Czeiner-Szücs Anita: Anyajegy

Ez a kívül-belül meseszép, csodálatos és varázslatos mondókás könyv nem csak a kisgyerekeket, de szerintem a felnőtteket is egyaránt el tudja kápráztatni.

Ezek a rövidke kis versikék, rímelős mondókák már első látásra beindítják az olvasó fantáziáját, aminek köszönhetően saját gyerekkori emlékek elevenednek meg. Az anyajegy, ahogyan a könyv szerzője is megjegyzi, nem édesanyánktól örökölt, mégis emlékeztet minket az anyai ölelés, simogatás és dajkálás melegére és biztonságára.

Úgy gondolom ennél találóbb címe nem is lehetne ennek a kis bűbájos könyvecskének, ami segít lelassulni a mai felgyorsult és zajos világunkban.

Nagyon bensőségesek, intimek és meghatóak ezek a versek, mondókák, amelyek valahogy visszaadják és megerősítik az olvasónak a hitét, látva azt, hogy a szavak által még mindig képesek vagyunk másoknak biztatást, támogatást és menedéket nyújtani.

És erre az érzésre legelsősorban gyerekeinknek van nagy szüksége, ugyanis törékeny kis lelkük még nyitottan és befogadóan várja azt, hogy olyan értékekkel töltsük meg, amelyek felnőttkorában segítségére lehetnek.

Ezek a versek erőt, boldogságot és reménységet adnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, felölelve több olyan mindennapi élethelyzetet, amelyekbe mi magunk is kerülünk életünk során. Legyen szó altatásról, bölcsődébe való indulásról, születésnapról, szomorúságról vagy épp vidám percekről.

Ezek a játékos, könnyed és dallamos versek érzékenyítenek, figyelemfelkeltőek és remek kiindulópontok további családi beszélgetésekhez.

Miközben ezeket a mondókákat olvassuk és elmerülünk a csodaszép illusztrációkban, arra is rájöhetünk, hogy mekkora kincs magyar anyanyelvünk, ami olyan szép szavakat ad nekünk, mint pl. az ÉDESANYA. Semmilyen más nyelvben nincs az anyáknak ilyen szép nevük, mint a magyar nyelvben, ezért is jó együtt tanulni, olvasni, beszélgetni a kis apró csöppségekkel, hogy ezáltal ők is megtanulják ezeket a csodaszép szófordulatokat, rímeket és dallamos szövegeket.

Minden egyes mondóka ami ebben a könyvben jelen van, mélyíti a szülő gyerek közötti kapcsolatot, valamint lehetőséget ad a fizikai közelség megélésére egy ölelés, simogatás vagy ringatás által.

Emellett ez egy remek közös program, ami nem csak szórakoztató, de egyben tanulási lehetőség is.

A mondókák és versikék közös élménye örök életre szóló emlékekkel ajándékoz meg minket, egy olyan örökség ez, amit nem csak gyerekeinknek, de azok gyerekeinek is tovább tudunk majd adni, generációról generációra.

Ezt a könyvet én főleg kisgyerekes szülőknek ajánlom, akik a közös olvasásra, a játék felszabadító élményére és meghitt családi pillanatokra vágynak.

Érzelemdús, megható és egyben mókás kikapcsolódás az egész családnak, ezt tudja adni ez a különleges gyerekkönyv.

Végigolvasva ezt a kis könyvecskét, átlapozva többször is, meg-megállva egy-egy szívet melengető versnél, arra jövök rá, hogy ezek a mondókák nem csak arra jók, hogy együtt olvassuk őket, hanem testi-lelki értelemben is közelebb hoznak minket egymáshoz.

Meseolvasás közben a folyamatos szem- és testkontaktusnak köszönhetően fejlődik a gyermek figyelme, az emlékezete, a beszéde és az érzelmi intelligenciája.

Szívemhez nagyon közel áll ez a könyvecske, ami csodás módokon fejezi ki azt a különleges kapcsolódást ami elsősorban főleg anya és gyermeke között van.

Az anyajegy gyógyír a fáradt és megterhelt édesanyáknak és örömforrás a kíváncsi és felfedező kis apróságoknak.

Anya és gyermeke tökéletes szimbiózisát adja vissza ez a meseszép gyerekkönyv.

Minden szülőnek, nagyszülőnek, felnőttnek és pedagógusnak csak ajánlani tudom!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Összebújós

Ölelek neked otthonmeleget,

simítasz hozzá békeszigetet.

Ringatok veled áloméletet,

te táncolsz nekem kacajhegyeket.

Anyajegy Book Cover Anyajegy
Czeiner-Szücs Anita
Magánkiadás
2020
Keménytábla
36