Pap Éva: És újra felkel a nap

Ez a több évtizedet átölelő történelmi romantikus könyv, kicsit más szemszögbe helyezi a 2. világháború eseményeit, közben pedig emberi sorsokon keresztül különböző életutakat mutat meg.

Főleg a női sors kerül ebben a könyvben középpontba, ami által egy érdekes és izgalmas történet alakul ki, ami egy feszültséggel teli helyzetet szül egy család különböző tagjai között.

A könyv csodaszép borítója, szép magyar nyelvezete és meseszép megfogalmazásai egy érzelemdús történetet eredményeznek a könyv végére.

A könyv főszereplője, Eszti, aki férjével és gyermekével egy boldog és beteljesült életét él, de szíve nem csak férjéért dobog, hanem egy másik férfiért is.

Ebben a szerelmi háromszögben egy nagyon izgalmas és feszültséggel teli dinamika alakul ki, miközben végigkísérhetjük Eszti lelki vívódásait és jellemének fejlődését.

Míg az elején egy idillikus házasságba látunk bele, egy tragédia során minden megváltozik, és Eszti már nem csak férje, Stevan iránt táplál romantikus érzelmeket, hanem annak legjobb barátja, Martin iránt is.

Eszti, több szerepben is próbál helyt állni, anyaként, feleségként és nőként, ezért folyamatos érzelmi hullámokat él meg.

A könyv női főszereplője egy olyan házasság különböző szakaszait mutatja meg, amiben folyamatos a harc az értelem és az érzelmek között. Eszti személyében ellentétes érzelmek és érvek dúlnak folyamatosan, néha nehéz kiigazodni rajta és emiatt kissé ellenszenvesnek tűnnek cselekedetei.

Eszti hol határozott és kitartó, hol pedig érzelgős és játékos, miközben vívódásai és küzdelmei, folyamatosan döntéseinek felelősségével és következményeivel szembesítik.

Nekem tetszett ez az erős érzelmi vonal a regényben, viszont kicsit hiányoltam a valamivel jóval több történelmi háttér kibontakozását. Néha kicsit túl soknak tűnt a szerelmi vonal, és hiányzott az a fajta harmónia, ami egyensúlyba helyezi a romantikust vonalat a történelmi szállal.

A túlfűtött és nagyon részletes szerelmi jelenetek szerintem kicsit túl nagy hangsúlyt kaptak ebben a regényben, ez gyakran a történet igazi élvezetére ment rá.

Néha túl sok figyelmet kapott Eszti szerelmi élete, és keveset lehetett arról olvasni, hogy a történelmi események miként hatnak a könyv szereplőire.

Emiatt nehéz volt megszeretni a könyv bármelyik szereplőjét, mert nem igazán vezetett sehova ez a folyamatos vívódás és szerelmi konfliktus.

Én személy szerint szívesen olvastam volna sokkal többet a szabadkai emberek életéről, arról ahogyan hatott rájuk a 2. világháború és ez mennyiben befolyásolta döntéseiket. Emiatt a történelmi háttér olyannak tűnt, mintha csak egy háttérdíszlet lenne, aminek hatásai alig érezhetőek a könyv szereplőinek életében.

Mindezen hiányosságok ellenére, összességében tetszett a könyv hangulata és dinamikája, a folyamatos harc és küzdelem a hűség és hűtlenség, szeretet és szerelem, biztonság és szenvedély között, valahogy drámaivá tette a könyv cselekményét.

Ebben a könnyed és szórakoztató történelmi romantikus regényben, különböző mélységek és magasságok olvashatók emberi sorsokon keresztül.

Az egyéni boldogság keresése a központi témája ennek a könyvnek, amit a könyv szerzője kissé melankolikus és búskomor hangulattal idéz elő. Kissé keserédes a benne rejlő szerelmi történet, viszont annál érdekesebb és izgalmasabb a vidéki helyszínek megelevenítése.

Az a tény, hogy ennek a regénynek valós alapja is van, csak még hitelesebbé teszi ezt a történetet, ezért érdemes elolvasni!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azt láttam, mindenki a boldogságot keresi… a családban, a házasságban vagy a szerelemben. Aztán rájöttem, hogy azt önmagamban kell megtalálnom.

És újra felkel a nap Book Cover És újra felkel a nap
Pap Éva
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
347