5+1 legjobb kortárs magyar könyv

Sok könyvet olvasok és szeretek minél változatosabban olvasni, de be kell, hogy valljam, gyakrabban ragadom meg egy nemzetközi író könyvét, mint egy kortárs magyar író könyvét. Pedig nagyon jó kortárs magyar íróink vannak, akiknek könyvei legalább olyan élvezetesek, mint a nemzetközi íróké.

Az a jó a kortárs magyar könyvekben, hogy hazai tájakra vezetnek el, a magyar történelem egy fontos korszakát dolgozzák fel, és olyan történetekkel gazdagítják az olvasókat, amelyeknek szereplőivel könnyedén tudunk azonosulni.

Szerintem nagyon fontos az, hogy hazai magyar íróktól is olvassunk könyveket, azért mert rengeteg irodalmi kincsre és különlegességre találhatunk az anyanyelvünkön írott könyvek között.

Sokan az iskolai kötelező magyar olvasmányok miatt ódzkodva veszik kezükbe egy-egy magyar író könyvét, pedig gyakran teljesen jogtalanok ezek a félelmek, mert a kortárs magyar szerzők könyvei között is van olyan, ami értékes irodalmi olvasmány.

Sokan feltehetik maguknak a kérdést, hogy miért érdemes kortárs magyar irodalmat olvasni, ezért most néhány pontban szeretném összeszedni a fontosabb érveket, amelyek a kortárs magyar irodalom mellett szólnak.

Ezek a legfontosabb érvek és indokok, ami miatt érdemes lehet kézbe venni egy kortárs magyar irodalmi könyvet:

 • Bővítheted és gazdagíthatod a magyar szókincsedet

Az érthető nyelvezet, az egyedi magyar szófordulatok, szóképek és a különböző nyelvi sajátosságok egészen más olvasási élményt nyújtanak.
Egy magyar nyelven írott könyv más élményt nyújt, mint egy magyarra fordított könyv, ezért élvezetesebb lehet az olvasás.

 • Megismerheted a magyar történelmet

A különböző történetek olyan ismert történelmi vagy irodalmi személyiségeket ismertetnek, akiktől tanulni lehet, és akiknek élete inspiráló. A lényeg nem a hősökön vagy a gonoszokon van, hanem az emberi sorsokon.

 • Azonosulhatsz a  szereplők élethelyzetével

A szereplőkön keresztül, a mai ember problémái elevenednek fel, ami választ és megoldást nyújthat személyes aktuális nehézségeinkre és problémáinkra.
Az éppen aktuális téma feldolgozása által, a mai ember sorsa köszön vissza a könyvekben, ami egyfajta görbe tükröt tár az olvasó elé.

 • Magyar földrajzi helyekre utazhtasz

Izgalmas és kalandos élmény, jól ismert vagy kevésbé ismert magyar tájakra utazni gondolatban, amelyek saját emlékeket elevenítenek fel olvasás közben.

 • A magyar kultúra szokásait és hagyományait ismerheted meg

Népi szokások, hagyomány útján elterjedt rítusok és különböző tájegységek jellegzetességei kerülnek megvilágításba, valamint magyar történelmi, művészeti és zenei értékek kapnak fontos szerepet.

Ebbe a kategóriába most olyan könyveket válogattam össze, amelyeket témájukat, valamint irodalmi értéküket tekintve, igazi remekműveknek tekintek.

Érdemes ezekre a könyvekre felfigyelni és jóval több kortárs magyar irodalmat olvasni, mert szerintem bőben van miből válogatni, ugyanis hazai pályán is sok irodalmi remekmű születik.

 1. Bauer Barbara: A fekete rózsa

Ebben a könyvben csodás módokon szövi át a történelem az emberi sorsokat, a tiszta és nemes emberi érzelmek egybefonódnak olyan gondolatokkal, amelyeket az olvasó sokáig magában hordoz.

A könyv varázslatos és léleksimogató hangulata rabul ejt, és olyan tájakra kalauzol el, ahol szó szerint érezni és látni lehet a régmúlt eseményeket.

A falusi életképek, az ízes magyar nyelvezet, az illatok, a hangok, a színek, ezek mind olyan dolgok, amelyek ebben a regényben nagyon erősek. Ebben a könyvben nem csak a szavak beszélnek és mesélnek, hanem minden egyes hangulatkép, ami felidéz az emberben egy-egy ismerős érzelmet.

Ez a nosztalgikus hangulatú történelmi-romantikus családregény könnyen és hamar belopja magát az olvasó szívébe, mivel története hétköznapi átlagos emberekről szól, akiknek fontos a családi kötelék, a haza, a nemzet, valamint a magyar kultúra szokásai és hagyományai.

 1. Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Ez a könyv egy mestermű, amiről nehéz véleményt alkotni, mert szerintem minden benne van, ami lényeges. Az írónő annyira közel megy a gyermekkori szexuális bántalmazás témájához, amennyire csak lehet, és úgy szólaltatja meg szereplőit, hogy azok hitelesek legyenek.

Hatásos és szívbemarkoló az, ahogyan generációkon keresztül ugyanazok a traumák és hiányosságok tovább öröklődnek. Mindez nem fikció, hanem maga a nagy betűs ÉLET, ami tele van szörnyű dolgokkal, amikről a legtöbben nem is beszélnek.

A bűn és a bűnösség kérdése súlyos téma ebben a könyvben, ugyanúgy ahogy a tettes és az áldozat szerepe gyakran összemosódik. Nincsenek egyértelmű bírálatok és ítéletek, mert nagyon vékony a határ a tettes és az áldozat szerepe között.

A két szálon futó esemény pont ezt próbálja érzékenyíteni, mert a megérthetetlent nem lehet megérteni, csupán megmutatni és felfedni a bántalmazott és a bántalmazó ok-okozati viszonyait.

 1. Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

A nők helyzete és a társadalmi rétegek bemutatása sarkítva és felnagyítva kerül bemutatásra ebben a regényben, megmutatva azt, hogy még mindig túl sokan élnek olyan családi helyzetekben, ahol a szeretetlenség és az odafigyelés nélkülözhető dolgoknak számítanak.

Ez a könyv sok fontos témát boncolgat, a gyermekkori traumák hatása a felnőttkorra, az örökölt családi minták, a nők társadalmi szerepe, az éles kontraszt a társadalmi rétegek között, és mind e közül talán a legfontosabb maga a nagybetűs élet, ami sosem fehér vagy fekete.

Bár Szentesi Éva egyértelmű választ vagy megoldást ezekre az égető társadalmi és egyéni kérdésekre nem ad könyvében, mégis arra ösztönöz ez a könyv, hogy mélyebben is megvizsgáljuk kapcsolatainkat, tanuljunk hibáinkból és főleg nőként legyünk sorsunk saját kovácsa.

 1. Fábián Janka: A könyvárus lány

Ebben a könyvben, ahogyan azt már megszokhattuk a szerzőtől, egyszerre találkozik a magyar történelem egyik korszaka egy romantikus szerelmi történettel, ami most is egy élvezetes olvasmányt eredményez.

Fábián Janka ezúttal az 56-os forradalom idejébe kalauzolja olvasóit, megmutatva egy olyan történelmi korszakot, ami egyszerre fájdalmas, hátborzongató és valahogy erőteljes is.

Fábián Janka könyveiben, akárcsak ennél a könyvnél is, az a jó, hogy a szerző stílusának és történeteinek köszönhetően, a történelem ami sokszor száraz tényeknek és adatoknak tűnik, egyből élvezetes és szórakoztató olvasmánnyá válik.

Fábián Janka úgy tud történelmet mesélni és írni, hogy az ember könnyedén bele tudja magát képzelni egy adott történelmi korba, ugyanakkor azonosulni tud szereplőinek életével.

 1. Rubin Eszter: Árnyékkert

Rubin Eszter könyvében a Stark család életét követhetjük nyomon harminc éven keresztül, különböző életszakaszokban ismerhetjük meg a szülők, gyerekeik majd pedig az unoka életét.

Mint egy ciklikus körforgás olyan ez a regény, ahol úgy tűnik mindig minden ugyanolyan és semmi sem változik, közben pedig az évek múltával lassan darabjaira hullik mindaz, amit a Stark család végig egésznek és teljesnek gondolt.

Ez a kívülről tökéletesnek tűnő házasság és család azonban egy napon meginog és repedezni kezd, akárcsak a Stark család háza, és akkor döbben rá a család minden egyes tagja, hogy az ami ezt a családot összetartotta, csupa hazugság, játszma és titok.

Egy kalandutazással ér fel ez az egész regény, ahol a végére az olvasó kicsit megszédül és beleborzong a történet olvasásába, de a sok idősíkban ugráló kis történet között mégis sikerülhet egy egész képet kapni arról, mennyire törékeny is lehet egy kapcsolat, amit gyakran csak egy vékony szál fonal tart össze.

 1. Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Általában mindig a női sors alakulása kerül középpontba Mörk Leonóra regényeiben, akárcsak ebben a könyvben, ahol egyszerre három nő sorsának az alakulását is nyomon követhetjük.

Ez a történet három olyan nőről szól, akik saját kezükbe veszik életük irányítását és a nehézségek ellenére is harcolnak a boldogságukért. Ez megint csak jellemző a szerző könyveire, hogy a nehézségek és megpróbáltatások ellenére, a főhősnő mindig megtalálja boldogságát, akárcsak egy tündérmesében.

Ahogy végigkövetjük ennek a három nőnek a történetét, rájövünk arra, hogy több olyan elem is van, ami szorosan egymáshoz fűzi őket. A zene művészete a legerősebb kapocs, de e mellett ott van a szerelem mint fontos motívum, valamint a férfi szerep, pontosabban az apa hiánya egy kapcsolatból, egy családi kötelékből.

Nem csak szép ez a könyv, hanem túl a romantikus történeten, történelmi, zenei, művészeti és még megannyi fontos és értékes információval gazdagít.