Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Vannak könyvek, melyek hangtalanul, csendesen és észrevétlenül olyan nyomot hagynak bennünk, amit gyakran csak jóval a könyv elolvasása után veszünk észre.

Ez a könyv, csupán néhány oldalával és szívszorító történetével, pont ilyen hatást gyakorol olvasójára.

Lehetetlen elmenni a könyv címe mellett, azonnal megragad, mert mindannyian voltunk már olyan kiszolgáltatott helyzetben, mikor magunkra maradtunk és elhagytak minket.

Ez a könyv lírai megfogalmazásával megfog, rabjává tesz, felőröl és mélyen megérint, miközben egy elhagyott nő legbelsőbb küzdelmeit boncolgatja.

Ferrante az emberi lélek olyan mélységeit mutatja meg ebben a könyvben, amivel minden olvasó azonosulni tud, néha már zavarba ejtően nehéz szembenézni emberi gyarlóságunkkal és esendőségünkkel.

Olga, a könyv főszereplője, okos, csinos és fiatal nő, feleség és anya, akit minden előzmény nélkül, egyik nap elhagy élete szerelme, és ő magára marad gyerekeivel.

Olga, olasz temperamentumával végiggyászolja ezt a veszteséget és mint egy gyászfolyamatban, végigjárja ezt a kínkeserves utat. Megkezdve a tagadástól, az ellenkezéstől, el egészen a féltékenységig és a tehetetlenségig, végül Olga eljut odáig, hogy beletörődik és elfogadja mindazt, amit az élet hoz magával.

Kegyetlen pokoljárása során a múlt traumái és veszteségei kísérlik, de mindvégig önmagával vívja meg a legnagyobb harcokat.

Kíméletlen őszinteség és kendőzetlen meghittség jellemzi Olga vívódását, közben pedig egy olyan önismereti és önfejlesztő úton megy keresztül, ami esélyt nyújt neki az újrakezdésre.

Miközben sorra veszi élete megannyi kudarcát és mulasztását, rátalál valódi önmagára, arra a nőre, akiben még rengeteg szeretet, szépség és gondoskodás van.

Olga önismereti útja a legjobb példa arra, hogy mennyi mindent kibír az emberi test és elme, valamint hogyan lehet újrakezdeni az életet egy válás vagy szakítás után.

Amennyire rövid, tömör és lényegre törő ez a könyv, pont annyira nagy a hatása ennek a könyvnek, mert őszintesége hiteles és meghitt.

Bár nagyon szomorú és gyakran drámai Olga vívódása, mégis van benne egy csipetnyi önirónia és szarkazmus, ami oldja azokat a részeket, amelyek érzelmileg nagyon megterhelőek.

Számomra ez egy igazi lélektani regény, aminek középpontjában egy olyan női sors áll, ami teljesen kitárulkozik az olvasó elé, beengedve őt lelki világának legsötétebb bugyraiba.

Érzelmi hullámvasút az egész regény, ugyanis az emberi érzelmek széles palettáját sorakoztatja fel az olvasó előtt. Van benne düh, harag, gorombaság, szenvedés, vágyakozás, megbánás, de mindenből csak épp annyi, hogy az ember ne merüljön el benne, hanem túllendüljön egy következő szakaszba.

Olga is pont ezt teszi, sorra veszi, lépésről-lépésre a veszteség azon szakaszait, amelyek fontosak ahhoz, hogy az ember feldolgozza a veszteség és a válás kudarcait.

Olga belső monológja, amit hangosan kimond és megél, azt a célt szolgálja, hogy a mélységből újból felemelkedés legyen.

Ferrante egyenes, szókimondó és őszinte stílusa most is megmutatkozik ebben a könyvben, azt hiszem ő a legjobb abban, mikor arról van szó, hogy megismerjük emberi mivoltunk legmélyebb bugyrait és titkait.

Ferrante úgy mutatja be szereplőit ebben a regényben, mint esendő és gyarló emberek, akik hibákat követnek el, de esélyt kapnak a változásra. Az eséllyel nem mindegyik szereplő él, egyik a szőnyeg alá sepri a gondokat, a másik közben a miértekre keresik a válaszokat és a megoldást az újrakezdésre.

Az újrakezdésről, a veszteségről, a kétségbeesésről, a fájdalomról és a magányról szól ez a könyv, de eme sötét útvesztőben a könyv végén felcsillan egy kis remény, megmutatva azt, hogy egy édesanya a teljes összeomlás után is fel tud állni és újra elkezd nyitni a világ és mások felé.

Mélység és összeomlás, utána pedig feloldozás és újrakezdés, mindez egy olyan mély értelmű könyvben, ami szívet tépő és nagyon felkavaró, de pont emiatt hiteles és életszerű.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) milyen súlyos hiba volt hinni abban, hogy nem tudok nélküle élni, amikor egy ideje már abban sem voltam biztos, hogy mellette egyáltalán élek-e még.

Amikor elhagytak Book Cover Amikor elhagytak
Elena Ferrante
Park Könyvkiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
296