Bauer Barbara: A fekete rózsa

Csodálatos, szívet melengető és gyönyörű ez a regény! Bauer Barbara minden egyes újabb könyve, egyre jobb és jobb. Az a hangulat és világ, amit ő képes megteremteni regényeiben, elvarázsol, visszaadja a hitet az emberekben és álmodozásra hív.

Én szinte levegővétel és szünet nélkül olvastam végig ezt a könyvet, teljesen magával ragadott az a báj és varázslat, ami körülöleli ezt a rendkívül csodálatos regényt.

Ennél csodálatosabb könyvborítót el sem tudnék képzelni, ennél bájosabb történetet és szerethetőbb karaktereket pedig még úgysem.

Ebben a könyvben csodás módokon szövi át a történelem az emberi sorsokat, a tiszta és nemes emberi érzelmek egybefonódnak olyan gondolatokkal, amelyeket az olvasó sokáig magában hordoz.

A könyv varázslatos és léleksimogató hangulata rabul ejt, és olyan tájakra kalauzol el, ahol szó szerint érezni és látni lehet a régmúlt eseményeket.

A falusi életképek, az ízes magyar nyelvezet, az illatok, a hangok, a színek, ezek mind olyan dolgok, amelyek ebben a regényben nagyon erősek. Ebben a könyvben nem csak a szavak beszélnek és mesélnek, hanem minden egyes hangulatkép, ami felidéz az emberben egy-egy ismerős érzelmet.

Ez a nosztalgikus hangulatú történelmi-romantikus családregény könnyen és hamar belopja magát az olvasó szívébe, mivel története hétköznapi átlagos emberekről szól, akiknek fontos a családi kötelék, a haza, a nemzet, valamint a magyar kultúra szokásai és hagyományai.

Ezek a történetek olyan bölcsességeket és élettapasztalatokat adnak át, amiket csak nagyszüleink generációja őriz már. Ezekben a történetekben benne van egy nemzet, egy ország, az emberiség küzdelme, harca, hite és reménysége. Ezekből a régmúlt történetekből merítkezni és töltekezni lehet, begyógyítva a régi sebeket és új életet kezdve.

Bauer Barbara egészen különleges érzékiséggel és hozzáértéssel nyúl hozzá minden egyes történethez, minden könyvében szíve-lelke benne van, és ez, a könyv legelső oldalaitól el egészen az utolsókig érezhető. Az ahogyan ír, ahogyan megfogalmazza mondatait, ahogyan felépíti regényének cselekményét, ahogyan megformálja szereplőit, mind egyfajta intelligens eleganciára és magas színvonalú profizmusra utal. Minden regénye mélyen lélektani, az emberi elme és lélek minden egyes zugába beengedi olvasóit Bauer Barbara, miközben egy láthatatlan, de annál erősebb kapcsolatot alakít ki a múlt és a jelen között.

Számomra ez a regény az élet ciklusainak regénye, ugyanis az emberi élet minden fontos pillanata benne van. Benne van a születés, az első szerelem, a család összetartozása, az emberi kegyetlenség, a munka, az elmúlás és az újrakezdés. Ez a könyv a jövő ígérete. Benne van több generáció, nemzetiség és emberi sors bölcsessége, élettapasztalata és üzenete.

A könyv főszereplője Anna, aki megéli a háború borzalmait, aki fiatal nőként reménnyel és hittel várja haza a háborúból vőlegényét, Andrást. Miközben az egész világban háborúk dúlnak, Anna személyes harcait és küzdelmeit vívja meg Etyeken, egy kis magyar falucskában, ahol svábok, magyarok és zsidók élnek meg békében egymás mellett. A háború családokat szakít szét, anyák és gyerekek maradnak férj és apa nélkül, miközben minden egyes személyes vagy kollektív tragédia még jobban összekovácsolja azokat, akikben közös az élni akarás.

A 2. világháború nem csak nemzetek és országok életét változtatja meg, de Annus és családja életét is, akik a politikai változások, az emberi kegyetlenség és a kitelepítés elszenvedői.

Ez a több generációt átívelő regény, amiben több emberi sors és családi történet kirajzolódik, a magyar hagyományok, történetek és szokások előtt tiszteleg, amelyek nemzedékről nemzedékre szállnak.

Minden egyes családi titok, szokás vagy történet rejteget magában valami varázslatosat, ami segítséget nyújthat a következő generációknak. A történetekben benne van a hit, a spiritualitás, a családi hagyományok tisztelete és az ősök bölcsessége.

Ez a meseszép családregény, női regény vagy sorsregény szerintem bárkit el tud kápráztatni idillikus világával, meseszép tájaival és szerethető karaktereivel.

Ezek az egyéni sorsok, a drámai események és a szerelmi történetek egy olyan könyvet eredményeznek, ami szerintem egy kimagasló olvasmányt és felejthetetlen történetet tud nyújtani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A sebek nehezen gyógyulnak be, különösen azok, amelyek kívülről láthatatlanok.

A fekete rózsa Book Cover A fekete rózsa
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
312