Anita Diamant: A vörös sátor

Sok könyvnek megnyerő a borítója, ennek a könyvnek azonban tényleg különleges a borítója, és talán pont ezért is keltette fel figyelmemet, bár a címe alapján nem igazán tudtam mi vár rám. De nagyon jó döntés volt megvenni és elolvasni ezt a könyvet, mert nagyon megtetszett.
Bibliai időkben kezdődik a könyv története, de a történet további részében nem igazán marad meg a Biblia szavaihoz való hűség, még akkor is ha a nevek és cselekmények hasonlítanak valamilyen szinten a bibliai eseményekhez.

A családregény Jákób fiainak történetét meséli el, valamint annak egyetlen lányát, Dínát mutatja be az olvasónak. Dína, a könyv főszereplője, aki betekintést nyer és részt vesz az asszonyok mindennapi életében. Ezek az asszonyosok a vörös sátorban gyűlnek össze, távol a férfiak társaságától. Holdtöltekor itt gyűlnek össze az asszonyok és mesélik el egymásnak, féltve őrzött titkaikat, valamint női életbölcsességüket. Nemzedékről nemzedékre őrzik ezt a hagyományt, tovább adva tudásukat és élettapasztalatukat a szülésről és halálról, örömről és bánatról, szerelemről és testi vonzalomról. Egy kalandos utazást kísérhetünk végig: Kánaánból az Eufráteszen át egészen Egyiptomig. Egy olyan utazás ez, melyen Dína elbeszélése alapján megismerjük népes családját, annak szokásait és hagyományait.

Dína személyes elmesélése egy időtlen történet a nőiesség titkairól és bölcsességeiről, egy vallomás anyákról ás lányaikról, akik annyi mindent megélnek és elszenvednek, egy férfiak által dominált világban.

Nekem személy szerint katartikus élményt okozott a könyv olvasása, hiszen minden fontos dolog benne van, ami a női lét mivoltját képezi, már annyi évszázadon keresztül. A bibliai korszak, az ősi idők, tele szertartásokkal, szokásokkal és hiedelmekkel, pedig egy egészen varázslatos helyre és időbe kalauzolnak.

Szerintem ez egy csodálatosan megírt könyv, nagyon jó a történet felépítése, és olvasmányos a szerző elmesélésének stílusa. Fantasztikus a hangulata, magával ragadó a stílusa és elgondolkodtató a mondanivalója a regénynek.
Minden nőnek ajánlom, élete folyamán legalább egyszer elolvasni ezt a könyvet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nemcsak a szülésre nem készülhet föl az ember, hanem arra a pillanatra sem, amikor először megpillantja az első gyermekét.

A vörös sátor Book Cover A vörös sátor
Anita Diamant
Libri Könyvkiadó Kft.
2018
Puhatáblás, Ragasztókötött
398