Sarah Pinborough: Halott vagy

Sarah Pinborough nagy mestere annak, hogy rafináltam és izgalmasan építse fel regényeinek cselekményét. Ez a regény, ami valójában egy thriller, annyira lekötötte a figyelmemet cselekményével, hogy az utolsó oldalakig csak tapogatóztam a sötétben azt gondolva, hogy végre megfejtettem a rejtélyt, de ilyenkor mindig egy újabb csavar került be a képbe, amitől megint érdekessé és kiszámíthatatlanná vált az egész könyv.

Már a legelső oldalakon lehet érezni, azt hogy ez a feszültséggel teli és titokzatos regény bizony jó sok meglepetést és nem várt fordulatot fog okozni.

A regény egy elit közösség tagjainak az életét mutatja be, olyan dúsgazdag idősebb férfiakról szól, akiknek a pénz és a hatalom bármit lehetővé tesz. A fiatal feleségek szinte már csak trófeaként számítanak ezekben az elit körökben. A feleségek el is játsszák ezeket a szerepeket, de az ami a színfalak mögött történik, sokkal érdekesebb és izgalmasabb.

Marcie, az egyik ilyen dúsgazdag feleség, aki szó szerint bármire képes lenne, hogy ezt a nehezen kiharcolt társadalmi státuszát megtartsa. És ekkor kezd igazán hátborzongatóvá és rejtélyessé válni a történet, mikor egyik titok a másik után kerül napfényre, valamint a cselekmény szálai szépen összekuszálódnak és a végére kisimulnak. De mint minden jól megírt thriller esetén, itt is rengeteg a csavaros fordulat és a nem várt meglepetésfaktor. Csak ki kell várni a végét, de nagyon megéri.

A regény amúgy nagyon okosan és kifinomultan van felépítve. Eleinte csak ismerkedünk a regény szereplőivel, csak kóstolgatjuk az ő életüket, valamint egy-egy pillanat erejéig belelátunk az ő lelki világukba is. De már ez az első fele sem unalmas a könyvnek, ugyanis végig érezhető egyfajta baljós hangulat, ami előre sejteti azt, hogy valami tragikus fog történni.

Miközben a jelenben zajlanak az események, néha-néha betekintést nyerünk a múltbeli eseményekbe is, amelyek sok ideig érthetetlenek. De amint a könyv felénél megtörténik a bűncselekmény, egyből felgyorsulnak az események és innentől kezdve sorra derülnek ki a szereplők rejtet titkai.

Ebben a részben az a legérdekesebb, hogy szinte mindenki gyanúsított, ugyanis mindenkinek lett volna oka a bűncselekmény elkövetésére. A regény második fele nagyon pörgősen és lendületesen folytatódik, sőt ez a rész mutatja be a legrészletesebben a szereplők lelki világát és a rejtett titkokat.

A könyv második fele felér egy hullámvasútozással, ugyanis az olvasó szó szerint beleszédül mire minden összekuszált szál szépen kisimul. Szerintem lehetetlen kitalálni a tettest vagy tetteseket, és már csak ezért is érdemes végigolvasni.

Ez a regény igen élvezetes és izgalmas, főleg azoknak fog nagy örömöt okozni, akik jártasok már a női pszichothrillerekben és kedvelik ezt a műfajt. Mivel a cselekménye végig izgalmas, a szereplői pedig érdekesek, valamint a karakterek jellemábrázolása is megnyerő, ezért le tudja kötni az olvasó figyelmét. Nagyon erősek benne a sztereotípiák, valamint a nagy kontrasztok a gazdag és szegény emberek között. Ez az elit társadalmi kör, ami a regény középpontját képezi, az élet egy kiragadott szeletét mutatja be, de azért érdekes elmerülni ebben a világban, mert rájövünk arra, hogy kívülről nézve egészen másképp néznek ki a dolgok, mint a belső körökben. A gazdag feleségek mind külső körökből valók, akik beházasodnak ezekbe a belső körökbe, de gyakran elég kemény árat fizetnek meg ezért a fényűző életért.

Hatalommal, gazdagsággal, pénzzel és befolyással úgy tűnik bármi megvehető. De vajon a boldogságnak milyen ára van?

A hatalmi harc, a férfi nem felsőbbrendűsége, a női rivalizáció, valamint a kapcsolatokon belüli dinamika fontos szerepet kapnak ebben a thrillerben.

Ez a részletgazdag, izgalmasan felépített, nagyon sok apró részletből álló regény, tökéletes kikapcsolódást és szórakozást nyújt. Egy percig sem unalmas vagy kiszámítható, sőt helyenként már úgy tűnik, hogy megoldhatatlan a bűncselekmény rejtélye, de a könyv szerzője ezt is roppant cselesen és okosan oldja meg a könyv végén. A misztikus elemek nagyon jól keverednek a thriller elemeivel ebben a regényben, ami egy dinamikus, rejtélyes és szerteágazó olvasmányt eredményez.

A sok nem várt meglepetés és a rengeteg csavaros fordulattól szerintem minden thriller rajongó szeme fenn fog akadni, és élvezetet fog okozni a könyv olvasása.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Az embert gyakran azért aggasztja, vajon mit gondolnak róla mások, amit ő gondol saját magáról.

Halott vagy Book Cover Halott vagy
Sarah Pinborough
21. Század Kiadó
2020
Keménytábla, Védőborító
399