Guillaume Musso: Az írók titkos élete

Egyértelműen nagy rajongója vagyok a könyv szerzőjének, ezért mielőtt neki kezdtem volna ennek a könyvnek, úgy gondoltam, hogy tudom mire számíthatok. Ezzel ellentétben nagyon meglepett ez a könyv, mert Musso stílusát és korábbi könyveit olvasva, nem erre számítottam, és ha a könyv borítóján nem látom Musso nevét, talán még csak gondolni se mertem volna arra, hogy ezt ő írta.

Szó sincs arról, hogy nekem ne tetszett volna ez a könyv, sőt könnyedén ki is olvastam csupán néhány óra alatt, azért mégiscsak meglepő volt Musso másik oldalát is megismerni és ezáltal valamivel közelebbről is belelátni nem csak a fiktív történetekbe, hanem az író személyes életébe is. Ugyanis egyértelmű, hogy ebben a könyvben nem feltétlenül a cselekményen van a legnagyobb hangsúly, jóval inkább a szereplők mögött megbújó karaktereken, akik apró kis részleteket adnak vissza az írók életéből.

Musso eddigi könyveit olvasva, engem valahogy mindig a krimi szál fogott meg a legjobban, valamint az a sok fordulatos csavar, ravasz megoldás és sejtelmes végkifejlet, ami köré épül könyveiben egy-egy titokzatos történet.

Most még nem igazán tudom eldönteni, hogy ez egy krimi vagy inkább thriller, amit olvastam, viszont ez mit sem változtat azon a tényen, hogy nagyon élveztem a könyv gördülékeny, könnyed és titokzatos stílusát. Az tény és való, hogy a könyv mérete, nyelvezete, valamint a nagybetűs írás miatt nagyon gyorsan ki lehet olvasni ezt a könyvet, pont ezért ez az a könyv, ami egy pihenős délutáni program része lehet. Bár eleinte kicsit döcögősen indulnak be az események, ennek ellenére hamar megváltozik a könyv dinamizmusa, ugyanis a történet egyszerre több szálon is fut, jelenbeli és múltbeli események váltakoznak a regényben, amelyek a könyv végére szépen egymásba kapcsolódnak.

Ez a regény olyan mint egy izgalmas kirakó, aminek részeit csak lépésről lépésre lehet kirakni, a végén mindez azonban egy egészen izgalmas történetet eredményez.

A regény központjában egy híres író áll, Nathan Fawles, aki több sikeres regény megírása után, visszavonul egy partvidéki helyre, ahol távol mindenkitől, elszigetelve él könyvekkel, viszont anélkül, hogy tovább folytatná írói karrierjét. Húsz év után egy svájci újságírónő elkezd érdeklődni Fawles élete iránt, és ez által felszínre kerülnek a múlt elásott titkai. Kettejük kapcsolata hol ellenséges, hol meghitt, és ez e végére egy olyan befejezést szül, amire senki sem számít. Az ő szokatlan párosukhoz még egy másik szereplő is csatlakozik a regényben, egy fiatal férfi, aki írói pályája elején, a híres Fawles nyomdokait követve, azt reméli, hogy tanulhat mesterétől. Miközben a fiatal újságírónő kideríti Fawles titkát és azt, hogy miért hagyta abba az írást, egy másik szálon egy bűnügyi eset rejtélyei kerülnek napvilágra.

Bár kicsit szokatlan ez a stílus, ennek ellenére szerintem Musso most is nagyon izgalmasan szövögeti a regény szálait, rengeteg benne a nem várt meglepetés, valamint egy olyan végkifejlet, amitől azért eláll az ember lélegzete. Szerintem nem kell attól visszariadni, ha egy szerző alkalmanként kipróbálja magát egy másik stílusban is, és esetleg egy olyan könyvet ír, amire olvasói nem számítanak. Nálam ez a tény mindaddig nem zavaró, amíg a könyv élvezetes és leköti a figyelmemet. Ebben az esetben ez teljesen megvalósult, ugyanis én élveztem a szereplők karakterábrázolását, a dinamikus cselekményt, valamint a sok rejtélyt és titkot, amelyek felderítése bizony kíváncsivá tett.

Eddig is nagy rajongója voltam a szerzőnek, ezzel az egészen új stílusú könyvével engem csak még jobban elvarázsolt, ugyanis az ő könyveinek van egy olyan hatása, hogy első perctől kezdve megragadják az olvasó figyelmét, felkeltik az érdeklődést a regény cselekménye iránt és a történetük annyira magába szippant, hogy az olvasó szinte lélegzet visszafojtva várja a végkifejlet csattanóját.

Ebbe a könyvbe az ember beleszédül, elcsodálkozik, közben pedig csak úgy falja a lapokat arra várva, hogy a rejtély megoldódjon és létrejöjjön a katartikus élmény. Én mindezt átéltem ezzel a könyvvel, sőt ami még a regény cselekményénél is izgalmasabb volt, az az írók élete, amibe ezzel a könyvvel kicsit jobban beleláttam. Mussonak sikerült ezzel a különleges történettel egyszerre hangsúlyozni és kiemelni a könyvek és az olvasás csodálatos világát, valamint a könyvek mögött álló írók életét, ami legalább olyan inspiráló és érdekes, mint maga a megírott könyv.

Ez a roppant izgalmas könyv rengeteg rejtélyt, titkot és izgalmat rejt magában. Egyszerre szórakoztat, kikapcsol és elgondolkodtat. Egyszerű, de mégis nagyszerű, talán ebben rejlik ennek a könyvnek a szerethetősége.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az írás segít rendezni a gondolataidat és az életedet, rendet teremt a káoszban.

Az írók titkos élete Book Cover Az írók titkos élete
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2020
Kartonált
236