Guillaume Musso: Angélique

Ezzel a könyvvel úgy érzem, hogy visszatért az a Musso, akinek könyvei számomra mindig felüdülést, izgalmas olvasást és néhány óra töretlen szórakozást jelentenek.

Kedvenc kortárs francia szerzőm megint egy olyan könyvet alkotott meg, amiben a csavaros történet találkozik a jól felépített karakterekkel és a végeredmény egy roppant izgalmas és fordulatos cselekmény.

Ez már a tizenötödik elolvasott regény a francia szerzőtől, de őt sosem tudom megunni, mert mindegyik kötetében van valami extra, ami miatt szinte megállás nélkül végigolvasom a könyvét.

Az elmulasztott lehetőségek, az egyéni döntések, a megbánások és a be nem teljesült vágyak és álmok könyve ez, ugyanakkor a könyv végén felcsillan a remény egy új életre és egy új kezdetre.

A regény két főszereplője, Mathias Taillefer és Louise Collange egy kórházban találkozik először. A fiatal lány önkéntesként zenél kórházakban betegek mellett, ahol épp a beteg rendőr mellé kerül. Louise hamar megbarátkozik ezzel a mogorva és zárkózott rendőrrel és egy megbízással fordul hozzá. A megbízás célja, hogy Mathias kiderítse a fiatal lány anyjának a halálát, ami körül nagyon sok a rejtély és a titok.

Ebben az izgalmas és bonyodalmakkal teli nyomozásban nagyon sok szálon futnak az események, több múltbeli titokra is fény derül, valamint új életutak keresztezik egymást egy szebb jövő reményében.

Ebben a nagyon csavaros és fordulatos regényben nagyon furcsának tartottam azt, hogy ebbe a történetbe a Covid járvány is bekerült, amihez egy elég határozott álláspont is társult, ami szerintem nem sokat adott hozzá magához a történethez, csak megint beleláthattunk a sok téves vagy eszement összeesküvés elméletekbe.

De mindenképp élvezhető volt a könyv olvasása, mert Musso visszatért a nála már jól ismert krimi elemekhez, épp ezért a nyomozás és a bűncselekmény is eléggé részletesen le van írva ebben a könyvben.

Misztikum most egyáltalán nem volt a könyvben, a szerelmi szál is inkább mellékszálként jelent meg, viszont a párizsi élet színessége megint nagy hangsúlyt kapott.

Egy furcsa páros kalandos nyomozását lehet végigkísérni ebben a krimiben, aminek kimenetele mindkettejük számára sok meglepetést tartogat és csak a nyomozás végén jönnek rá mindketten, hogy ez az élmény túlmutat rajtuk, mert egy harmadik személy nagyon összekuszálja a cselekményeket.

A Mussotól megszokott fanyar és enyhén szarkasztikus humor keveredik egy realista képpel, ahol a történetben a mai ember saját jelenét látja vissza, amiben a Covid utóhatásai még mindig jelen vannak. Emiatt is érezhető egyfajta reménytelenség, befásultság és belefáradás a könyv szereplőin, akik nehezen kapaszkodnak egy szebb jövő reményébe, pedig mindannyian a boldogulásukat keresik.

Nevetés és borzongás közepette egy újabb izgalmas és szórakoztató Musso könyvet olvastam, amit minden Musso rajongónak csak ajánlani tudok.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Olyan, mintha kiszorultam volna ebből a világból, mert nem értem, hogyan működik, és egyszerűen nem találom benne a helyem. Mintha nem lennék szinkronban vele, mellette haladok egy párhuzamos úton, ami egyszer csak megszűnik, én meg vághatok neki újra elölről. Mintha folyton ugyanazokat a köröket futnám. Szóval azt hiszem, eltévedtem.

Angélique Book Cover Angélique
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2023
Kartonált
272
Molnár Zsófia