Náray Tamás: A végzet

Náray Tamás legújabb könyve egy izgalmas, kalandos és fordulatokkal teli utazást ígér olvasóinak. Egy olyan történetbe kapunk betekintést, ami visszarepít minket a 20. század megrázó történelmi eseményeihez, miközben a sorok között az élet viszontagságairól, az emberi lélek működéséről és az emberi kapcsolatok bonyolult összetettségéről mesél ez a regény.

Ez a rendkívül gazdag, színes és sokoldalú családregény, egy olyan fájdalmas múltbeli eseményt idéz fel, ami által egy lengyel–osztrák család sorsát lehet végigkövetni.

Váltott idősíkban követjük végig ennek a családnak a történetét, helyenként kitérve a fontosabb szereplők életére, valamint azokra a szoros kötelékekre, amelyek egymáshoz fűzik őket.

Múltbeli eseményeken keresztül olyan családokat ismerünk meg ebben a regényben, akik hol a történelem, hol a hatalmi harcok, hol pedig öntörvényű férfiak döntése miatt kerülnek egy-egy nehéz élethelyzetbe.

Bár valójában csak a második kötet megjelenése és elolvasása után lesz igazán kerek ez a történet, ennek ellenére már önmagában is élvezhető ennek az első kötetnek az olvasása.

A megválaszolatlan kérdések majd a második kötetben kerülnek sorra, de addig is ez az első kötet egy rendkívül izgalmas és élethű képet ad vissza a történelmi eseményekről.

Ez a történelmi fikció egy olyan családot mutat be olvasóinak, amiben különböző karaktereken keresztül, az olvasó hol önmagára, hol ismerőseire vagy szeretteire ismerhet rá.

A háború, a bosszúvágy és az emberi kegyetlenség, amiről ez a száz évvel ezelőtti esemény mesél, ma ugyanolyan aktuális.

Barbara, a könyv főszereplőjének történetén keresztül több lengyel–osztrák család sorsába kapunk betekintést, akik a háború után, saját eszközeikkel próbálnak egy új világban boldogulni.

Számos veszteség, fájdalmas esemény és haláleset során új kapcsolatok, új életek születnek, miközben a sorok között ott a folyamatos feszültség.

A sors, a végzet vagy az emberi döntés súlya sokszor kerül górcső alá ebben a regényben, megkérdőjelezve azt, hogy vajon mennyire tudja az egyén saját életét irányítani és befolyásolni, és mennyire van kiszolgáltatva a sors kegyetlen véletlenszerűségének.

A különböző történelmi események és emberi cselekedetek végigkísérése után, elsőre úgy tűnik, hogy minden az emberek döntésén és cselekedetein múlik.

De mi van akkor, ha minden ember sorsa eleve el van rendelve, és mindannyian csak azt a sorsot teljesítjük be, amit az élet vagy egy magasabb rendű hatalom elrendelt nekünk?

Lehet, hogy nem mindig a külső körülmények határozzák meg egy-egy emberi sors alakulását, hanem minden az emberi döntésen és a tetteken múlik?

Ha ez így van, akkor óriási felelősség van az embereken, mert egy-egy jelentéktelennek tűnő cselekedet akár több ember életének az alakulását is befolyásolhatja.

Ez a családregény ehhez hasonló filozofikus kérdésekkel láncolja magához olvasóit, miközben gördülékenyen és olvasmányos stílusban mesél végzet és emberi döntés fontosságáról.

Emberi jóakarat, segítőkészség és a családi kötelék gyakran felülírja a háború okozta kegyetlenséget ebben a regényben, reményt és hitet adva arra, hogy van esély a változásra és az újrakezdésre.

Ez a csavaros, érzelemdús és letehetetlen történelmi regény magával ragad, a mélybe ránt és utána újból a felszínre hoz, mindaddig míg a történet teljesen beszippant és minden kegyetlensége és fájdalma ellenére, elkápráztat és megtanít hinni a holnap reményében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Úgy vélem, akit valaha igazán és őszintén szerettünk, azt nem lehet nem szeretni tovább csak azért, mert megváltoztak a körülmények.

A végzet Book Cover A végzet
Náray Tamás
Libri Könykiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
515