Szurovecz Kitti: A sokszívű

Szurovecz Kittitől ez az első olvasmányom, és úgy érzem jó választás volt belemerülni az ő könyvébe, ami kicsit sem egyszerű témát boncolgat, de annál élvezetesebb és szórakoztatóbb stílusban.

A poliamor kapcsolatokról már hallottam, de azért még sosem merültem bele ennyire mélyen ebbe a témába, és úgy érzem ezzel a regénnyel egy egészen jó és átfogó nézetet kaptam egy olyan világnézetről, ami bár nagyon távol áll tőlem, ennek ellenére fel tudja kelteni a figyelmemet. Általában nem szeretem az ilyen jellegű könyveket, mert túl erőltetettnek tartom őket, ugyanis ezeknek a könyveknek mindig az a végkimenetele, hogy mindegy miről van szó, nekünk toleránsaknak és elfogadóknak kell lennünk. Ez a mai világban már szinte alapelvárás, és ha valaki mer ez ellen argumentálni, egyből ő a célkereszt.

Na de ennél a könyvnél én nem éreztem azt, hogy a könyv szerzője bármit is próbál lenyomni a torkomon vagy rám erőltetni valamit, sokkal inkább az volt a benyomásom, hogy tágította a látókörömet és amennyire csak lehet objektíven tárt elém olyan információkat, amik által jobban bele tudok látni mások életébe.

Szeretek új témákról olvasni, szeretem feszegetni a határaimat és úgy érzem ez a könyv ennek a célnak teljesen megfelelt. A fiktív történetek és szereplők mögött érezhető a regény valódi háttere, vagyis a rengeteg munka ami szükséges volt, ahhoz hogy én mint olvasó egy teljes képet kaphassak a többszerelmű kapcsolatokról. Bár ez a kapcsolati forma azért sok emberből ellenszenvet és elutasítást vált ki, azért mégis érdemes több nézőpontot is megismerni, ahhoz hogy egy korrekt véleményt tudjon alkotni.

A regényben Annabella történetén keresztül ismerjük meg a poliamor kapcsolatok mivoltát, aki egyszerre két szerelmi kapcsolatban is él. Egy nem várt terhesség teljesen felfordítja az életét, és így kerül közeli kapcsolatba a Sokszívű Társaság többi tagjával, akik szintén a többszerelműségben hisznek. Valójában a regényben főleg Annabella külső és belső vívódásain van a hangsúly, valamint a társadalmi vélemények és előítéletek megismerésében.

A könyv elolvasása után sem gondolom azt, hogy azon lenne a hangsúly, hogy én elfogadóbb vagy nyitottabb legyek, egyáltalán nem ez a fontos, hanem az informált és tudatos legyek, mielőtt bármiről is véleményt alkotok. Én abban szűrtem le a lényegét ennek a könyvnek, hogy új ismeretekre tettem szert, közben gazdagodtam egy kellemes olvasási élménnyel és sok hasznos gondolat ébredt bennem olvasás közben.

Annak ellenére, hogy a könyv úgy tűnik teljesen nyitott és elfogadó az ilyen jellegű párkapcsolatokra, azért a sok apró kis szerelmi történet, ami megjelenik ebben a könyvben, erősen megmutatja azt, hogy bizony nagyon nehéz és rengeteg kompromisszummal jár a többszerelműség. Számomra az ahogyan véget ér Annabella története is, pont ezt az álláspontot támasztja alá, ezért is volt nagyon élvezetes a könyv befejezése, mert nem álomszerűen, hanem reálisan ért véget.

Szurovecz Kitti szerintem bravúrosan és rengeteg finom érzékkel tárja olvasói elé ezt a tabu témát, nem foglalva álláspontot, de azért egyértelművé téve mindkét tábor véleményét, azokét is akik a monogámiában hisznek és azokét is, akik teljes életet tudnak élni a többszerelmű kapcsolatokban.

Az a jó ebben a könyvben, hogy semmi sem átlagos vagy unalmas benne. Nagyon érdekes a témája, nagyon szimpatikusak a benne lévő szereplők és nagyon gördülékeny az olvasása. Bár a témája nehéz, de a könyv stílusa és hangulata mindezt feloldja és egy igazi kikapcsolódást nyújt.

Nagyon örülök annak, hogy elolvastam ezt a könyvet, és ezentúl még több könyvet szeretnék olvasni a szerzőtől, mert nagyon tetszik az a finomság, érzékenység és alaposság, ahogyan kidolgozza az adott könyv témáját. Nagyon megnyerő az ahogyan a szerző felépíti ezt a történetet, végig fent tudja tartani az olvasó figyelmét, miközben a sorok között elgondolkodtató mondatok hangzanak el.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha el kell odázni a problémákat, hogy megerősödjön a lélek.

A sokszívű Book Cover A sokszívű
Szurovecz Kitti
Athenaeum Kiadó
2017
Puhatáblás, Ragasztókötött
352