Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Újdonságot jelentett számomra ez a könyv, mert ilyen szerkezetű és felépítésű könyvet még nem olvastam. A könyv címe már el is árulja, hogy ebben a könyvben egyszerre nyolc történetet is olvashatunk. A történetek teljesen különállóak, minden történetnek saját cselekménye és szereplői vannak. Bár a történetek nem kapcsolódnak egymáshoz, mégis van bennük néhány közös pont.

Mindegyik történetnek egy adott bűncselekménye van, pontosabban egy gyilkosság áll a középpontjában, aminek nyomozása válik igazán érdekessé.

Az a közös ezekben a gyilkossági történetekben, hogy elmesélésük után egy matematikai professzor és egy kiadónál dolgozó fiatal nő, közösen átbeszélik, hogy melyek azok az elemek és összetevők, amelyek szükségesek egy gyilkossági történet során.

Grant McAllister, kidolgozza ezeket az elemeket és egy novellás köteten belül, több történeten keresztül is alátámasztja elméletét, miszerint minden gyilkosság négy fontos elem alapján ismerhető fel: áldozat, tettes, gyanúsított és nyomozó.

Julia Hart figyelmét felkeltik ezek a rövid novellák és elutazik ehhez a visszavonultan élő professzorhoz, hogy közelebbről is megértse a gyilkossági történetek mögött rejlő rejtélyt. Julia egyre inkább beleássa magát ezekbe a történetekbe, közben pedig nem csak kiadói munkáját végzi, hanem saját nyomozásba is kezd.

A hét elmesélt gyilkossági történet mellett egy újabb gyilkossági történetre bukkan rá, ami a könyv végén egy mindaddig rejtélyes bűncselekményre is fényt derít.

Ezek a gyilkossági történetek rövid kis novellákhoz hasonlítanak, kevés szereplővel, egyszerű cselekménnyel és egy klasszikus Agatha Christie stílusban megírt gyilkossági detektívtörténettel.

Nem túl izgalmasak ezek a történetek, nem is azon van itt hangsúly, hogy bonyolult és feszültséggel teli legyen a történet, hanem hogy felismerhetőek legyenek a klasszikus krimi elemei.

Minden történet végén kiderül a tettes, Grant és Julia, pedig miközben átrágják magukat ezeken a történeteken, egy saját történetet is elmesélnek, amiben ugyanúgy jelen lesz egy bűncselekmény, egy tettes, egy áldozat és egy gyanúsított.

A könyv kerettörténete Julia és Grant köré épül, akiknek személyes története a könyv végére valamilyen szinte egybeér. Ebbe a kerettörténetbe ágyazódik be a másik hét gyilkossági történet.

Ezek a történetek számomra túl rövidek és egyszerűek voltak, én jobban szeretem azt, ha egy bűnügyi történet ennél sokkal részletesebben és izgalmasabban ki van dolgozva.

De ebben az esetben nem az a cél, hogy nagy lélegzetelállító csavarok és fordulatos megoldások kapjanak helyet a regényben, ezért érthető a történetek rövidsége és egyszerűsége.

A hét történet azt a célt szolgálja, hogy krimi rajongóként kissé objektívebben is rálássunk arra, hogy hogyan születik meg egy ilyen történet, melyek azok az elemek, amelyek elengedhetetlenek ennél a műfajnál.

A regényben a 20. század bűnügyi történeteinek sajátosságai keverednek a modern kori krimi tipikus jellegzetességeivel.

A másik fontos különlegessége ennek a könyvnek, a két külön befejezés, ami megint csak csavar egyet ezen a kicsit sem szokványos krimin.

Ez a könyv nem pont izgalmas cselekménye miatt érdekes, hanem szerkezete és felépítése miatt, ami kicsit sem szokványos. Mégis van benne csavar és fordulat, mert hamar váltakoznak benne az események, ezért gyorsan és pörgősen követik egymást a regény váltakozó helyszínei és szereplői.

A krimi műfaj rajongóinak mindenképp érdekességet és újdonságot jelenthet ez a könyv!

Kedvenc idézetem a könyvből:

A tenger számomra olyan, mint egy kandalló előtt szundikáló háziállat. Ha a közelében vagyok, még a házamban is érzem, ahogy lélegzik. Olyan, mint egy társ.

Nyolc nyomozó Book Cover Nyolc nyomozó
Alex Pavesi
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2021
Puhatáblás
288