Katja Pantzar: Sisu és én

Azért szeretem olvasni az ilyen jellegű könyveket, mert teljesen ki tudnak kapcsolni, egyszerűen testileg-lelkileg is jól esik egy ilyen, szinte már habkönnyű, ugyanakkor nagyon kedves és tanulságos kis könyvet olvasni. Ezekben a könyvekben az a jó, hogy nem terhelnek meg, sőt olvasásuk által az ember megkönnyebbül, erőt kap és újabb motivációt a mindennapokhoz.

Első látásra és olvasásra úgy tűnhet, hogy a könyv semmi újat nem mond, ugyanis mindazt amit ebben a könyvben leír a kanadai-finn újságírónő, azt már mindenki tudja. Igen ám, de ha mindenki ismeri már ezeket az életfilozófiákat és tudja is miként javíthatna az életminőségén, akkor miért van az, hogy egyre többen szenvednek a mindennapok testileg-lelkileg megterhelő dolgaitól?

Katja Pantzar erre a kérdésre keresi válaszát ebben a könyvben. A könyv szerzője maga mögött hagyja mozgalmas és sikeres észak-amerikai életét, mindezt azért, hogy Finnországban egy új életszemlélettel és életstílussal, egy boldogabb és beteljesültebb életet éljen. Ennek az új életszemléletnek sisu a neve, ami egy sajátos finn életstílus. Ez az életstílus több alappillérből is áll, de a legfontosabb a jelen megélése, valamint egy olyan eltökélt és bátor hozzáállás, mely minden nehézségből egy újabb lehetőséget kovácsol. Lépésről lépésre haladva, ezt a finn hozzáállást bárki elsajátíthatja, aki hajlandó a mindennapokban olyan változásokat és döntéseket meghozni, amelyek lehet, hogy a kényelemről való lemondással járnak, ugyanakkor azt a célt szolgálják, hogy az ember önazonos legyen, közben pedig a legjobbat hozza ki magából.

Ez a bűbájos, kedves és humoros könyv olyan praktikákkal és tanácsokkal szolgál, amiket könnyedén be lehet iktatni a mindennapokba, amelyek kevés idővel és energiával hatalmas változásokat tudnak előidézni egy ember életében. Ezek az egyszerű gyakorlatok és változások az egészségesebb étrendből, a rendszeres mozgásból, a természetben és a szabadban eltöltött időről, valamint a fenntarthatóbb életmódról szólnak.

Katja Pantzar csak egy a sok emberből, aki saját példáján keresztül, a depresszió mély gödrétől el egészen a kiegyensúlyozott és sikerteljes életig, mutatja meg ennek a folyamatnak a különböző szakaszait.

Ebben a könyvben rengeteg olyan módszerre, gyakorlatias tippre vagy jó tanácsra találunk, amelyek segítenek az önfejlesztés és az önismeret útján. Egyszerűnek tűnő dolgok mögött tudományos magyarázatok bújnak meg ebben a könyvben, ugyanakkor a könyv nyelvezete és stílusa annyira hétköznapi, hogy azt bárki könnyedén megérti. A könyvben nem csak a szerző kutatásának az eredményeit olvashatjuk, valamint saját tapasztalatait, hanem olyan interjúalanyok véleményét, akik maguk is szakmailag és személyileg is jártasak a sisu életmód témájában. A sisu mint fogalom elég széles spektrumot foglal össze ebben a könyvben, azonban a sok személyes élménybeszámoló miatt nagyon közvetlen a könyv stílusa, ezért az elméleti részek mindig egyensúlyban vannak a gyakorlati részekkel. Nem hinném, hogy mindenki tud azonosulni ezzel az életmóddal, de szerintem a legtöbben ha nem is veszik át minden egyes elemét ennek a finn életmódnak, legalább részekben át tudják ültetni saját életükbe. A szerző sok olyan példát említ könyvében amelyek nem csak fizikailag idéznek elő változásokat, hanem lelki-szellemi értelemben is. A biciklizés, a szaunázás, a hegymászás, a kirándulás, a természetben töltött idő csak néhány példa ezek közül, ennél jóval részletesebben is belemegy az írónő a sisu életmód sajátosságaiba.

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, valamint az az életmód és életérzés, amit közvetít. Emellett földrajzilag is kicsit jobban megismertem Finnországot, valamint az ott élő emberek mentalitását.

Úgy gondolom ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, ugyanis főleg válság- vagy krízis helyzetekben sokat tud segít a finn életszemlélet, ami a nehézségekből is előnyt kovácsol, valamint a kevesebb néha több elv szerint, egy boldogabb és beteljesültebb életet kínál.

Ez a személyes hangvételű, ugyanakkor tudományos magyarázatú háttérrel rendelkező gyakorlatias könyv nagy segítség és egy igazi szórakoztató olvasmány, aminek lapjain érdemes elmerengeni és kicsit magunkévá tenni mindazt, amit ebben a könyvben olvasunk.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az életedet megélve leled meg.

Sisu és én Book Cover Sisu és én
Katja Pantzar
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2018
Keménytábla, Védőborító
237