Náray Tamás: Az esély

Náray Tamás nagyívű és terjedelmes családregény sorozatának záró kötete, pont annyira izgalmas, mint amennyire megható. Barbara története ezzel a harmadik könyvvel véget ér, de azok a mély értelmű gondolatok, egy család története, amelyek végigkísérték ezt a könyvsorozatot, sok ideig az olvasóval maradnak.

Akkor igazán élvezhető ez a könyvsorozat, ha az olvasó egymás utáni sorrendben olvassa el a köteteket, mert Barbara története így nyer értelmet, valamint a háttértörténet is csakis így követhető nyomon. A harmadik kötet elején lévő családfa ábrázolás sokat segít az olvasónak abban, hogy felidézze a korábbi kötetek szereplőit, valamint azt, ki milyen családi viszonyban áll a másikkal.

Ebben a kötetben Barbara felnőtt életét kísérhetjük végig, házasságainak alakulását, gyermeke, unokája és dédunokája megszületésével zárul le ez a kör.

Egy rendkívül élvezetes olvasmány ez a kötet, amiben politikai játszmák, történelmi események és családi konfliktusok találkoznak egy helyen.

Barbara múltja, jelene és jövője utódainak sorsában teljesedik ki. Az ő élete arról szól, hogy árvaként nagyanyja mellett nevelkedik fel, testvérét elrabolják, szülei meghalnak és mindeközben próbálja saját útját megtalálni a 20. század viszontagságai és politikai hatásai között.

Túléli a világháborút, de közben rengeteg veszteség, megpróbáltatás és súlyos tragédia éri. Döntéseinek következményeként évekig távol marad imádott kislányától, Krisztinától, akit férje anyja nevel fel. Minden újabb évtized újabb csalódásokat és pofonokat hoz számára, de Barbarában mindvégig megmarad a remény és minden szenvedés ellenére, képes a romokból is valami újat építeni. Az ő erőforrása a kimeríthetetlen kitartás, a tiszta szeretet és az élni akarás, amit semmilyen történelmi beavatkozás, emberi gyarlóság vagy sorszerűség nem tud megtörni.

Barbara történetével egy olyan utazással ajándékozza meg olvasóit, ami által különböző országokat, tájakat és hitrendszereket járhatunk be, megismerve az emberiség egyszerre gyarló, esendő és végtelenül kitartó oldalait.

Barbara története több idősíkon és szálon fut, akárcsak egy tökéletes kirakó, aminek darabjai ebben a zárókötetben egy harmonikus egységet alkotnak.

Emberi sorsok, döntések, tévedések és következmények mutatják meg azt, hogy mennyire kiszolgáltatott tud lenni az ember, ha külső erők, politikai hatalmak és érdekek, valamint emberi gonoszságok áldozatává lesz.

Náray Tamás trilógiája megint csak egy remekmű lett, ami a 20. század történelmi valóságát az írói fikcióval egyesíti, mindezt azért, hogy a végén egy élvezhető, izgalmas és kalandos olvasmánnyal gazdagodjon az olvasó.

Ezzel a zárókötettel szépen lekerekedik Barbara története, ami egyszerre örömteli és szomorú. Örömteli, mert a sok nehézség és megpróbáltatás ellenére, boldogan ér véget ennek a családnak a története, szomorú, azért, mert olyan jó lenne még többet és még többet olvasni arról, hogy hogyan folytatódik ennek a családnak a története, amiből sokat lehet tanulni a világ működéséről, az emberek viselkedéséről és gondolkodásáról, valamint arról, hogy bármilyen élethelyzetbe is kerüljön az ember, mindig van döntési lehetősége újrakezdeni és a saját útját járni.

Egy emlékezetes és értékes olvasmányként marad meg számomra mindhárom kötet, de talán ez a harmadik kötet lett mind közül a kedvencem.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az álmok soha nem kérdezik meg tőlünk, hogy mi történjék a valósággal.

Az esély Book Cover Az esély
Náray Tamás
Libri Könykiadó
2024
Keménytábla, Védőborító
568