Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Egy újabb izgalmas, kalandos és érdekes Musso olvasmány, ami megint egy olyan cselekményt és olyan szereplőket tár az olvasó elé, ami az utolsó oldalakig tartogat néhány meglepetést.

Egy macska-egér játék az egész regény, amiben sosem egyértelmű, hogy ki az üldöző és ki az üldözött, és pont ebben rejlik az egész könyv rejtélyessége és titokzatossága.

A szerelmi szál kíséri végig az egész regényt, ahol több szerelmi történetbe is betekintést kapunk. A szereplők életét, cselekedetét és jellemük alakulását a szerelem határozza meg, legtöbb esetben a szerelmi csalódás az, ami mély nyomokat hagy bennük.

Maga a történet ambivalens érzéseket váltott ki belőlem, mert hol egy melankolikus és csendes folyású cselekmény várt rám, ahol kevés izgalmas dolog történt, hol pedig egy érzelemdús eseménysorozat.

A misztikus szál oldja meg a legtöbb konfliktust ebben a regényben, ahol egy női főszereplő két szeretett férfi között őrlődik. Az egyik az apja, a másik első szerelme. Gabrielle mindkettőt évekkel ezelőtt elveszítette és azóta boldogtalanságában csak a fájó űrt és hiányt próbálta pótcselekvésekkel betömni. De egy napon az élet újra visszahozza ezt a két férfit a fiatal lány életébe, de pont mikor megoldódni tűnik minden nehézség, a halál közbeszól és a boldogság megint elérhetetlen távolságba kerül.

Gabrielle válaszút elé kerül, sorsa feletti irányítása már rég kicsúszott a kezéből, ezért a megoldás olyan helyről érkezik, amire még ő sem számít.

A történet eleje egy fiatal szerelem kibontakozását mutatja be, ami hirtelen és szomorúan idő előtt véget ér. Aztán a történet másik része egy izgalmas és feszültséggel teli cselekménnyel folytatódik, ahol egy rendőr és egy tolvaj furfangos játékába kapunk betekintést. De aztán ez az üldözés hirtelen véget ér, és hirtelen egy másik történettel folytatódik, ahol több fontos cselekményszál is összemosódik, de olvasás közben nehéz mindezeket összeegyeztetni.

Aztán jön a végén a feloldás és a konfliktusok megoldása, ami kicsit túl rövidre sikerült és olyan vészmegoldásnak tűnik.

Azért megannyi Musso kötet elolvasása után, ezen a könyvön helyenként lehet érezni az író kezdetleges stílusát, ugyanis későbbi könyvei már sokkal árnyaltabbak és kidolgozottabbak. Sok szerteágazó szál van benne, néhány szál elvarratlan marad a könyv végén is, kesze-kusza a történetmesélés is, de azért a végén ott van a happy end.

A sorok között azért most is ott vannak a Mussora jellemző életbölcsességek, elgondolkodtató mondanivalók és érzelemdús megfogalmazások.

Ez valójában egy romantikus szerelmi történet, egy kis nyomozással fűszerezve. Az elképzelhetetlen Mussonál mindig elképzelhetővé válik, ugyanis ő nagy mestere annak, hogy olyan történeteket alkosson meg, ami rég túlmutat az emberi oldalon, a misztikus és földöntúli szál oldja meg minden esetben a rejtélyeket és a drámai helyzeteket.

Az élet és halál közötti vékony vonalon játszódik az egész történet, megmutatva azt, hogy az élet csak röpke és megismételhetetlen pillanatokból áll.

Nem sok katartikus pillanat van ebben a könyvben, ennek ellenére ez egy kellemes és szórakoztató olvasmány.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szerelem olyan, mintha tüzet raknál egy esős napon. Folyamatosan védelmezni kell, táplálni, gondját viselni, különben elalszik.

Mi lesz velem nélküled? Book Cover Mi lesz velem nélküled?
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2023
Kartonált
328