Armando Lucas Correa: Az ​elveszett lány története

Újabb holokauszt témájú könyv került a kezembe, aminek szívszorító története megtörtént események alapján íródott.

A könyv története egy zsidó család drámáját meséli el a 2. világháború idején, egy olyan időben, amikor a veszély, a fenyegetettség és a félelem mindennapos volt.

A könyv története a jelenben indul el, ahol egy idős haldokló nőt ismerünk meg, aki kapcsolatba kerül egy másik nővel, aki visszahozza múltja legfájdalmasabb pillanatait.

Elise Duvall, a nyolcvanéves hölgy, eme titokzatos és rejtélyes telefonhívás után, arra kényszerül, hogy visszaemlékezzen gyerekkora legsötétebb korszakára.

Elise, francia katolikusként él már több évtizede New Yorkban, elbeszélése során azonban fény derül családja és elveszett lánytestvére sorsára is.

Ez a szívszorító és fájdalmas 2. világháborús történet nem csak Elise történetét meséli el, hanem másik lánytestvér történetét is.

Bár a nővér története jóval kevesebb figyelmet kap ebben a könyvben, azért a családi történet során a könyv szerzője az ő életének alakulására is kitér.

A múltbeli események elmesélése nagyon részletes, a könyv szerzője a családi történetet a legelejétől elmeséli, a szülők ismerkedésének pillanatától.

Julius és Amanda története egy rövid, de annál inkább különleges és életre szóló szerelmet mutat be, ami Berlinben kezdődött és sajnos a koncentrációs táborban ért véget.

Julius, az édesapa a végsőkig küzd családja életben tartásáért, de a nácik kegyetlen terve elől ő sem tud megmenekülni.

Amanda lesz az, aki férje helyére lép és a háború közepén a legnehezebb döntéseket hozza meg annak érdekben, hogy megmentse lányait.

A két lány teljesen különböző utakat jár be, életük és sorsuk szála örökre távol kerül egymástól. Az édesanya levelei kötik őket össze, valamint az a szeretet, amit családjukban megtapasztaltak.

Bármelyik egyéni sorsról is van szó ebben a regényben, mindegyikben a kitartás, az élni akarás és a végsőkig való küzdés mutatkozik meg,

A regény összes szereplője egy hős, akik embertelen körülmények között küzdenek egy olyan világban, ahol teljesen kihalt az emberség az emberekből.

Amandában, a mindenre elszánt és önfeláldozó édesanyára lehet lelni, aki önzetlenül olyan döntéseket hoz meg, amelyek lehetetlennek tűnnek, mégis ezeket jelentik a kiutat egy sötét világban.

Elise, a könyv főszereplője, rengeteg drámát ás veszteséget él át, számtalan alkalommal „hal” meg a regényben, csak azért, hogy minden alkalommal új ember váljon belőle, aki múltját hátrahagyva küzd az életben maradásért.

A regény kitér azokra a mellékszereplőkre is, akik a 2. világháború idején saját életüket kockáztatták másokért, és olyan segítséget nyújtottak, ami több ember életét mentette meg a biztos haláltól.

Ez a családregény a túlélésről, az önzetlen szeretetről és az újrakezdésről szól.

Bár a 2. világháború szörnyűségeit meséli el, mégsem a koncentrációs táborokon van ezúttal a hangsúly, hanem azokon a zsidó családokon, akik napi szinten menekültek és bujdostak.

Amanda és Julius, Elise és Viera története olyan emberi sorsokat mutat be, amelyeknek megható és szívet tépő története magával ragad, beszippant és elgondolkodtat.

Ez az igaz történet alapján megírt könyv nem ragad le a 2. világháborús borzalmaknál, hanem az emberek jóságát, segítőkészségét és önfeláldozását helyezi középpontba.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) a félelem nem vezet sehova, sőt, megfoszt bennünket az épelméjűség utolsó szikrájától is.

Az ​elveszett lány története Book Cover Az ​elveszett lány története
Armando Lucas Correa
Alexandra Könyvesház Kft.
2022
Puhatáblás, Ragasztókötött
335