Lucinda Riley: A hetedik nővér története

Lucinda Riley könyvsorozatának újabb kötete megint csak beszippantott, magával ragadott és elvarázsolt. Ebben a kötetben Írország történelmének egy kis részletét ismerhetjük meg olvasóként, valamint közelebb kerülünk a hét nővér titokzatos történetének megfejtéséhez is.

A hét nővér sorozatnak minden egyes kötete izgalmas és érdekes, nem csak azért mert mindegyik könyv egy-egy nővér történetét meséli el, hanem azért is, mert mindegyk regény a világ egy-egy országát mutatja be, ezért olvasás közben is olyan érzése van az embernek, mintha utazna és ott lenne a cselekmények helyszínén.

Bár elviekben ez lett volna a könyvsorozat utolsó kötete, ugyanis a hetedik nővér bemutatásával véget érne a történet, de a rengeteg meg nem oldott titok és rejtély miatt, a sorozat következő befejező részében kap majd az olvasó válaszokat ezekre a meg nem válaszolt kérdésekre.

A hét nővér sorozat eddig is izgalmas és érdekes volt, ugyanis minden egyes újabb könyv valamilyen szinten közelebb vitt a rejtély megoldásához. Már a sorozat első könyvében egyértelműen kiderül, hogy minden egyes könyv egy-egy testvér életét mutatja be nekünk, akikben úgy tűnik nem sok a közös tulajdonság.

A hét nővér sorsa azonban szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis mindannyiuk életét összeköti közös gyermekkoruk a Genfi-tó partján. Nevelőapjuk, Pa Salt, egy milliárdos, aki a nővéreket még gyerekkorukban örökbe fogadta és nevelte fel.

Ez a gazdag és titokzatos nevelőapa halála után végrendeletében egy különleges ajándékkal lepi meg nevelőlányait. Egy-egy titokzatos levelet kapnak ajándékba, mely szorosan kapcsolódik múltjukhoz, valamint apjuk másik hagyatéka egy földgömb, melyről leolvashatják származásuk helyének koordinátáit.

A sorozat eme részében a hetedik nővérről lehet olvasni, aki rejtélyes módokon bukkan fel, és a könyv végig titokban is marad, hogy ki is ő valójában.

De általa az 1920-as évek Írországába repül az olvasó, ahol az ír szabadságharcról és az akkori ír családok mindennapjairól olvashat.

Emberi sorsokon keresztül a történelem egy olyan szegletét ismerjük meg, amely segít megérteni emberi döntések és sorsok alakulását.

Ebbe a kerettörténetbe ágyazdóik be a hetedik nővér története is, akinek ír származása valahogyan kapcsolódik a többi hat nővér életéhez. Mint minen eddigi kötetben, itt is váltott szemszögön keresztül lehet jelenbeli és múltbeli eseményekről olvasni. Ebben az esetben a múltbeli szál valamivel érdekesebb, mint a jelenbeli.

A könyv elején még nehezen lehet a hetedik nővért beazonosítani, ugyanis egyszerre két örökbefogadott lány is szóba jöhetne, de ahogyan haladunk a történettel, úgy kerül fény ezekre a részekre is. Túl sok mindent még így sem tudunk meg erről a hiányzó nővérről, de így legalább a többi hat nővér is újra bekerül a történetbe, akiknek szintén érdekes, hogyan alakul az életük.

A nagy meglepetést az okozza ebben a kötetben, hogy valójában nem a hetedik nővér, vagyis a legfiatalabb testvér után nyomoznak a többiek, hanem a legidősebb, vagyis az első örökbefogadott lány után.

Érdekes volt, most úgy olvasni ezt a nagyon titokzatos történetet, hogy mindegyik nővér hozzátett valamit a cselekmény bonyolításához, ugyanakkor segítettek is abban, hogy a rejtély valamilyen szinten megoldódjon.

Bár néhány dologra fény derül ebben a kötetben, mégis sokkal több megválaszolatlan kérdéssel ér véget ez a rész, mint az előbbiek, ugyanis a nővérek nevelőapja körül még mindig rengeteg a titok és homály.

Ez a kötet sajnos a várt megoldásokat és megfejtésket nem hozza, de remélhetőleg majd a befejező rész, amit már sajnos az elhunyt írónő fiátol fogunk tudni olvasni.

Ezt a sorozatot érdemes mindenképp sorban egymás után elolvasni, mert úgy nyernek igazán értlemet a külön álló könyvek, de minden egyes kötet egy olyan bevezetővel indul, ami azért segíti olvasóját a korábbi könyvek cselekményének felelevenítésében.

Így a hetedik nővér történetével, szinte teljesen kerek lett ez a történet, ugyanis mindegyik nővér szülőhelyét és múltját megismerhette az olvasó. A befejező részben pedig remélhetőleg a lányok nevelőapjának rejtélyes történetére is fény derül majd.

Ez a kötet kissé szerteégazó, rengeteg mellékszállal és szereplővel, de érdemes végigolvasni, mert a végén minden szál egybe ér és értelmet nyernek ezek az apró történések.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az élet nem egy probléma, amit meg kell oldani, hanem egy valóság, amit meg kell tapasztalni.

A hetedik nővér története Book Cover A hetedik nővér története
Lucinda Riley
General Press Kiadó
2021
Kartonált, Ragsztókötött
672