Fábián Janka: Cholera-napló

Fábián Jankától számos könyvet olvastam már, minden könyvében találok valamit, ami által élvezetes az olvasás, mert történetei olyan emberi sorsokat elevenítenek meg, amelyekben a legszebb és legnemesebb emberi érzelmek kapnak helyet.

Ennél jóval terjedelmesebb könyveket szoktam meg a szerzőtől, ezért ez a kisregény most újdonságot jelentett számomra. De témáját tekintve nagyon aktuális ez a rövid terjedelmű könyv, ugyanis egy olyan járványhelyzetről mesél, amelyhez hasonlót mindannyian átéltünk.

Nagyon hamar és könnyedén lehet haladni ezzel a könyvvel, akár egy nap alatt is ki lehet olvasni. Egyszerű a cselekménye, kevés szereplővel, de egy olyan témával, amit a jelenlegi járványhelyzet miatt könnyű megérteni és beleélni magunkat.

Ebben a könyvben egy fiatal lány naplóbejegyzéseit olvashatjuk, aki a 19. század elején, a kolerajárvány idején Magyarországon él. Apjával, nagyanyjával és húgával próbálják átvészelni ezt a nehéz időszakot, aminek eseményeit Georgina, a fiatal tizenhét éves lány, megörökít egy naplóban.

Ebben a naplóban olyan gondolatokról, érzésekről, félelmekről ír, amelyek mindannyiunk számára ismerősek.

Georgina részletesen és érzelemdúsan ír a járvány súlyos eseteiről, a gyógyulási esélyekről, a hiedelmekről, valamint az emberi reakciókról. Az emberek 190 évvel ezelőtt is ugyanolyan tehetetlenül és megrémülve álltak egy olyan betegséggel szemben, ami rengeteg életet követelt meg.

Georgina is átéli a bezártság okozta félelmeket és bizonytalanságot, de ő mindezt naplóbejegyzésekkel vészeli túl, valamint az ősi hagyományokra és az orvosok tanácsaira hagyatkozva.

Kevés mozgalmas vagy dinamikus esemény történik ebben a kisregényben, az egész olyan mint egy elbeszélés, aminek melankolikus hangulata teljes összhangban van a cselekménnyel.

Emellett egy romantikus szál is helyet kap a könyvben, ami nem túl hangsúlyos, de a könyv végére ez is révbe ér. Kár, hogy ez a szál túl hamar ér véget, még mielőtt teljesen ki tudna bontakozni egy szerelem.

Rövid, egyszerű és olvasmányos ez a könyv, ami témája ellenére könnyed és laza, a mai olvasóra számára nem eget rengető újdonságokat tartalmaz, sőt most már könnyebb olvasni a járványról, mert olvasóként némi távlatból szemlélhetjük az eseményeket.

A könyv kizárólag a járvány idejére korlátozódik, Zsini csakis azokat az eseményeket jegyzi le, amelyek ezt az időszakot érintik. Főleg Zsini szemszögét látjuk ebben a könyvben, a család többi tagjairól kevés szó esik, bár az ő életük is elég érdekes, kár, hogy nem kapunk több információt az ő életükről.

Olvasóként akarva-akaratlanul is párhuzamot vonunk a kolerajárvány és a Covid között, ezért nagyon sok a közös pont, sőt alig változott valami az elmúlt években.

Itt is olvashatunk álhírekről, ősi praktikákról, karanténról és különböző gyógymódokról.

A könyv fő jellegzetessége az, hogy egy fiatal lány szemszögén keresztül kerül megvilágításba egy olyan járvány, amiről ő oly keveset tud, sőt a felnőttek őt teljesen ki is zárják ebből, ezért oly nagy segítség neki a napló. Saját tapasztalataiból ismeri meg a világot és az embereket, és mások beszámolóiból próbálja összerakni mindazt, ami körülötte történik.

Egyszerű és könnyed naplóregény, ami egy aktuális témát dolgoz fel, olyan formában, hogy nem beszéli túl a történetet, hanem az emberi sorsokra helyezi a hangsúlyt.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nekünk, akik megmaradtunk Isten kegyelmében, most tovább kell élni az életünket, és meg kell próbálnunk boldognak lenni.

Cholera-napló Book Cover Cholera-napló
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2021
Keménytábla
158