Heather Marshall: Jane nyomában

Egy mélyen megható, több idősíkban elmesélt történet, ami fikció, de alapját megtörtént események képezik. Anyák és lányaik, titkaik és hazugságaik története ez, amiben súlyos témák kapnak benne helyet.

2017-ben Angelat ismerjük meg, akihez véletlenül egy olyan levél kerül, aminek nem ő az eredeti címzettje. De ennek a levélnek a tartalma, egy olyan nyomozást és kutatást indít el, ami által Angela megismeri a több évvel ezelőtt működő illegális abortuszhálózat tagjait és történeteit.

A múltbeli szálon megismerjük Evelyn Taylort, akit az 1970-es években „bukott lányként” arra kényszerítettek, hogy örökbe adja gyermekét. Ez a traumatikus élmény évekkel később arra ösztönzi őt, hogy orvosként csatlakozzon a Jane hálózathoz, egy olyan titkos és tiltott hálózathoz, akinek tagjai nőknek és fiatal lányoknak adják meg a lehetőséget, hogy saját maguk döntsenek testük felett.

A harmadik nőszemélyt, Nancyt, az 1980-as években ismerjük meg, aki bármennyire is próbál elmenekülni a múlt hazugságai elől, előbb utóbb ezek utolérik őt. Ő egy nem kívánt terhesség ręvén jut el Evelyhez, valamint ehhez a titkos abortuszhálózathoz.

Megannyi történetszál fűződik össze ebben a mély lélektani történetben, ahol női sorsokon keresztül a döntés szabadságáról, a nők saját testük felett való jogairól lehet olvasni.

Rendkívüli érzékenységgel és empátiával lehet olvasni egy nagyon kényes és tabunak számító témáról ebben a történetben. Nincs benne semmi túlzás, nincs benne álláspontfoglalás, csak egy őszinte, megható és érzékeny történetmesélés.

Az abortusz egy sokat vitatott téma, amiről mindenkinek megvan a saját véleménye. A könyv szerzője nem is akarja olvasóit választás elé állítani, csupán empatikusan és nyitottan a nők lehetőségeit mutatja meg, ami évekkel ezelőtt nagyon sok nőnek nem adatott meg.

Amennyire megható és szívszorító ez a történet, pont annyira izgalmas és csavaros is. Váltott szemszögön keresztül, különböző idősíkokban nagyon gyorsan váltják egymást az események. Végig ott van a feszültség a sorok között, miközben nagyon erős, kitartó és bátor nők élettörténetét lehet megismerni ebben a könyvben.

Borzalmas események, tettek és hősies küzdelmek találkoznak ebben a könyvben, ami egy nagyon mély utazásra viszi el az olvasót.

Egy érzelmi hullámvasút az egész könyv, amiben megannyi ellentétes érzelem kap benne helyet.

Anyaság, szülő-gyermek kapcsolata, szülőség, nők szabad választási joga, mindez és még ennél is több benne van ebben a könyvben.

Hihetetlen olvasásélményt tud nyújtani ez a könyv, ami egy megrendítő és lebilincselő történetet mesél el. Az abortusz és az örökbefogadás a két fő motívuma ennek a regénynek, de minden sorát az anyaság témája hatja át, ami egy rendkívül összetett dolog.

Egy nőkről nőknek írt könyv, amiben elmerülni egyszerre csodálatos és fájdalmas érzés.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha csak egy kézre van szükségünk, amelyet megfoghatunk.

Jane nyomában Book Cover Jane nyomában
Heather Marshall
Libri Könykiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
462
Bosnyák Gabriella