Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Ezt a könyvet nem lehet elég jelzővel ellátni, ugyanis szavakkal egyszerűen lehetetlen elmondani, hogy mennyire különleges és egyedi. Ez az a fajta könyv, amelyik azonnal beszippant és úgy mesél, hogy közben én mint olvasó, azt érzem, hogy részese vagyok a cselekménynek. Én végig így éreztem ezzel a könyvvel, mintha én is ott lennék a lápon és megfigyelője lennék a történéseknek. Kya összes érzését, gondolatát, álmát, vágyát és csalódását én is átéltem, közben pedig végig csak arra vágytam, hogy hadd legyen már valami szép és jó is Kya életében.

Az a magány, búskomorság és melankólia ami ezt a könyvet jellemzi egyáltalán nem nyomasztó, sokkal inkább elbűvölő és varázslatos. Ez a könyv együtt él az olvasóval, minden mondatnak és szónak külön értelme van. Egyszerű és nagyszerű ez a könyv, nincsenek töltelékszavak, nincsenek klisék benne, nincsenek semmit mondó mondatok, csupán egyértelmű, világos és tiszta gondolatok.

El sem tudom mondani mikor éreztem legutoljára ennyire magaménak egy könyvet.

Letehetetlen ez e könyv, minden fejezet újabb és újabb csavart, feszültséget és izgalmat rejt magában. A történet zseniális, a szereplők jellemábrázolása és lélektani elemzése kitűnő.

Szó szerint szavak nélkül maradtam a könyv elolvasása után. Nem tudom elképzelni, hogy lehet ennyire értékes és egyedi könyvet írni. Nincs ebben a könyvben abszolúte semmi ami túl sok vagy túl kevés lenne. Egyértelmű az a tény, hogy ez egy remekmű, és nem csak a története miatt, hanem a mély és igazi érzelmek miatt is, amik annyira életszagúak.

A könyv főszereplője Kya, egyszerűen imádnivaló, bátor, kitartó, okos és egy igazán ritka kincs, aki minden erejével és tudásával azért harcol, hogy életben maradjon. Mindenki elhagyja és kiközösíti, ő mégse az önsajnálatba vagy a gyűlöletbe menekül, hanem egy olyan életet épít fel, ami tiszta és egyszerű. Végigkövetni az ő fejlődését az valami fenomenális érzés. A magányos, sebzett és kitaszított kicsi lányból, egy olyan érett és élet tapasztalt nő lesz, akinek tiszta lelkét semmilyen szenny vagy mocsok nem tudta beárnyékolni. Fantasztikus ez a fejlődésregény, annyira magával ragadó és elbűvölő, hogy az valami hihetetlen.

Kya magányossága, szeretetéhsége és tisztasága erősen rányomja a bélyeget erre a könyvre. Ebből fakadóan a regény egy olyan fordulatot vesz, amire olvasóként én személy szerint nem is számítottam, és hirtelen a fejlődésregényből egy krimi, bűnügyi és nyomozási regény lesz. Ez a fele is nagyon érdekes a regénynek, és a végén néhány sor erejéig tisztázódik a krimis rész is, bár szerintem ez csak mellékszál a regényben.

Ez a könyv nem csak helyenként szép és különleges, hanem ahogy halad vele az ember, egyre jobban és jobban kinyílik és beenged egy olyan világba, ahol igazi emberi értékekre lehet lelni. Én úgy kezdtem neki, hogy még a fülszövegét se olvastam el, számomra elegendő volt a könyv címe és borítója ahhoz, hogy kedvet kapjak hozzá. Ez a szívszorító és fájdalmas regény sokkal többet tud adni, mint amit a fülszövege ígér. Az izgalmas történet, a csodás leírások, a különleges szereplők annyira megnyerőek, hogy nehéz nem szeretni ezt a könyvet. És annak ellenére, hogy szomorú és nehéz témája van, nagyon könnyed és gördülékeny a stílusa.

Kya karaktere a legkülönlegesebb ebben a regényben. Az ő drámája, fájdalma és magánya csodálatosan ötvöződik a külvilág élőlényeivel. Kya lelki világa és az élőlények működése közti párhuzam annyira harmonikus, hogy ez által kicsit elviselhetőbb a könyv búskomor hangulata. A sok miértre olyan válaszokat és megoldásokat ad ez a könyv, amit csak egy bölcs elme tud megfogalmazni.

A szerelem, magány, hazugság, család, ösztönök és előítéletek, amikről ez a könyv szól zseniálisan épül bele a regény történetébe. Ötletesen és kreatívan van benne megoldva minden egyes rész, főleg a bírósági részek nagyon izgalmasak.

Ez a tökéletes harmónia és a gyöngéd tisztaság, ami ezt a könyvet jellemzi, letehetetlenné varázsolja. A sok természeti leírás, a tiszta emberi érzelmek és a pörgős történések végig egyensúlyban vannak a regényben.

Zseniális remekmű, tehetséges írónő és különleges történet! Az egyik legjobb könyv amit egész életemben olvastam!

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Egyedül kell végigcsinálnom az életet. De ezt eddig is tudtam. Régóta tudom, hogy az emberek elmennek.

Ahol a folyami rákok énekelnek Book Cover Ahol a folyami rákok énekelnek
Delia Owens
Libri Könyvkiadó Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
426