Lucy Dawson: Kegyes hazugságok

Lenyűgözött, megdöbbentett, meglepett és levett a lábamról ez a briliáns pszichothriller, ami szó szerint a legutolsó mondatig izgalmas. Ez a könyv tényleg függőséget okoz, mert annyira magába szippant a történet, hogy az ember nem tud leállni olvasás közben, mind többet és többet akar megtudni a történetről. Ez az a fajta thriller, ami szó szerint odabilincsel a könyvhöz és addig el nem enged míg az utolsó mondat el nem hangzik. Utána pedig marad egy olyan érzés, hogy az ember még többet és még többet szeretne olvasni a történetről, mert annyira briliánsan van megírva és megszerkesztve.

Maga a kerettörténet se egyszerű, de az ahogyan a bonyodalmak, a konfliktusok és a feszültségi szint egyre csak növekszik és növekszik a könyvben, az valami fenomenális dolog.

Adott egy két gyerekes és férjezett háziorvosnő, aki munkájában sikeres, magánéletében azonban akadnak buktatók. Férjével úgy tűnik, hogy egy idillikus és harmonikus házasságban élnek, titkaik azonban hamar kiderülnek. Mindketten hűtlenek lesznek egymáshoz, de a feleség hűtlensége sokkal súlyosabb következményeket von maga után, ami egy olyan lányreakciót indít el, aminek akár végzetes is lehet a kimenetele.

Alex, a feleség, édesanya és orvosnő, mindent megtesz azért, hogy megvédje hírnevét és a tökéletesnek látszó életét, legyen ennek bármi is az ára.

A könyv központi témája Alex, a feleség hűtlensége, ami súlyos következményeket von maga után. Alex és Jonathan szeretői kapcsolata olyan fordulatokat vesz a regényben, amire senki sem számít. Egy rossz döntés és egy hazugság olyan láncreakciót indít el, amiben a könyv összes szereplője részt vesz valamilyen szinten.

Nem az az érdekes ebben a regényben, hogy adott egy házas nő, aki megcsalja a férjét, hanem a rengeteg váltószög és a szereplők különböző véleménye és gondolata erről a tettről. A könyv legutolsó oldalán derül ki csak, hogy ki mond igazat és melyik verzió felel meg a valóságnak. Mindannyian hazudnak és a kegyes hazugságaikat arra használják fel, hogy mentsék saját magukat.

De akkor kinek van igaza és mi is történt valójában Alex és Jonathan, a feleség és a szerető között? Ez vajon tényleg csak egy egyszerű affér lett volna, vagy talán ennél többről szól a történet? Ki mond igazat? Vajon egy orvosnő hazudik, hogy mentse családját vagy a fiatal fiú, aki figyelemre vágyik?

Ezek annyira érdekes kérdések a könyvben, amire sehogy sem derül fény, még csak sejteni sem lehet, hogy mi lesz a végkimeneteke ennek a konfliktusnak.

Ezért tartom zseniálisnak ezt a könyvet, mert végig fenn tudja tartani a feszültségi szintet, végig leköti az olvasó figyelmét és olyan ötletesen oldja meg a csavarokat, hogy az valami hihetetlen. Két teljesen különböző világot mutat be a szerző, és szinte lehetetlen megkülönböztetni a valóságos világot a fantázia világától. És ezeknek a világoknak a bemutatása nemcsak a két főszereplő szemén keresztül történik meg, hanem a környezetükben élők szemszöge is fontos szerepet kap, ami csak még tovább bonyolítja az eseményeket.

Tényleg nem tudom mikor olvastam utoljára egy olyan könyvet, ahol a legutolsó pillanatig sem tudtam eldönteni, hogy ki a tettes, mi is történt valójában és hol a határ a valóság és a fantázia, valamint az igazság és a hazugság között.

A végén egy mondat elárul mindent, de még akkor is tartogat meglepetéseket a könyv, valamint egy olyan csavart és fordulatot amire senki sem számít. Nagyon ütős a könyv csattanója és befejezése, ami felér egy igazi katartikus olvasási élménnyel.

Sok filozofikus kérdés vetül fel a könyvben, valamint az erkölcsi és társadalmi normák helyessége. A házasság, a hűség, a megcsalás, a hazugság, a közösségi média, a kamaszok világa, ezek mind olyan dolgok amikre a könyv kitér és egy borzalmasan aktuális és ijesztően élethű képet alkot.

A hazugság, mint fő motívuma ennek a könyvnek, nagyon sok szemszögből kerül megvilágításra.

Van-e egyáltalán olyan helyzet, amikor egy hazugság létjogosult? Hol a határ a hazugság és az igazság között? Minden esetben szükségszerű az őszinteség, vagy vannak olyan hazugságok, amik kegyes hazugságoknak számítanak? Kinek árt (jobban) a hazugság, annak aki hazudik vagy akinek hazudnak?

Sorolhatnám az ilyen jellegű kérdéseket, de a könyv tele van ezekkel a gondolatokkal, amiket csakis a sorok között lehet kiolvasni és elgondolkodni rajtuk.

Zseniális, briliáns, izgalmas és egyedi ez a thriller. Az utóbbi idők egyik legjobb thrillere, ami által sikerült megkedvelnem a könyv szerzőjét és ezek után még sok ilyen könyvet szeretnék olvasni tőle.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Amikor a hétköznapi stressz bekúszik az élet repedéseibe, akkor mindenki lemeztelenedik, leveti a maszkját.

Kegyes hazugságok Book Cover Kegyes hazugságok
Lucy Dawson
Álomgyár Kiadó
2019
Puhatáblás
365