Durica Katarina: Mennyit adtál érte?

Durica Katarina már rég meggyőzött engem arról, hogy mennyire mély értelmű, sokatmondó és érzelemdús könyveket tud írni, ezért ez a könyve is nagyon nagy hatással volt rám.

Az anyaság olyan oldalait és árnyalatait mutatja be ebben a könyvben, ami nem csak szívszorító, hanem gyakran egyenesen mellbevágó az a fajta őszinteség és kitárulkozás, ami a női sorsok mögött megbújik.

Négy magyar nő történetén keresztül béranyaságról, petesejt donációról, meddőségről és anyai sorsról lehet olvasni. Mind a négy nő története arról a vágyról szól, amiben az anyaság a legfontosabb, de ezek a nők különböző módokon és utakon jutnak el odáig, hogy anyává váljanak. Négy nő sorsa keresztezi egymást valamilyen szinten ebben a történetben, akik nagy árat fizetnek meg azért, hogy anyává váljanak.

Történetük által a háttérbe is betekintést kapunk, ahol intézmények szabályozásáról, országok közötti eltérő szabályozásokról és emberi megoldásokról olvashatunk.

A könyv szerzője nagyon bátor és intelligens módokon ábrázolja azoknak a nőknek a sorsát, akik bármeddig elmennének, bármit és bármennyit megadnának azért, hogy gyerekük születhessen. Érezhető a könyvön az alapos háttérmunka, az orvosokkal, interjúalanyokkal és intézményekkel folytatott beszélgetés hiteles reprodukciója.

A könyv legnagyobb erőssége, hogy nincs benne ítélkezés vagy bírálat, csupán egy empatikus és nyitott látásmód, amiben ha nem is elfogadhatóvá, de érthetővé válik az, hogy ki milyen etikus vagy morális értékeket tart szem előtt vagy hágja ezeket éppen át, ha a tét az anyaság, egy gyermek megszületése.

Fájdalmas és nehéz ezeknek a nőknek a sorsáról, az anyaság utáni vágyaikról és kétségbeeséseikről olvasni, a szerző azonban mindezt egyfajta természetességgel és empátiával közelíti meg.

A négy nő sorsa tökéletesen visszaadja azoknak a nőknek a mentális, lelki és fizikai állapotát, akik évek óta meddőséggel küzdenek vagy bármilyen egyéb okok miatt elmarad a gyermekáldás.

A drasztikusnak, ésszerűtlennek, kegyetlennek vagy fájdalmasnak tűnő beavatkozások vagy lépések, amiket ezek a nők hajlandóak elkövetni annak érdekében, hogy gyermekük legyen, komoly lelki sérelmeket jelentenek számukra. A beindított folyamatok előre ki nem számolt lelki és társadalmi következményeivel egyikük sem számol, de ez talán nem is annyira fontos az ő szemszögükből, ők ugyanis minden lelki vívódás és trauma ellenére, bármeddig hajlandóak elmenni azért az áhított gyermekért.

Nehéz történeteken és emberi sorsokon keresztül szólít meg ez a könyv, ami nyitottságra és empátiára hívja fel az olvasók figyelmét.

Gyorsan és könnyedén lehet haladni olvasásával, mert gördülékeny stílusa és izgalmas cselekménye azonnal rabul ejt, ennek ellenére nehéz feldolgozni mindazt, ami a könyv lapjain keresztül átjön.

A morálisan megkérdőjelezhető tabutéma csodálatos módokon van ábrázolva ebben a könyvben, elhitetve az olvasóval, hogy könnyedén is lehet egy nagyon nehéz és megterhelő témáról olvasni.

Négy különböző életút, négy különböző sors és egyéni döntés, de mindegyikben közös az embert próbáló kőkemény küzdelem egy gyermekért, ahol néha az etikai, morális vagy társadalmi normák is összemosódnak és érvénytelenné válnak.

Mennyit adtál érte? Mennyit adnál érte? Mire volnál képes, hogy gyereked lehessen?

Nehéz kérdések, amikre mindenkinek más és más lehet a válasza, de ettől még mindegyik válasz lehet ugyanolyan őszinte, hiteles és emberi.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha feltettem magamnak a kérdést, mi lesz velünk, de mindig eszembe jutott, hogy hát mi lenne. Megrázom magam, és megyünk tovább.

Mennyit adtál érte? Book Cover Mennyit adtál érte?
Durica Katarina
Piros Hó Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
287