiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
232
Morcsányi Júlia