Fábián Janka: Koszorúfonat

Fábián Janka, kedvenc magyar íróm, akinek újabb könyvét a „Koszorúfonatot” olvastam. Az igazság az, hogy eddig még nem olvastam tőle olyan könyvet, amelyik ne tetszett volna. És az sem mellékes, hogy Fábián Janka könyveinek egészen különleges a borítójuk, én imádom őket. Nem hiába az ő könyvei foglalják el a legtöbb és a legjobb helyet a könyvespolcomon.

Ebben a könyvben is jelen van az izgalmas történet, na meg persze a történelmi szál. Én teljes mértékbe bele tudom magam élni a szerző által leírt történelmi korszakba, nagyon szeretem szereplői karakterét és a regény nyelvezetét.

A „Lotti öröksége” könyvből már ismertek az 1867-es magyar–osztrák kiegyezési időszak mozgalmas eseményei. Ezek a hírek Zemplén megye birtokára, Ágfára is eljutnak, ahol két lány dédunoka nevelkedik, Lotti és Móric dédunokái. Ella és Blanka családi tragédiák miatt kénytelenek elhagyni a családi birtokot, de Tinka mamának köszönhetően Budapesten új életet kezdhetnek.

Az idősebb lány, dédnagyanyja, Lotti nyomdokaiba lép, és Svájcba utazik, hogy elvégezze orvosi tanulmányait. Blanka, a kisebbik lány neveltetéséről a bécsi nagynéni gondoskodik, Lotti harmadik lánya, Charlotte néni. A két testvér némileg eltávolodik egymástól, de tudják, hogy bármikor számíthatnak egymásra. A két lány kapcsolata többször is próbára kerül, amikor is újabb és újabb tragikus események főszereplőivé válnak, de végül révbe ér a két nővér, mindketten megtalálják boldogságukat.

Ahogy ez már megszokott dolog Fábián Jankától, ebben a regényben is több történelmi időt és helyszínt ismerhetünk meg: az 1867-es koronázást, a bécsi világkiállítást, Pest, Buda és Óbuda egyesülését, valamint Rudolf trónörökös halálának körülményeit.

Ebben a könyvben a családtörténet szépen egybefonódik a történelmi háttérrel és a történelmi személyiségekkel. Ebben a regényben is érezhető a női sorson való hangsúly, a nő ereje és küzdelme egy férfiközpontú társadalomban. A női egyenjogúság felé tartó úton, remek példa volt Ella és Blanka története.

Fábián Janka könyveit olvasni mindig szórakoztató és kikapcsolódó.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egyszer fent, egyszer lent – mondogatta. Minden egyes megmentett élettel gazdagabb leszel, és ha valakiért csak annyit tudsz tenni, hogy könnyítesz a szenvedésein, hát az is épülésedre szolgál majd.

Koszorúfonat Book Cover Koszorúfonat
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2016
Keménytábla
388