Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei – Második könyv

Fábián Janka regényeinek mesélő stílusa magával ragadó, ezért olyan kellemes és szórakoztató olvasmány minden tőle olvasott könyv. A történetek cselekménye nem valami bonyolult, de annál érdekesebb és élvezetes a stílusuk. Fábián Janka újabb regényében folytatódik a bécsi boszorkány, Felícia története.

A vörös hajú Felícia néhány évnyi kegyvesztettség után, újra bekerül a királynő udvarába. Felícia, Mária Terézia, javasasszonyává válik, aki a királynőnek testi-lelki gondjaira gyógyírral szolgál. Felícia királyi udvarbeli látogatásai során megismerjük a 18. századi Bécs titkait, a császári pár életét, valamint az akkori Magyarország történelmi hátterét.

Maga a könyv egy meséhez hasonlítható, melyben Felícia a főszereplő, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap különleges kapcsolata Mária Teréziával. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően betekinthetünk a hofburgi-, schönbrunni és gödöllői kastélyokba, és az ott élő emberek életébe. A könyv háromnegyed részében Felícia áll a középpontban, egyedül a vége fele bukkan fel Felícia unokája, aki úgy tűnik tovább viszi a boszorkányság „tudományát”.

A könyv szereplői szerethető karakterek, akiknek hétköznapi életén keresztül ismerhetjük meg a fontosabb történelmi személyiségeket és eseményeket. Ezért is olyan különleges élmény Fábián Janka könyveit olvasni, hiszen az olvasó azonosulni tud a szereplők életével, miközben betekintést nyer a kor hangulatába és szokásaiba. A különálló kis történetek mind Felíciához kapcsolódnak, amelyek ha nem is sorsfordító, de érdekes helyzeteket mesélnek el. Az utolsó történet meg valamiképpen betekintést nyújt a sorozat következő könyvébe, „Az utolsó boszorkány lánya” című könyvbe. „Az utolsó boszorkány történetei” második könyvben nincs olyan sok izgalom és kaland mint az első könyvben, a novellák azonban egy kerek egész történetet alkotnak a könyv végére.

Igazi családregény Fábián Janka boszorkányos sorozata, amelyben nem csak egy szereplő életét olvashatjuk, hanem egy egész nemzedék családtagjai kapnak szerepet a regényben. És ilyenfajta családregényeket csak Fábián Janka tud igazán jól megírni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Kegyed mégiscsak boszorkány! – rebegte halkan.

– Talán az vagyok, talán nem – megvontam a vállam. – Szavamra, néha magam sem tudom.

Az utolsó boszorkány történetei - Második könyv Book Cover Az utolsó boszorkány történetei - Második könyv
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2017
Cérnafűzött, Keménytáblás
299