Susan Abulhawa: Hajnal a tiltott kertben

Szeretek kísérletezni olvasás terén is, főleg olyan szerzőktől szeretek könyveket olvasni, akik nem annyira ismertek, vagy talán első könyvük megírása után válnak igazán ismertekké. Susan Abulhawa első könyve „Hajnal a tiltott kertben”, nekem személy szerint nagyon tetszett, szeretetteli, érzelmes, szenvedélyes; tökéletes olvasmány.

Egy palesztin család sorsa ez a regény, 1941-től 2002-ig: kezdődik a gyermekkorral, folytatódik a házassággal, a szörnyű menekülttáborokkal, egy gyerek elvesztésével, egy újabb gyerek születésével, míg végül ez a gyerek is felnő és ő lesz a történet főhőse.

Amal, a könyv főszereplője, egy tehetséges lány, a család reménysége, egy menekülttáborban születik meg, ugyanis családját 1947-ben elhurcolták Palesztinából. Ő az aki elmeséli családja történetét, a menekülést, a félelmet és a bizonytalanságot.

Amal bátyját, az akkor még csecsemő Iszmailt, egy izraeli katona, Mose, rabolja el anyjától, hogy meddő feleségének vigye, aki Dávidnak kereszteli. Ez a palesztin gyerek, David, aki semmit sem sejt múltjáról, egész életét zsidóként éli meg, mígnem felnőttként katonai szolgálata alatt megismerkedik egy rá rendkívül hasonlító palesztin emberrel, aki nem más mint a bátyja, Júzsef.

Amal történetén keresztül ismerjük meg egy egész nép sorsát, olyan férfiakat és nőket, fiakat és lányokat, akik szörnyű traumákat és veszteségeket élnek meg, mégis reménykednek egy jobb világ eljövetelében.

Bár a regény szereplői és maga a történet fiktív, mégis mélyen ihletett a szerző saját életéből, aki maga is Palesztinában született egy menekülttáborban. Gyerekkorát különböző arab országokban töltötte, míg végül egy nevelőcsaládhoz került Amerikába. Mivel aktív szószólója a palesztin ügyeknek, ezért regénye is ennek a népnek a fanyar sorsát mutatja be.

Nekem nagyon tetszett a palesztin-izraeli konfliktus ábrázolása a könyvben, hatásos és érzelmes. Sok benne a borzalmas történet, de ugyanakkor csodás érzések is szerepet kapnak mint a gyermekkori barátság, a szerelem, a gyerek születés. Mindezek mellett megnyílik előttünk egy másik világ, az arab kultúra szokásaival, hagyományaival és szófordulataival.

Értelmetlen kegyetlenség, hiábavaló szenvedés és megannyi szomorú történet kerül elmesélésre a könyvben, de a sorok között meg lehet találni a szeretetet a család, a haza, az otthon iránt.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ahogy a hold rám mosolygott az égről, azért rimánkodtam az éjszakának, hogy ajándékozzon meg egy saját álommal. Mert soha életemben nem álmodtam még a saját álmomat.

Hajnal a tiltott kertben Book Cover Hajnal a tiltott kertben
Susan Abulhawa
Libri Könyvkiadó Kft.
2016
Keménytábla, Védőborító
488