Popper Péter: Hogyan választunk magunknak sorsot?

Popper Péter gondolatait olvasni, számomra mindig felér egy hatalmas önismerettel és önfejlesztéssel.

Gondolatai, üzenetei és nézőpontja úgy gondolom, hogy nem mindenkinél érnek célba, mert szókimondó és enyhén szarkasztikus humora, nyitottságot és befogadóképességet követelnek meg, és gyakran fájdalmas lehet szembenézni egy olyan görbetükörrel, ami nem mindig a szépet mutatja rólunk.

Popper Péter hatalmas tudása, sok évnyi pszichológiai tapasztalata olyan előadásokat és könyveket szült meg az elmúlt évek során, amelyek úgy gondolom kortalanok.

Ebben a könyvben több olyan előadásnak az összegzését olvashatjuk, amelyekben Popper Péter kifejti gondolatait családról, gyereknevelésről, párkapcsolatról és a nagybetűs életről.

Ezáltal van ennek a könyvnek egy meghitt, bensőséges, ugyanakkor edukatív jellege is, ami úgy gondolom kellően le tudja kötni az olvasók figyelmét.

Miközben az élet nagy témáiról olvasunk ebben a könyvben, akarva-akaratlanul is magunkra ismerünk, saját életünket olvassuk ki a könyvből, azt remélve, hogy az olvasott szó nem csak szó marad, hanem változásra és fejlődésre is motivál.

A könyvnek van egy melankolikus, kissé csendes és monoton hangulata, ami semmiképp sem negatív, sőt inkább meditatív jellegű. De amennyire csendes és halk ez a könyv, pont annyira izgalmas és érdekes mindaz, amit Popper Péter összefoglal ebben a könyvben.

Kicsit sem könnyű érteni és főleg befogadni azokat a gondolatokat és esszenciákat, amik ebben a könyvben hangsúlyozva vannak. Popper Péter egy átfogó képet fest le ebben a könyvben a magyar társadalom, kultúra, gyereknevelés és párkapcsolatok hiányosságairól, ugyanakkor ezek a kérdések nem maradnak nyitva a könyvben, mert a válaszok és a megoldások is megszületnek benne.

Bár néha nehéz szembesülni az élet azon területeivel, ahol hiányosságaink vagy mulasztásaink vannak, Popper Péter könyve mégis mintha a reményt és a hitet adná vissza az embereknek.

Nem minden problémánkra van megoldás vagy válasz, de a fejlődésünk abban rejlik, hogy merünk kérdéseket feltenni, merünk változni és ha kell, új utak után kutatni.

Azt hiszem ennek a könyvnek egy igazán találó alcíme akár az is lehetne, hogy „Ismerd meg önmagad”, amiben valójában már benne is van a könyv lényege.

Popper Péter gyakran kitér könyvében arra, hogy mennyire fontos megismerni önmagunkat, de nem csak erényeinket és pozitív tulajdonságainkat, hanem azt is amivel nehéz szembesülni, életünk azon területeit is, amelyek esetleg fejlődésre vagy változásra szorulnak.

Ebben a folyamatban ez a könyv nagyon sokat tud segíteni.

Popper Péter úgy járja körül a fontosabb témákat ebben a könyvben, hogy néha konkrét példák felsorolásával lehetséges megoldásokra és gyakorlatias változásokra hívja fel az olvasók figyelmét.

De mivel ezek a megoldások nem mindig egyértelműek, ezért olvasóként néha csak egy szikrát kapunk a kezünkbe, talán egy olyan gondolatot, ami vigaszt vagy gyógyírt nyújthat életünk elakadásainak megoldásában.

Végigolvasva ezt a gyakorlatias, ugyanakkor helyenként mélyen filozofikus könyvet, talán sikerül nagyobb tudatosságra ébredni és ezáltal testi-lelki egészségünkre, mint egy egységre tekinteni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A magyar gyereknevelés óriási hiányossága, hogy nem készít fel a kudarcokra.

Hogyan választunk magunknak sorsot? Book Cover Hogyan választunk magunknak sorsot?
Popper Péter
Kulcslyuk Kiadó Kft.
2020
Keménytábla
241