Harlan Coben: Maradj mellettem

Coben minden egyes könyve tele van izgalommal és váratlan fordulatokkal. Ennél a könyvnél valamivel nezebb helyzetben van az olvasó, mert lassabban és döcögősebben indulnak be az események, de egy idő után ezek a szálak úgy bonyolódnak egymásba, hogy a végén egy olyan krimit eredményeznek, amiben jó elmerülni.

Mint minden krimi esetén, ezúttal is adott egy vagy több gyilkosság, néhány gyanúsított és egy olyan nyomozás, ami rengeteg múltbeli titkot elevenít fel.

A könyv szereplői saját személyes történetük kapcsán nagyon érdekesen fonódnak össze a regény fő cselekményével. A nyomozás során egyre több információ derül ki ezekről a szereplőkről, akiknek személyes élete ugyanolyan izgalmas, mint maga a nyomozás része.

Három különböző szereplő életén keresztül egy olyan bűncselekmény kerül középpontba, ami arra sarkallja a történet szereplőit, hogy szembenézzenek saját kudarcaikkal és tévedéseikkel.

Adott egy tehetséges fotós, aki egy borzalmasan nagy múltbeli teherrel él már évek óta, ami miatt zsákutcába kerül az élete.

Ezzel párhuzamosan ott van egy kertvárosi anyuka, akinek tökéletes élete egy tökéletlen múltat fed.

Eme két szereplő a harmadik szereplő, a nyomozó által kerül újból kapcsolatba, aki olyan múltbeli és jelenbeli titkok után nyomoz, ami a fotós és az anyuka jelenlegi életét bizonytalanná teszi.

Párhuzamosan alakul ennek a három személynek az élete, akik csak úgy tudnak rendet tenni a jelen életükben, ha a múlt titkait felfedik.

Coben ezúttal is egy olyan hullámvasútra hívja olvasóit, ahol minden szemfényvesztésnek tűnik, de a végén ez a bűvészmutatvány kisimul és a krimi kirakó darabjai a helyére kerülnek.

Egyfajta tudatos és intelligens cselekménybonyolítással, Coben pont azt éri el könyvével, hogy az idillikus kép mögött, olyan traumák és sérelmek bújnak meg, amelyek egy roppant sötét és bonyolult képet alkotnak a szerelemről, az életről és a kapcsolatokról.

A könyvben megjelenő erőszak egy elég sötét oldalát mutatja az életnek és a benne lévő emberi kapcsolatoknak. Emiatt is fontos és aktuális témák jönnek át a könyvben, mint a nők elleni erőszak, amiről mindenképp érdemes beszélni és továbbgondolni.

Bár a gyilkos kivoltát nézve, tartogat némi meglepetéseket ez a bűnügyi regény, a tettes indítékai és motivációi azonban nagyon egyértelművé válnak a könyv végén.

Szerintem nem ez a regény lett Coben legizgalmasabb vagy legjobb regénye, de mégis leköti az olvasó figyelmét.

A nyomozás és a szereplők személyes élete miatt, tud érzelmeket kiváltani az olvasóból ez a könyv és emiatt hatása is van a regénynek. Ez a hatás a szereplők lelki világának bonyolultsága miatt van, ami érthetővé teszi cselekedeteik és döntéseik mozgatórugóit.

Ez a krimi kellően összetett, bonyolult és sötét ahhoz, hogy egy olyan történetet szüljön, ami néhány óráig ki tud kapcsolni vagy éppenséggel egy olyan lelki állapotba kerget, ami miatt érdekes és izgalmakkal teli az olvasása.

Amennyire összetett, pont annyira egyszerű is ez a krimi, ami részletes lélekrajzábrázolásával, izgalmas történetével és jól kidolgozott karaktereivel, egy fordulatos bűnügyi regénnyel ajándékozza meg olvasóit.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem az minősít egy embert, hányszor került padlóra, hanem az, hányszor kel fel onnan.

Maradj mellettem Book Cover Maradj mellettem
Harlan Coben
Jaffa Kiadó
2022
Kartonált
320