Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Elif Shafak már belopta magát a szívembe nem csak ezzel a könyvével, hanem a 10 perc és 38 másodperc című regényével. Nagy elvárásokkal indultam neki ennek a könyvnek, ugyanis az első tőle olvasott regény annyira magasra tette a mércét, hogy azt már szinte lehetetlen volt felülmúlni.

És bár ez a filozofikus és kicsit spirituális könyv is tetszésemre volt, azért mégsem okozott olyan katartikus élményt, mint az előbbi olvasmányom a szerzőtől.

A könyv címét egy kicsit megtévesztőnek tartom ugyanis nem kifejezetten a szerelem 40 szabályáról szól szerintem ez a könyv, hanem az emberi kapcsolatok, valamint az Istennel való kapcsolat fontosabb alappillérein van a hangsúly. Persze ezeket a szabályokat könnyen rá lehet húzni a romantikus kapcsolatokra is, de én nem úgy éreztem, hogy ennek a könyvnek a romantikus vonala lenne a legerősebb, sokkal inkább a spirituális és filozofikus vonal volt meghatározó ebben a regényben. A sok elmélkedés és gondolat ami megjelenik ebben a könyvben, szerintem inkább általánosságban beszél a szeretet szabályairól, mint kifejezetten a romantikus szerelmi kapcsolatokról. Bár egy romantikus kapcsolat is helyet kap ebben a könyvben, azért sokkal többet foglalkozik a könyv azzal a fajta kapcsolattal, amit a szeretet és a lélek köt össze.

A regény főszereplője egy negyven éves férjezett nő és családanya, aki férje és három gyereke mellett mindennapjait a házimunka tevékenységeivel tölti ki. Boldogtalan élete akkor változik meg, mikor kezébe kerül egy szerzőnek a könyve, aki a szerelem 40 szabályáról ír. Ella, elkezdi olvasni és véleményezni ezt a könyvet. A könyv eseményei egyfelől egy 13. századi történetet mesélnek el, másfelől pedig nagyon is aktuális gondolatok hangzanak el az emberről és a szerelemről. Ella felbuzdulva a könyv hangulatától, elkezd levelezni a könyv szerzőjével, és ezáltal nem csak a szúfi miszticizmusba szeret bele, hanem egy másik férfiba is.

A lelkesedésem e könyv iránt, nem teljesen felhőtlen, ugyanis úgy érzem ez a könyv nem igazán áll közel hozzám, főleg a filozofikus gondolatai és a miszticizmus miatt. Gyakran az az érzésem volt, hogy a filozófiai vonal kicsit túl erőltetett volt ebben a könyvben, és minden egyes gondolat rá lett húzva a szerelemre, bár néha nem igazán láttam egy filozófiai gondolat és a szerelem közti kapcsolatot. A muszlim hitvilágról kialakított kép túl idillikusnak tűnik ebben a könyvben, sőt olyan mintha az iszlámnak mindenre meglenne a megoldása és a válasza ebben a könyvben. Érdekesnek találtam sok gondolatot benne, de az nagyon zavart, hogy gyakran összemosódtak benne a dolgok és ez így már nem volt következetes számomra. Romantika, miszticizmus, filozófia, iszlám hit és vallás mindez együtt találkozik ebben a regényben és szerintem ez így egyszerre már túl sok. Pont emiatt éreztem gyakran azt, hogy nem köti le a figyelmemet a regény cselekménye, ami azért nem volt valami izgalmas, ugyanis a könyv nagy része száraz és felületes bölcsnek vélt gondolatokat közvetít, gyakran olyan formában, hogy az követhetetlen és élvezhetetlen. Bár én szeretem a különböző idősíkokban játszódó történeteket, ebben az esetben számomra ez a tény inkább volt zavaró, mint élvezetes. Ella története annyira a regény peremére kerül, hogy lehetetlen ebben a romantikus történetben elmerülni, mert annyira sok az okoskodás és bölcselkedés benne, hogy ez erősen rányomja bélyegét a könyv hangulatára.

Szerintem ez a könyv nem a szerelemről szól, hanem a muszlim hitről és vallásról, valamint olyan általános gondolatokról, amelyeknek köze van az egyén fejlődéséhez és szerepéhez ebben a világban.

Én helyenként kicsit túl nyersnek és száraznak éreztem ezt a könyvet, nem mondhatom azt, hogy túl nagy hatással voltak rám a spirituális és filozofikus gondolatai, ugyanis túl sok volt egy helyen és mindegyiket épp csak felszínesen érintette a könyv szerzője. Szó esik ebben a könyvben útkeresésről, szeretetről, döntésről, barátságról és magáról az életről is, de én valami miatt mégsem éreztem azt, hogy ezek összhangban lennének.

Ez a lassan csordogáló könyv valóban tartalmaz mély és elgondolkodtató részeket, a spirituális élményével én személy szerint azonban keveset tudtam kezdeni. Viszont a könyvekről alkotott gondolatai a szerzőnek nagyon tetszettek, ugyanis egy-egy szó vagy történet valóban életeket változtathat meg. Ahogyan Ella élete teljesen megváltozott a könyv elolvasása után, ugyanúgy a mi életünk is változhat, ha merünk döntéseket hozni és dolgozni a személyiségünk fejlesztésén.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hagyd, hogy az élet magával sodorjon. Ne rágódj amiatt, hogy felborult a megszokott rend körülötted, feje tetejére állt az egész életed. Honnét tudod, hogy nem lesz-e jobb az élet fejjel lefelé?

A szerelem 40 szabálya Book Cover A szerelem 40 szabálya
Elif Shafak
Európa Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
500