Therese Anne Fowler: Rendes környék

Szerintem ez egy nagyon jól megírt, felépített és kitalált történet, aminek nem csak megható a cselekménye, hanem sok olyan igazságot és elmélkedni valót tartalmaz, amit az olvasó magával tud vinni a könyv befejezése után is.

Annyira baljós, negatív rezgésű és búskomor a történet eleje, hogy már a könyv elején előre lehet sejteni a drámai befejezést, ami egy elég erős végkifejlete ennek a könyvnek.

A könyv elbeszélője szinte már a könyv elején figyelmezteti olvasóit, hogy ez nem egy habos-babos történet, ebben semmi bűbájos nem lesz, sőt a történet tele lesz fájdalmas és megrázó eseményekkel. Ezzel a fajta történet indítással olvasóként egyből részesévé válunk a történetnek, együtt izgulunk és fejlődünk a könyv szereplőivel.

És ez még csak az eleje ennek a drámának, aminek története magával ragad, leköti az olvasó figyelmét és közben fontos témákat boncolgat.

A könyv egy idillikus amerikai környéket mutat meg, egy kertvárosi részt, ahol két család szomszédságából egy nagyon bonyolult kapcsolat alakul ki.

A szülők egymás ellenségei lesznek, de a gyerekeik közötti szerelmi kapcsolat, mindent a feje tetejére állít.

Valerie, az egyik szomszéd, aki férje halála után, zenész fiával él együtt. Xavier, a fiatal fiú beleszeret a gazdag vállalkozó szomszédja nevelt lányába, a fiatal Juniperbe.

A két család közötti ellentétek és viták hamar átfordulnak egy olyan tragédiába, amiben többen is sérülnek és egy tiszta és ártatlan kamasz szerelemből, társadalmi egyenlőtlenségek és olyan morális dolgok sérülnek, amelyek egy elkerülhetetlen tragédiába torkollnak.

Ez a drámai történet a jó szomszédi viszonyról, a kamasz szerelemről, az erkölcsi határokról, a társadalmi egyenlőtlenségekről és olyan hétköznapi emberekről szól, akiknek drámája a mai ember problémáiról mesél.

Ez a család- és szerelemi történet provokatív kérdéseivel és éles élethelyzetekkel, komoly társadalmi és etikai kérdésekre keresi a válaszokat, amiket nem a könyv szerzője ad olvasói szájába, hanem az olvasóra bízza az ítélet felállítását és a megfelelő tanulság levonását.

Nekem nagyon tetszett az, ahogyan ennek a rendes környéknek az egyik tagja meséli el ennek a két családnak a történetét. A könyv narrátora, hol szubjektíven és érzelemdúsan, hol pedig objektíven és kellő távolságból szemléli a cselekmények alakulását. Ez a mesélő külső szemlélőként mindig csak annyit adagol az eseményekből, hogy felkeltse az olvasók figyelmét, de a titokzatosságnak és a drámai hangulatnak köszönhetően végig izgalmas és érdekes az, ahogyan egyre inkább épül a cselekmény, mindaddig míg a végén az igazi csattanó mindent ledönt.

Érzelmileg ez egy nagyon megterhelő és nehéz olvasmány, ami még akkor is, ha tele van rasszizmussal és rengeteg erkölcsi kérdéssel, a végén valahogy mégis reményt ad az olvasónak, hogy minden ember változtathat nem csak saját életén, hanem másokén is. 

Mi más, ha nem a szavak és a cselekedetek tudnak igazi változást előidézni.

Olyan ez a könyv mint egy intő felszólítás, ami egy kamasz szerelmen és két család különböző társadalmi státuszán keresztül, fontos és súlyos társadalmi különbségekre és megkülönböztetésekre hívja fel az olvasók figyelmét.

Ebben a könyvben nagyon éles kontrasztban vannak egymással a nemi szerepek, valamint a különböző erkölcsi normák.

Sajnos nagyon hamar és hirtelen ér véget ez a történet, ami több oldalon keresztül egyre csak épül és aztán a végén nincs semmilyen fajta feloldás, csak egy tragédia és megannyi megválaszolatlan kérdés.

Ennek ellenére, szerintem ez egy nagyon jó olvasmány, amiben egy érdekes és izgalmas történet mellett, értékes és megfontololandó üzenetek is helyet kapnak. 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mi jelenthet többet az emberiségnek, mint a szavak? Cselekvésre hívó szó nélkül nem jön változás.

Rendes környék Book Cover Rendes környék
Therese Anne Fowler
Európa Könyvkiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
388