Rena Olsen: Egy szót se szólj!

Nehezen tudom azt mondani erről a könyvről, hogy tetszett, és nem azért mert nem nyerte el a tetszésemet, hanem a brutálisan kőkemény témája miatt. Valahogy olyan furának hangzik elmondani egy ilyen könyvről, hogy tetszett, miközben megfogott és lekötötte a figyelmemet, de a témája nagyon felkavart.

A gyerekrablás, amiről ez a könyv szól, nagyon is aktuális téma, ugyanakkor nehéz róla beszélni, könyvet írni róla pedig pláne. A két idősíkban zajló események kicsit megtörik a könyv komor hangulatát, ezért valamivel könnyebb a könyv olvasása. A most és az azelőtt eseményei nagyon izgalmasak, ezért is olyan pörgős és lendületes a cselekménye, hiszen folyamatosan történik valami, ami egyre többet és többet árul el az elrabolt gyerekek életéről.

Ez a pszichothriller egy fiatal nő szemszögéből kerül megvilágításba, aki elmeséli és feleleveníti a múlt eseményeit, amiben ő egyszerre áldozat és tettes. Fiatal kislányként őt is elrabolták és ezáltal bekerült egy olyan családba, ahol erőszakos férje mellett ő is bűnrészese lett a gyerekrablásnak. Mindez akaratán és tudtán kívül történt meg, ami persze nagyon sok erkölcsi kérdést von maga után. Ez a fiatal nő csupán a felszabadítása után szembesül azzal a ténnyel, hogy az egész élete egy hazugság volt, és az amit ő jónak vagy helyesnek gondolt, az valójában rossz, elítélendő és büntetendő. Innentől kezdve kezd igazán érdekes lenni ez a thriller, mikor az olvasó végigkövetheti egy nő lelki tusáját, ahol folyamatosan az önvád és a menekülés között zajlanak az események.

Mivel a könyv egyből úgy indul, hogy kiderül egy szervezet áll a gyerekrablások háta mögött, ezért nem sok meglepetést okoz a könyv cselekménye, sokkal inkább az benne az érdekes, hogy milyen szinten befolyásolható és manipulálható az emberi elme. Én ebben láttam a könyv erősségét, nem a gyerekrablás volt szerintem a legerősebb témája, hanem az emberi elme összetettsége és megfejthetetlensége. Mivel a múlt és a jelen cselekményei egyértelműek ebben a könyvben, ugyanúgy a tettesek kivolta is, ezért nem maradt más csak az, hogy górcső alá kerüljenek a tettesek indítékai, valamint az áldozatok lelki világa. Azért fontos megtudni a múlt eseményeit, hogy ez valamilyen szinten magyarázattal szolgáljon a tettesek cselekedeteiért és főleg közelebb hozza az áldozatok bonyolult lelki világát.

Kellemetlen, fájdalmas és szívet tépő végigolvasni ezt a történetet, de sokat elárul arról, hogy a rossz családi minták hogyan öröklődnek, valamint mennyire befolyásolható a gyermeki elme. Kész érzelmi hullámvasút az egész történet, mégis valahogy a végén felmerül a remény, hogy minden rossz jóra fordítható és van kiút bármilyen mélységből.

Elképesztő az a tény, ahogyan a könyv főszereplője, Clara, az idő elteltével beilleszkedik és magáévá tesz egy olyan életet és gondolkodást, ami nem is ő és nem is a valóság. Rémisztő az a gondolat, hogy milyen könnyen lehet manipulálni, dominálni és irányítani az emberi elmét, ami az életben maradás érdekében rugalmas és alkalmazkodik. A szükségszerűség valami olyasmit szül ebben a könyvben, ami felülmúlja az emberi képzeletet. Nagyon nagy a kontraszt és a feszültség a jó és a rossz, a fekete és a fehér között ebben a könyvben. Nem sok helye marad a szürkeségnek, mivel a szerző egyértelművé teszi mindazt ami elítélendő és elfogadhatatlan. Az, hogy valaki egyszerre áldozat és tettes, nagyon sok megválaszolatlan kérdést hagy maga után.

Clara története kicsit sem egyszerű, mégis valóságos, ugyanis nap mint nap ilyesmik történnek a valóságban, és nem csak a fikcióban.

Ez a könyv nagyon heves érzelmeket tud kiváltani az olvasóból, ezért is tartom egy roppant nehéz olvasmánynak. Roppant érdekes belelátni a szereplők lelki világába, ezért is olyan autentikus az egész könyv, mivel maga a szerző is terapeuta és ezért nagyon élethűn adja vissza a szereplők gondolatait és érzelmeit.

Szerintem érdemes odafigyelni erre a könyvre és valamilyen szinten megpróbálni megérteni azt, hogy azok is akik ilyen szörnyű dolgokat tesznek, lelki sérültek, akiknek az elméjük nem működik normálisan. Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan mindez, de ez megint csak az mutatja meg, hogy bármikor bárkiből lehet tettes, ehhez elegendő egy apró mozzanat és az emberi elme átvált egy olyan gondolkodásra, ami már irányíthatatlan. Clara és Glen, a férje is, csak azt tették amit egész életükben láttak. A büntetést, az erőszakot, a kizsákmányolást normálisnak tartották, mivel ezt a példát látták. Még csak el sem jutottak odáig, hogy ezt valamikor megkérdőjelezzék. Mindketten magukban hordozták azt a gyermeket, aki sérült és szeretet nélkül nőtt fel.

Megdöbbentő, sokkoló és szívszorító történet ez egy olyan világról, ahol a rossz csak rosszat tud szülni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minden egyes választásunk számos tényező bonyolult összhatásának az eredménye.

Egy szót se szólj! Book Cover Egy szót se szólj!
Rena Olsen
21. Század Kiadó
2017
Füles, Kartonált
384