Pap Éva: Megbocsátás

Egy ennyire őszinte és mélyen lélektani könyv elolvasása után, akarva-akaratlanul is felmerül az olvasóban a kérdés, hogy mennyire esendőek és gyarlók vagyunk mi emberek, akik életünk végéig újból és újból tanulunk hibáinkból és tévedéseinkből.

Ez a könyv egy házasság, azon belül is a házasságtörés csúf és fájdalmas realitásával foglalkozik, amiben nem csak a női oldalt, de egyben a férfi oldalt is megismerjük.

Talán pont ez adja a regény legnagyobb olvasás élményét, hogy a megcsalt és a csaló fél szemszögéből is láthatjuk mindazokat a folyamatokat, amelyek eme törésig vezettek.

De a könyv szerzője nem áll meg ennél a pontnál, hanem továbbvezeti szereplői történetét, megmutatva mindazt, ami a megcsalás után történik, azt a küzdelmes és szívszorító folyamatot, amiben a házastársak a végsőkig kitartanak egymás mellett.

Egy házasság anatómiája ez a könyv, amiben úgy ismerjük meg a férjet és a feleséget, hogy életük egy olyan pontra jutott el, ami komoly válság és krízís elé állítja őket.

Lizi és Tomo házassága egy harmadik fél miatt zátonyra fut, és ha mindez nem lenne elég, akkor ennek a szerelmi kaladnak egy gyermek lett a végeredménye.

Miután Tomo bevallja feleségének elkövetett bűnét, a házastársak több hónapnyi küzdelembe vágnak bele, azzal a céllal, hogy megmentsék házasságukat, amit Klaudia, a harmadik fél kicsit sem könnyít meg.

Ebben a küzdelmes folyamatban, a könyv első részében előszőr a feleség oldalát ismerjük meg, aki minden erejével küzd a házasságáért, gyerekei biztonsáságáért és egy olyan jövőért, ami teljesen bizonytalan és kiszámíthatatlan.

Az ő lelki vívódásait és belső monológjait lehet végigkísérni ebben a nagyon érzelemdús és megható történetben.

De a könyv nem áll itt meg, hanem a második részben már a férj szemszögéből is betekintést nyerünk eme folyamatba, ahol a férfi szintén küzd önmagával.

Több évnyi küzdelem és harc után, mindkét félnek külön-külön kell megválaszolnia azt a kérdést, hogy vajon elég erős-e a házasságuk ahhoz, hogy kibírja ezt a fajta megpróbáltatást és terhet.

A megbocsátás szó teljesen új értelmeket nyer ebben a könyvben, ugyanis mindig változik az, aki megbocsát, vagy épp megbocsátásra szorul.

Lizi és Tomo története csodálatos módokon ábrázolja azt a hosszú folyamatot, ami a megbocsátásig elvezet. Különböző szakaszokon és stádiumokon keresztül, hol könnyebb, hol nehezebb ez a teher.

A házaspár története egy olyan drámai helyzetet elevenít fel ebben a regényben, ami kicsit sem áll távol a valóságtól.

Megcsalás és megbocsátás, két teljesen ellentétes szó, ami ebben a regényben nagyon izgalmas és érdekes kapcsolatokat szül. A szereplők közötti folyamatos feszültség nagyon jól érezteti azt a hangulatot, amiben egy szerelmi háromszög bonyolult folyamataiba látunk bele.

Bár ebben a szerelmi háromszögben a legszilárdabb és legbiztosabb házasságok is tönkre mentek, Lizi és Tomo története arról a sírig tartó, jóban-rosszban, vele tűrök, vele szenvedek szerelemről szól, ami nem csak érzelmekről, hanem döntésekről is szól.

A döntések mögött pedig komoly észérvek, indokok és egy érett szerelem áll, ami a nehézség idején nem meghátrál, hanem küzd egymásért.

Pap Éva rendkívül érzékenyen és meghatóan ábrázolja egy házaspár küzdelmeit, amikor a legnagyobb próbatétel elé állítja őket az élet.

A hűtlenség, a megcsalás, az árulás, a becsapás, a kiszolgáltatottság és a végén a megbocsátás egy tökéletes körívet járnak körbe ebben a mély lélektani regényben.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

A megbocsátás az nem egy kimondott szó. A cselekedet az, ami megmutatja, és ez egy hosszú és nehéz folyamat. Nem jelöli ezt egy határvonal, egy nap, egy óra. Egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy már meg is történt.

Megbocsátás Book Cover Megbocsátás
Pap Éva
Álomgyár Kiadó
2022
Keménytábla
349