Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Fábián Janka boszorkány sorozatának harmadik könyve „Az utolsó boszorkány lánya”. A sorozat első és második könyvében Sárosi Felíciát ismerhettük meg, aki kuruzsló tudásának köszönhetően Mária Terézia bizalmasává válik.

A sorozat harmadik könyve, Felícia lányával, Zsófiával indul. A történet 1760-ban indul, a Habsburg-trónörökös, József főherceg közelgő házasságával. Zsófia titokban már évek óta szerelmes Mária Terézia elsőszülött fiába. A főherceg esküvője napján, próbálja magára hívni József főherceg figyelmét, de közben egy másik férfi tekintetét sikerül bevonzani, az ifjú Kolosy Károlyét, a királynő magyar testőrségének egyik tagját.

Zsófia szerelmi története drámaian végződik, ezért családjával Párizsba kerül, ahol életük megint összekapcsolódik a Habsburg család tagjaival, ezúttal Marie Antoinette-el. A francia forradalom előtti éveket kísérhetjük végig, a királyi család titkait ismerjük meg, valamint Zsófia szerepét ezekben a látszólag fényűző forradalmi években. Akarva-akaratlanul Zsófia és családja is belekeverednek ezekbe az eseményekbe, és hamarosan már saját életükért küzdenek.

Ez a könyv is egy könnyed olvasmány, tele szerelemmel, nemes érzelmekkel és női sorsokkal. A történelmi időszak ezúttal is hűen ábrázolja a 18. század fényűző eseményeit és súlyos következményekkel járó tragédiáit. Felícia és családja történetén keresztül Bécstől Párizsig, Mária Teréziától egészen Marie Antoinette udvaráig kísérhetjük végig a boszorkányság és népi hiedelem ismereteit.

Nagyon könnyű elmerülni a könyv történetében, hiszen tele van történelmi utalásokkal, valamint szerelmi szálakkal. Nekem különlegesen tetszettek a királyi és császári családok életének leírásai, valamint az 1700-as évek második felének hangulata.

Fábián Janka könyve most is elnyerte tetszésemet, fantáziadús írásmódja, valamint mesterien kidolgozott történelmi korszaka, nagyon megkedveltették velem a történelmi regényeket.

Minőségi olvasmányról, bájos történetről és ingerekben gazdag történelmi regényről beszélhetünk Fábián Janka műve kapcsán. Ez is egy jól sikerült családregény, szerelmi drámával és élettörténetekkel. A hétköznapi élettörténetekbe beleolvadnak a történelmi események. A női sorsokon keresztül olyan céltudatos és nagy akaraterővel bíró nőket ismerünk meg, akik generációk sorsára befolyással vannak, és közben a történelem alakulásától függően alakítják boldogulásukat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Vannak olyan dolgok az ember életében, amelyeket jobb nem bolygatni, jobb nem feltépni a régi sebeket.

Az utolsó boszorkány lánya Book Cover Az utolsó boszorkány lánya
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2017
Cérnafűzött, Keménytáblás
467