Végh-Fodor Mónika: Mesetréning

Végh-Fodor Mónika könyve egy kellemes és bájos olvasmánynak bizonyult, ami könnyed és lágy módokon olyan mély alapismereteket közvetített, amitől kedvet kaptam a mesék olvasásához.

Felnőttként az a téves hit él bennünk, hogy a mesék kizárólag gyerekeknek vannak. Ez a könyv pedig pont ezt a tévhitet cáfolja meg, ugyanis a mesék elsősorban felnőtteknek szólnak. Eredetileg felnőtteknek szánták a meséket, amikből a felnőtt ember életvezetési tanácsokkal és bölcsességekkel gazdagodhat. Ez a rövid kis könyvecske nagyon jól összefoglalja mindazt, amit egy mese közvetíteni tud a felnőtt ember számára.

A könyv elolvasása után egyértelművé vált számomra, hogy nem csak a gyerekemnek jó ha mesét olvasok, hanem nekem is. Innentől kezdve a mesés könyvek már nem csak a gyerekszobában fogják elfoglalni méltó helyüket, hanem az én könyvespolcomon is.

Talán kevesen gondolnánk arra, hogy egy mese akár egy önismereti lecke vagy önfejlesztési lehetőség is lehet. Ez a könyv stílusában és szerkezetében pont erre hívja fel az olvasó figyelmét, hogy a mesék nem valami régi, elfeledett, gyerekes szövegek, hanem ennél sokkal összetettebb és szélesebb spektrumú irodalmi kincsek. Minden mese hordoz olyan univerzális, mai napig is hasznos értékeket, amelyek nagy segítséget tudnak nyújtani az egyéni önismeretben, valamint a körülöttünk lévő világ megértésében.

A digitális világ eszközei sosem fogják tudni átvenni a mesék szerepét. Csak a mese képes egy olyan világot teremteni, ahol a szereplők tapasztalatai és érzései által, tanulni és fejlődni tud az ember. A mesének sokkal több köze van a realitáshoz, mint az bárki is gondolná, hiszen olyan érzelmeket, cselekedeteket és emberi tulajdonságokat közvetít, amelyek örök érvényűek.

A mesék szerkezete és felépítése egyértelmű válaszokat ad arra, hogy mi a különbség a jó és a rossz között, milyen hatásai vannak érzelmeinknek cselekedeteinkre és milyen következményei vannak cselekedeteinknek.

Végh-Fodor Mónika „Mesetréning” könyve egy átfogó és közérthető alapismeretet közvetít a mesék fontosságáról és szerepéről.

Szerkezetileg megnyerő a stílusa, ugyanis a meséket négy hétre, összesen 30 napra bontja le. Minden napra jut egy mese, egy rövid magyarázattal és egy hozzá tartozó egészen praktikus gyakorlattal. Sok ismert népmeséről esik szó könyvében, amelyeknek az önfejlesztés és a változás a célja. A könyv egyfajta interakciót követel meg az olvasótól, ugyanis a mesék nincsenek benne a könyvben, de minden mese elérhetősége külön lábjegyzékben fel van tüntetve. Én személy szerint kicsit jobban örültem volna annak, ha a mesék is bekerülnek a könyvbe, de mivel néhányukat már jól ismerem és a hiányzókat pótolni tudtam, ezért nem okozott olyan nagy gondot a könyv olvasása során.

A különböző hetekre és napokra lebontott mesék főleg az emberi fejlődésre, sikerre, harmóniára és boldogságra helyezik a hangsúlyt. A hozzátartozó feladatsorok nagyon egyszerűek és könnyen végrehajthatóak, ugyanakkor sok lényeges változást tudnak előidézni. Ettől válik olyan izgalmassá ez a könyv, hogy a mese ötvöződik az önfejlesztéssel, ami harmonikusan hat az olvasóra.

A könyvben említett különböző népmesék és műmesék elindítanak egyfajta önismereti folyamatot az olvasóban. A könyvet könnyedén ki lehet olvasni néhány óra alatt, de akár napokra is lehet bontani. A könyv egy hónapon át való olvasása több teret ad az elmélkedésnek és a gyakorlatok elvégzésére. Minden egyes gyakorlat segít az önvizsgálatban, az önismeretben és az önfejlesztésben.

Ez a könyv nagyon nagy segítséget tud nyújtani minden felnőtt embernek vagy mindazoknak akik a felnőtté válás küszöbén állnak. Legfőképp arra a kérdésre próbál válaszokat adni a könyv, hogy „Ki vagyok én?”, amit nem egy tuti megmondással old meg, hanem mesék által. A mese lehet terápia, lehet tréning és lehet fejlesztő gyakorlat is. A szerző nagyon jól rávilágít ezekre a dolgokra, egyfajta iránymutatás az ő könyve. Az élet és az emberek megértésének legjobb módja a mesék útján történik, ezt az üzenetet közvetíti a könyv is. A mesék elvarázsolnak és elbűvölnek, ugyanakkor ÉLETRE és ÉLNI tanítanak.

Szerintem ez egy igazán jó könyv, mindenkinek ajánlom aki érdeklődik a meseterápia és a mesetréning iránt. Kellemes kikapcsolódást nyújt, ugyanakkor hasznos olvasmány, mert a mesék évezredes bölcsességét eleveníti fel, amit a mai ember már szinte el is felejtett. Életvezetési, párkapcsolati, gyereknevelési és önfejlesztési lehetőségek rejlenek ebben a könyvben és az ajánlott mesékben, amelyek örök emberi értékeket rejtenek magukban.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha nem akörül pörgünk, hogy mit lehetetlen megtennünk, hanem azt figyeljük, hol és hogyan keletkezhet lehetőség, akkor meglepő változások állhatnak be az életünkben!

Mesetréning Book Cover Mesetréning
Végh-Fodor Mónika
Ad Librum Kiadó
2018
Kartonált
155