R. F. Kuang: Sárga

Ez a könyv minden szempontból figyelemfelkeltő. A sárga borító, a sárga cím, a fülszöveg, a tartalom, valamint a könyv üzenete miatt. Rég olvastam egy ennyire provokatív, szókimondó és nyers könyvet, amiben az online világ, a könyvkiadás és a közösségi oldalak legszörnyűbb oldalairól lehet olvasni.

A könyv az amerikai könyvpiac és könyvkiadás kegyetlen oldalait mutatja be, egy feltörekvő, pályája elején járó írónő életén keresztül.

Erősen szatirikus, ironikus és felnagyított szemszögből lehet ebben a könyvben arról olvasni, hogy mennyire nehéz elhelyezkedni a könyviparban, milyen hosszú folyamat előzi meg egy könyv kiadását, milyen nagy a versengés a szerzők között, valamint milyen hatással van ma egy könyvre és annak szerzőjére a közösségi média, az internet és mások megítélése.

Kellemetlen, helyenként már egyenesen zavarba ejtő igazságok kerülnek megfogalmazásra ebben a thrillernek nevezhető kötetben, amiben June Hayward, egy fiatal, pályája elején lévő feltörekvő író életét követhetjük végig. June első megjelent könyve nem sok sikert aratott, ezért sikeres szintén írónő barátnője halála után, ellopja annak kéziratát, és sajátjaként adja ki. Ennek az ellopott kéziratnak témája nagyon távol áll tőle, ugyanis a kínai munkások embertelen történeteiről szól, akik az első világháborúban sok szenvedésnek voltak kitéve.

Némi átszerkesztés és átírás után, ez a regény kiadásra kerül, ami June-nak elhozza a várva várt sikert, ugyanakkor ezzel együtt jön a sok nehézség, megalázás és meghurcolás, mikor June-t plagizálással vádolják meg. Ennek a folyamatnak a lelki oldalát kísérhetjük végig, tűélesen és tűpontosan rávilágítva arra, hogy mennyire időszerű ez a téma és milyen sok láthatatlan szál húzódik meg egy-egy könyv kiadása mögött.

A plagizálás témája, más szellemi munkájának és művének az ellopása, nagyon érzékeny téma és a könyv szerzője ezt nagyon intelligensen oldja meg, ugyanis provokál, de nem vállal álláspontot, csak rávilágít ennek a folyamatnak az etikai és morális oldalaira.

Ezáltal számtalan kellemetlen igazság és szókimondó nyilatkozat fogalmazódik meg a könyvben. A kiadók oldalát és a szerzők oldalát is megvilágítja a könyv írója, megmutatva mindkét oldal indokait, illúziót, valamint téves cselekedeteit.

Minden fejezet egyre bicskanyitogatóbb, sőt erősen gyomorforgató látni azt, hogy meddig képes elmenni az ember, ha a tét a siker, a hírnév és a jólét. De a kiadókat sem kíméli a könyv szerzője, mert az ő képmutató és kizárólag profitorientált oldalaikat is láthatjuk.

A közösségi média gyakran toxikus világa, az internet adta név és arc nélküli szólásszabadság rizikói, valamint a toxikus emberek és közeg ugyanúgy fontos szerepet kapnak ebben a könyvben.

Ez a könyv egy szórakoztató és provokatív szatíra, amiben bár sok a túlzás és a sarkalatos felnagyítás, mégis van benne jónéhány igazság és hasznos mondanivaló.

Ez a thriller nagyon aktuális témákat boncolgat a könyvírás és könyvkiadás kapcsán, pörgős és dinamikus tempóban. Története egyből megragad és beszippant, ugyanis szövevényes és izgalmas cselekménye, függőséget okoz.

Tabutémája azonnal rabul ejt, még akkor is ha mindez csak fikció, mert a valóságban azért nem annyira fekete-fehér minden, mint ahogyan ezt a könyvben olvashatjuk.

Morális kérdései és etikai megfogalmazásai mindenképp nyomot hagynak az olvasóban, ezzel is gondolkodásra ösztönözve.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az olvasás segít minket belehelyezkedni más emberek életébe.

Sárga Book Cover Sárga
R. F. Kuang
Magnólia Kiadó
2023
Füles, Kartonált
347
Tót Barbara