Harlan Coben: Senki fia

Tény és való, hogy meglepett ez a könyv, bár nem az első könyvem, amit a szerzőtől olvasok. A krimi műfaj kedvelőjeként ez a könyv hamar felkeltette a figyelmemet, és nem csak borítója és címe miatt, hanem története miatt is, ami elég hamar kíváncsivá tett.

Harlan Coben ezúttal is bravúrosan szövögeti regényében a krimi eseményeit, nagyon pörgős és lendületes stílussal, valamint egy olyan történettel, ami egyszerre több meglepetést is tartogat. Az a jó Coben könyveiben, hogy a szerző mindig tud valami újat mutatni, roppant izgalmasan szövögeti a szálakat, sosem laposodik el a történet, és rengeteg csavaros fordulatot tartogat minden egyes regénye.

Ennél a regénynél se volt ez másképp, ugyanis a szerző semmi körítés vagy bevezető nélkül, egyből belevág a történet közepébe és egy olyan kezdést ad regényének, ami azonnal függővé tesz, és arra késztet, hogy az ember tovább olvasson. Kifinomult stílusérzékének és rendkívül gazdag fantáziájának köszönhetően, ebben a regényben is egyszerre több szerteágazó cselekményszál kap helyet, amelyek valamilyen szinten egymásba kapcsolódnak. Van ebben a regényben múltbéli tragédia, titokzatosság és rejtélyesség, nyomozás és felderítés, vagyis minden olyan elem jelen van a könyvben, amitől ez egy élvezhető krimi lehet.

A regény egy titokzatos történettel kezdődik, egy olyan fiú történetével, akire az erdőben találnak rá, és elárulom, hogy bár azt gondolná az olvasó, hogy a könyvben az ő történetén lesz a hangsúly, ez mégsem így van. Néhány oldal elolvasása után egyből a felnőtt férfi történetével ismerkedünk meg, anélkül hogy bármilyen további információt tudnánk meg arról, hogy ki is ő valójában és évekkel ezelőtt hogyan került az erdőbe. A könyv végére sem oldódik meg ez a helyzet, a feszültség és a kíváncsiság ott maradnak és vélhetően egy másik könyv fogja majd ennek a férfinak a történetét felfedni. Addig is Wilde lesz ebben a könyvben egy rendőrségi ügy felderítője, ugyanis a könyvben eltűnik egy kamasz lány, ami elég sok vizet felkavar egy ilyen kisvárosban. Wilde segédje ebben a nyomozásban Hester lesz, egy idősebb sztárügyvéd, akinek segítségével kiderítik az eltűnt lány történetét. A nyomozás során egyre több titokra derül fény, valamint a titokzatos módon eltűnt lánynak is az esete, sok nem várt meglepetést tartogat.

Mivel a könyv vége kissé nyitottan fejeződik be, ezért sejteni lehet, hogy ez a könyv egy sorozat kezdete, aminek folytatása is lesz. Bár arra nem kapunk választ a könyvben, hogy az erdőben hagyott kisfiú kicsoda és hogyan került oda, azért a másik nyomozati szál is bőven tartogat izgalmakat.

A megtévesztés és a szemfényvesztés a regény minden egyes fejezetében érezhető, valamint egy olyan fajta befejezés, amire az olvasó semmiképp nem számít.

Harlan Coben amellett hogy nagyon izgalmassá teszi a regény cselekményét, nagyon jól megalkotja szereplőit, ahogyan ez Wilde és Hester karakterénél is észlelhető. Ők lesznek a regény legfontosabb szereplői, akik közösen felderítenek egy olyan bűncselekményt, aminek köze van politikához, múltbéli bűncselekményekhez és hatalomhoz. Roppant érdekes és feszültséggel teli ahogyan a cselekmény szálai egymásba kuszálódnak és a feszültség fokozatosan, nő, mindaddig míg a végén eléri a csattanó csúcspontját. Coben intelligensen és ravaszul vezeti olvasóit a szemfényvesztés labirintusán keresztül, mindig csak sejteti a dolgok igazi hátterét, de valójában sosem egyértelmű a bűncselekmény megoldása.

Engem egy picit zavart az a dolog, hogy nagyon keveset tudunk meg Wilde előéletéről, de mivel szinte biztos vagyok abban, hogy ez egy másik kötet témája lesz, ezért megelégszem azzal, hogy Coben úgy zárja le a regényt, hogy a bűncselekmény fővonalát megoldja.

Klasszikus krimiként nagyon is megállja a helyét ez a regény, szórakoztat, kikapcsol és leköti az olvasó figyelmét. Feszültségre, izgalmas fordulatokra, szerethető karakterekre és egy pörgős bűnügyi történetre lehet számítani ebben a könyvben.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egy gyerek kész természettel születik, egy anya ezt hamar megtanulja – a gyereke az, aki és ami, és a szülők mindig túlbecsülik a nevelésben játszott szerepüket. (…) egy szülő olyan, mint egy autószerelő – javítgathatja, működtetheti, karbantarthatja a járgányt, de az attól még az marad, aminek eredetileg tervezték. Ha egy sportautó hajt be a szervizbe, távozáskor sem lesz terepjáró.

Senki fia Book Cover Senki fia
Harlan Coben
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2020
Kartonált
374