Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van

Annyira örülök annak, hogy elolvastam ezt a könyvet, ugyanis sokkal többet adott nekem, mint elsőre gondoltam volna. Ez a könyv nem csak az örökbefogadásról szól, hanem magáról az életről, annak nehézségeiről, kudarcairól és eredményes sikereiről.

Mártonffy Zsuzsa könyve szerintem egyszerre informatív és felvilágosító, ugyanis nem csak az örökbefogadás kérdése köré épül, hanem részletgazdagon mutatja be több személyes történeten keresztül a nevelőszülőség, a gyermekgondozás és a szülőség kérdését.

Én személy szerint nem ismerem a szerző blogoldalát, viszont azok a történetek amelyek könyvében életre kelnek, arról tanúskodnak, hogy akárcsak az élet, az örökbefogadás sem fekete vagy fehér, tele van rengeteg árnyalattal, örömökkel és nehézségekkel. De ez ugyanúgy igaz minden szülőre, aki gyereket vállal.

Szerintem ebben a könyvben minden benne van, amit tudni kell a magyar adoptálási rendszerről, a roma vagy sérült gyerekek örökbefogadásáról, valamint arról , hogy van-e különbség saját vagy örökbefogadott gyerekek nevelésénél.

Az a jó ebben a könyvben, hogy nem csak személyes tapasztalatokról számol be, hanem a könyv végén a jogi háttér buktatóiról és korlátairól is mesél.

Úgy gondolom ez egy hiánypótló és egyedi könyv témájában, ami megpróbálja minden irányból körbejárni az örökbefogadás kérdését. Minden szülőnek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, még akkor is ha nála nem aktuális az örökbefogadás kérdése, mert ez a könyv ugyanúgy mesél a gyereknevelés nehézségeiről és örömeiről, függetlenül attól, hogy vér szerinti vagy adoptált gyerekről van szó.

Ez a könyv sok olyan témát érint, amiről fontos beszélni, pont azért, hogy ne egy tévhit vagy álomkép éljen az emberek fejében, ha épp örökbefogadáson gondolkodnak. A könyv több pontban is cáfolja a tévhiteket, valamint tabudöntögetően beszél arról, amiről néha kényelmetlen beszélni.

A könyv meghitt, bensőséges és nyitott hangneme lehetővé teszi azt, hogy túl a sztereotípiákon egy reális és tiszta képet kapjunk arról, hogy milyen jogi, anyagi és érzelmi következményekkel jár egy gyerek örökbefogadása.

A könyvben különböző személyek szólalnak meg, örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, nevelőszülők vagy épp szakemberek. Nagyon nyíltan és őszintén mesélnek arról a hosszú, gyakran fájdalmas és áldozatokkal teli folyamatról, ami elengedhetetlen egy örökbefogadás folyamán.

Ez a nyitottság és őszinteség nem zárja ki a tapintatos és nagyon érzékeny megközelítését ennek a témának, sőt lényegre törően és szeretetteljesen mesél ezekről a küzdelmes sorsokról.

Rengeteg praktikus és kézzel fogható információ van ebben a könyvben, ami segítséget nyújthat mindazoknak, akik az örökbefogadáson gondolkodnak.

Szerintem ez a könyv bárkinek el tudja nyerni a tetszését, függetlenül attól, hogy érintett a témában vagy sem, mert olvasmányos, érdekes és tabudöntögető. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon pontos és precíz a téma kidolgozása, valamint átlátható a könyv felépítése. Lassan, lépésről lépésre haladva, egyre mélyebben és mélyebben bele áshatjuk magunkat ebbe a témába, bővítve és tágítva tudástárunkat.

Mártonffy Zsuzsa szakértelme és személyes érintettsége egy zseniális könyvet eredményez, ami által felkelti az olvasó figyelmét, valamint a folyamatos információ adagolással egyszerre tanít és felvilágosít. Az interjú alanyainak, valamint a szerző tudásának köszönhetően a könyv elolvasása után, már egészen másképp fogunk tekinteni az örökbefogadás témájára.

Felforgató, érzelemdús és kicsit sem könnyű olvasmány, de megéri elolvasni, mert ez az a könyv, ami által sokkal több lesz az ember, ha valóban képes arra, hogy befogadja a leírt mondottakat, valamint képes a sorok között is olvasni.

Szerintem ez a könyv mindenkinek csak adni tud valamit, még azoknak is akik egyáltalán nem érintettek ebben a témában, sőt még gyerekük sincs. Empátiára, nyitottságra, szeretetre és elfogadásra tanít, ugyanakkor kiemeli az informálódásnak és a tudásnak a szükségességét, ugyanis csakis ezáltal tudunk helyes döntéseket hozni, ha vér szerinti vagy adoptált gyerek neveléséről van szó.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Senki nem lesz az örökbefogadástól vagy a gyerekvállalástól boldog, aki egyébként nem az, a gyerek nem megoldás a problémás élethelyzetekre.

Akiknek két anyja van Book Cover Akiknek két anyja van
Mártonffy Zsuzsa
Bookline Könyvek
2020
Füles, Kartonált
304