Marie Benedict – Victoria Christopher Murray: Belle, a könyvtár királynője

Egyből megfogott és rabul ejtett ennek a könyvnek a borítója, és akkor még csak nem is sejtettem milyen történettel fog megajándékozni ez az életrajzi könyv. Első látásra én egy egészen más történetre számítottam, azt gondoltam, hogy egy olyan történetet fogok olvasni, amiben a könyveknek nagy szerepük van.

A könyv címéből kiindulva sokan gondolnánk ezt, de ebben a regényben egy olyan nő életének az alakulásáról lehet olvasni, aki kronologikus sorrendben mutatja be különböző életszakaszainak a fontosabb mérföldköveit.

Ez egy nagyon igényes, szép nyelvezettel megfogalmazott könyv, aminek főszereplője nem egy fiktív személy, hanem egy valóságos személy, akinek élettörténete inspiráló és motiváló.

Ennek a regénynek a története több helyszínen játszódik és több évtizedet ölel fel, középpontjában egy olyan nővel, aki a 20. század elején nagyon nagy harcokat vív meg azért, hogy elérje céljait és New York legelkelőbb köreibe bekerüljön.

Belle da Costa Greene egy művelt, kifinomult és tehetséges fiatal nő, aki egy híres és sikeres bankár magánkönyvtárosa lesz. Napjai ritka műkincsek és értékes kéziratok között telnek, valamint olyan eseményeken és társaságokban vesz részt, ahova csakis az elit osztály tagjai kerülhetnek be.

Tehetségének, rátermettségének és szakmai tudásának köszönhetően Belle hamar beilleszkedik ezekbe a körökbe, miközben egyre nagyobb és nagyobb sikereket ér el.

Sikereinek azonban nagy az ára, ugyanis ezen az úton egy szerelmet veszít el, lemond az anyaságról, valamint megtagadja igazi és valódi önmagát. Belle mindvégig egy olyan titkot őriz magában, ami identitásának, hova tartozásának és gyökereinek megtagadásáról szól.

Eme súlyos titok meghatározza nem csak élete alakulását, de azt is hogy mi az ára a sikerének és a boldogulásának.

Belle személyében egy olyan mindenre elszánt nőt ismerhetünk meg ebben a könyvben, aki egy férfiak által uralt világban, fehér nőnek adja ki magát, megtagadva színesbőrű gyökereit, csakis azért, hogy sikert és hírnevet tudhasson magáénak.

Belle áldozata és megannyi vesztesége nagyon fájdalmas élettörténeteket mutat be ebben a könyvben. Ő az a nő, aki egy olyan korban élt, amikor lehetetlen volt színesbőrű nőként érvényesülni, hiába volt tehetséges, művelt és hibátlan.

Belle megtagadja gyökereit, eltávolodik családjától, lemond a szerelemről és nőként a legnagyobb áldozatot hozza meg, mikor saját gyerekéről is lemond annak érdekében, hogy azon az úton tudjon haladni, amiért annyi éven keresztül megdolgozott.

Ebben a könyvben számos hiteles és részletes beszámolót kapunk erről a feledésbe merült tehetséges és rendkívül különleges nőről, aki mindent feláldozott azért, hogy megvalósítsa álmait.

A könyv története nem gördülékeny, olvasása nem mindig egyszerű, mivel nagyon sok művévesztörténeti leírás és információ kap benne helyet. Könyvekről nem sok szó esik ebben a kötetben, itt inkább ennek a különleges amazon harcosnőnek az élete van középpontban.

Nagyon izgalmas és érdekes élmény volt Belle történetét olvasni. Az ő története inspiráló és motiváló, ugyanis a 20. századi rasszizmus idején minden eszközével megpróbált kitörni egy olyan világból, ami esélyt sem adott arra, hogy csupán tehetsége és tudása árán érvényesülni tudjon.

Ha valaki egy izgalmas életrajzi könyvet szeretne olvasni vagy érdeklődik a művészetek és régi kéziratok iránt, akkor annak ez egy tökéletes olvasmány lesz.

Csalódás senkit ne érjen amiatt, hogy ez a kötet címével ellentétben nem kifejezetten az olvasás és a könyvek szeretetéről szól, hanem egy olyan nő életútjáról, ami egyedi és különleges.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Megváltozhat-e társadalmunk, hogy bőrszínre való tekintet nélkül szabadon járhassunk-kelhessünk egymás mellett, s tán még szerethessük is egymást?

Belle, a könyvtár királynője Book Cover Belle, a könyvtár királynője
Marie Benedict – Victoria Christopher Murray
Libri Könykiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
462