5 legjobb lélektani regény

A lélektani vagy pszichológiai regények fő jellegzetessége a szereplők nagyon részletes gondolat- érzelem-, és lelki világának a kidolgozása. A lélektani regényekben mindig az egyéni vágyak, álmok, kudarcok és fájdalmak állnak középpontban. Ezek a regények általában egy család történetét vagy az egyén fejlődését mutatják be, ezért is sok a romantikus eleme ezeknek a regényeknek.

Amellett hogy ezek a regények a szórakoztató irodalom jellegzetességeit hordják magukban, nagyon jó önismereti gondolatokat és meglátásokat is tartalmaznak.

A lentiekben ajánlott könyvekben a szereplők lelki világa, valamint tetteiknek lélektani vetülete fontos mozgatórugója a könyv cselekményének. A szereplők jellemfejlődése és belső világuk ábrázolása csodás módon jelenik meg ezekben a könyvekben.

  1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Ezt a könyvet nem lehet elég jelzővel ellátni, ugyanis szavakkal egyszerűen lehetetlen elmondani, hogy mennyire különleges és egyedi. Ez az a fajta könyv, amelyik azonnal beszippant és úgy mesél, hogy közben én mint olvasó, azt érzem, hogy részese vagyok a cselekménynek.

A szerelem, magány, hazugság, család, ösztönök és előítéletek, amikről ez a könyv szól zseniálisan épül bele a regény történetébe. Ötletesen és kreatívan van benne megoldva minden egyes rész, főleg a bírósági részek nagyon izgalmasak.

Ez a tökéletes harmónia és a gyöngéd tisztaság, ami ezt a könyvet jellemzi, letehetetlenné varázsolja. A sok természeti leírás, a tiszta emberi érzelmek és a pörgős történések végig egyensúlyban vannak a regényben.

  1. Lisa Wingate: Elrabolt életek

Vannak könyvek, melyeknek története annyira magával ragad, hogy olvasás közben teljesen megfeledkezem a külvilágról. Számomra ilyen volt ez a könyv. Nem könnyű megemészteni a regény történetét, főleg úgy, hogy bár a könyv szereplői fiktívek, maga a történet azonban valós tényezőkre épül.

Jogosan nyerte el ez a könyv a 2017-es év legjobb történelmi regényét, hiszen Lisa Wingate valós eseményeken alapuló története megrendítő, elgondolkodtató és megrázó olvasmány.

A jelenbeli nyomozati események, váltakoznak a múltbeli örökbefogadási időszak eseményeivel, a végére azonban összeáll a kép. Nem könnyű megemészteni az örökbefogadott gyerekek történeteit, a gyerekereskedelem szörnyű titkait, valamint a befolyásos emberek megrázó tetteit ebben a könyvben, de érdemes elolvasni.

  1. Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Erős gyomor kell a könyv elolvasásához, hiszen borzalmas dolgok kerülnek elmesélésre. Én szörnyülködéssel olvastam az árvaházi körülményeket, azt a brutalitást és embertelen bánásmódot, amit ott átéltek ezek az eldobott gyerekek. Teljesen kilátástalan és reménytelen a helyzetük, senkire sem számíthattak, csak önmagukra.

Szeretek olyan könyveket olvasni, amelyek több száz oldalon mesélnek el egy történet, főleg ha ez a történet szórakoztatón, ízlésesen és különlegesen van leírva. Ennél a könyvnél észre se vettem a sok száz oldalt, mivel annyira olvastatta magát és annyira feszegette a határokat, hogy nehéz volt abba hagyni, mivel nem is annyira a történet, mint inkább a sok érzelem volt az ami magával ragadott.

  1. Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Kevés olyan történet létezik, ami annyira szomorú és fájdalmas lenne, mint ez a történet, ami bár nagyon olvasmányos, azért lelkileg elég megterhelő tud lenni. Az a tény, hogy ez nem csak fikció, hanem egy igaz történet alapján megírt könyv, szerintem csak még szívszorítóbbá teszi mindezt. Az utóbbi időben nagyon sok ilyen jellegű történetet olvastam már, ahol mindig a fájdalmas és tragikus gyermekkori traumák vannak a középpontban. Ez a könyv is tele van ilyen szörnyű megtörtént eseményekkel, valamint olyan érzelmekkel, amelyek erősen hatnak az olvasóra.

Joanna Goodman egy nagyon szép történetet írt meg az anya-gyermek kapcsolatáról és kötelékéről, amit sem távolság, sem idő, sem bármilyen más külső tényező meg nem tud bontani. Ezért is egyszerre család- és fejlődésregény ez a könyv, ami bár szívszorítóan mesél a nehéz sorsokról, mégis felemelően ér véget.

  1. Holly Ringland: Szirmokba zárt szavak

Kívül-belül értékes és szemet gyönyörködtető ez a könyv, aminek lélektani története egészen különleges. Minden egyes fejezet, virág, szín vagy kép ami megjelenik ebben a könyvben nagyon erős érzelmeket vált ki az olvasóból. Az egész történet úgy ahogy van lüktet, vibrál és él, annyira líraiak a megfogalmazások benne, mintha egy verseskötetet olvasna az ember, aminek hatása jóval a könyv befejezése után is megmarad.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, katartikus élményt tud nyújtani és szépirodalmi szempontból is egy kincs. Tele van gyönyörű történetekkel, szívszorító érzelmekkel, csodás rajzokkal és egy örök érvényű üzenettel, miszerint mindig érdemes küzdeni, mert bármilyen mélységből van kiút.